back

Tulcea

Dir. ec.Simona Covaliov
Tel. 0240 512213
Fax. 0240 512213
Aleea Crucii Rosii, Nr.1, Tulcea
tulcea@crucearosie.ro

www.crucearosietulcea.ro.

Filiala Tulcea a Crucii Rosii Romane se situeaza in partea de Sud Est a tarii, in tinutul Nord Dobrogean, acolo unde Dunarea, dupa ce isi aduna apele in lungu-i drum de 2.860 km si le revarsa victorioasa in marele rezervor al Marii Negre.

Delta Dunarii este o campie aluvionara in plina evolutie si reprezinta cel mai tanar pamant al tarii, fiind una din cele mai mari zone umede din Europa, dar si dintre cele mai frumoase. Ea este formata din trei insule si ostroavele aflate intre bratele Chilia, Sulina si Sfantu Gheorghe. Peste tot este o abundenta de vegetatie luxurianta care ofera conditii optime de viata pentru o bogata ornitofauna.

Populatia totala a judetului este de 266.897 locuitori, dintre care 133.799 locuiesc in orase si tot cam atatia in sate. Impreuna cu romanii, in judetul Tulcea convietuiesc toate grupurile etnice ce traiesc in Romania: rusi, ucrainieni, greci, turci, germani, italieni, bulgari, etc. Acestia locuiesc in municipiul Tulcea ( cca. 100.000 locuitori), 4 orase ( Babadag, Isaccea, Macin, Sulina), 46 comune cu 130 de sate.

Conform acestei organizari administrativ-teritoriale, Filiala Tulcea a Crucii Rosii Romane este alcatuita din 37 subfiliale comunale, 4 subfiliale orasenesti si o subfiliala municipala. Ca numar de membri de Cruce Rosie Filiala Tulcea se numara printre filialele mici, 5.000-6.000 membri anual, pentru ca si numarul populatiei judetului este, de asemenea, mic. Acestia, insa, se afla rasfirati pe o suprafata foarte intinsa, de 8.498 km2, ceea ce reprezinta 3.6% din teritoriul Romaniei.

Programele de activitate ale Filialei Tulcea sunt desprinse din programele Crucii Rosii Romane, evident raportate la conditiile concrete oferite de judetul de la revarsarea Dunarii in Marea Neagra. Ele sunt infaptuite de peste 150 de voluntari, dintre care 74 sunt tineri si foarte activi. Ei constituie cea mai de pret bogatie a Filialei Tulcea, pentru ca sunt activi, energici, ambitiosi si inventivi.

Dintre cei 150 de voluntari, 15 sunt membri ai Comitetului Filialei care asigura conducerea organizatiei de Cruce Rosie in plan teritorial, activitatea curenta a fiind dirijata insa de Biroul Filialei alcatuit din noua membri care se intruneste ori de cate ori este nevoie, gasesind solutiile optime la toate problemele care apar.

Prioritar este programul privind pregatirea pentru interventii in caz de dezastre si acordarea primului ajutor. Filiala acorda o atentie deosebita indeplinirii prevederilor acestui program si pentru ca el reprezinta ratiunea de a fi fost creata si de a fi a Crucii Rosii, dar si pentru faptul ca judetul Tulcea reprezinta o zona cu grad ridicat de risc, predispusa in general inundatiilor.

Filiala dispune si gestioneaza doua depozite de interventie, respectiv depozitul local pregatit in permanenta sa intervina cu promptitudine urgentelor ce pot aparea la nivel judetean si depozitul zonal care deserveste in egala masura judetele - Tulcea, Braila, Calarsi, Constanta, Galati si Ialomita.

Tot pentru situatii de urgenta Filiala Tulcea are constituite 5 detasamente de interventie, care cuprind 80 de voluntari pregatiti sa intervina in orice moment pentru a acorda primul ajutor si asistenta unor potential accidentati.

O dovada a preocuparii pentru pregatirea temeinica a membrilor echipelor de prim ajutor o constituie dreptul pe care si l-a adjudecat echipa de prim ajutor de la Tulcea, prin castigarea etapei nationale a concursului de prim ajutor, de a participa pentru a patra oara la concursul european de prim ajutor "FACE 2008" care se va desfasura la Liverpool - Anglia. Constienti de importanta efectuarii corecte a manevrelor de prim ajutor, o atentie deosebita se acorda pregatirii voluntarilor in acest domeniu.

De fapt pregatirea se incepe de la varste fragede, organizand concursul de prim ajutor «sanitarii priceputi» la care participa elevi din ciclurile gimnaziale si liceale din scoli, pentru ca ei elevii, vor fi voluntarii de mai tarziu.

Programe - Proiecte
Programele de activitate ale filialei, desprinse din programele nationale si elaborate pe baza "Strategiei 2010", raspund misiunii fundamentale a Miscarii de Cruce Rosie si Semiluna Rosie.

1. Pregatirea pentru interventii in caz de dezastre:
- reprezinta preocuparea permanenta a filialei, expresie a misiunii sale fundamentale.
In perioada aprilie 2006 - februarie 2007, Filiala Tulcea a derulat programul "Ajutor pentru sinistrati", furnizand asistenta umanitara victimelor care au avut de suferit de pe urma inundatiilor.
- consta in existenta permanenta a resurselor umane, materiale si financiare capabile
sa asigure interventia efectiva in situatii de necesitate

2. Acordarea primului ajutor premedical:

- consta in pregatirea voluntarilor pentru acordarea primului ajutor premedical.
- consta, de asemenea, in antrenearea voluntarilor de prim ajutor la actiunile comune, prevazute in parteneriatele incheiate cu colaboratorii, in vederea mentinerii si perfectionarii capacitatii de interventie in cazuri reale

3.Programul social:
- evidenta clara a persoanelor neinstitutionalizate care au nevoie de sprijin, reactualizata periodic la nivelul filialei si al tuturor subfilialelor;
- asistenta si sprijin permanent celor 18 bunicute internate in caminul de batrani "Caritas";
- derularea bianuala a proiectului "Impreuna de sarbatori".

4. Educatia pentru sanatate:
- are la baza actiunile cuprinse in calendarul Organizatiei Mondiale a Sanatatii si parteneriatele incheiate cu: Autoritatea de Sanatate Publica, Spitalul Judetean de Urgenta, Serviciul de Ambulanta, Inspectoratul Scolar Judetean si unitati de invatamant, ONG-uri locale, Asociatia pentru sanatate, educatie si familie, Centrul de prevenire, evaluare si consiliere anti-drog Tulcea, etc.

Cursuri:
Cursuri pentru pregatirea voluntarilor membri ai echipelor de interventie pentru acordarea primului ajutor premedical.
- se organizeaza anual, in perioada ianuarie - aprilie, cu verificari ulterioare, concretizate in competitii locale si zonale.
- Cursuri de pregatire pentru acordarea primului ajutor premedical cu cele mai diferite categorii profesionale care lucreaza in domenii predispuse riscurilor de accidentare ( conform Legii 524/2004).
- Cursuri pentru pregatirea surorilor voluntare de Cruce Rosie.
- Se organizeaza anual si se adreseaza tinerelor cu varsta cuprinsa intre 17-35 ani;
- Inscrierile se fac in perioada 10-25 septembrie a fiecarui an si cursul incepe la data de 1 octombrie, avand o durata de 1 an, structurat pe structura anului scolar din unitatile de invatamant.

Absolventele acestor cursuri pot face parte din detasamentele de interventie in caz de dezastre si acordarea primului ajutor premedical, pot fi buni ingrijitori la domiciliu, baby sitter, infirmiere in institutii specializate etc.

- Cursul de difuzare - informare privind Miscarea Internationala de Cruce Rosie si Semiluna Rosie si Dreptul International Umanitar.
- Se organizeaza in scoli pentru elevii din ciclul gimnazial si liceal, dar si cu alte categorii de participanti, in principal pentru noii voluntari ai filialei.

Tineri voluntari:
Suntem corpul de voluntari tineri ai Filialei Tulcea.
Departamentul nostru cuprinde un numar mare de persoane, de ambele sexe, care activeaza pe intreg teritoriul judetului.
Reprezentam structura operativa cea mai numeroasa a Filialei Tulcea, aflata in serviciu permanent si absolut voluntar.

Activitatea pe care o desfasuram consta in:
- Promovarea valorilor umanitare si a Principiilor Fundamentale ale Miscarii Internationale de Cruce Rosie si Semiluna Rosie;
- Pregatirea pentru interventii in caz de dezastre;
- Interventia in caz de dezastre si acordarea primului ajutor;
- Asistenta persoanelor vulnerabile la nivel comunitar;
- Programe pentru prevenirea maladiilor contagioase;
- Programe privind combaterea consumului de droguri;
- Educatie sanitara si de prim ajutor in scoli si cu diferite categorii de populatie;
- Cursuri pentru pregatirea surorilor voluntare de Cruce Rosie;
- Colecta de ajutoare( imbracaminte, incaltaminte, alimente, bani) pentru sprijinirea persoanelor vulnerabile
- Propaganda in favoarea donarii onorifice de sange.

Colaboratori:
- Prefectura Judetului Tulcea;
- Consiliul Judetean Tulcea;
- Primaria Municipiului Tulcea;
- Inspectoratul Judetean pentru Situatii de Urgenta "Delta" Tulcea;
- Autoritatea de Sanatate Publica;
- Spitalul Judetean de Urgenta Tulcea;
- Serviciul de Ambulanta Tulcea;
- Inspectoratul Scolar Judetean;
- Inspectoratul Judetean al Politiei de Frontiera;
- Inspectoratul Judetean al Jandarmeriei Tulcea;
- Centrul Judetean de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog;
- Centrul de Informare si Educare in Managementul Deseurilor si Protectia Mediului;
- Asociatia pentru Sanatate, Educatie si Familie;
- Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii;
- Centrul Artistic Judetean.

Sponsori:
- SC Aker SA;
- SC Van Gulik International;
- SC Dalkia Romania;
- SC Confectia SA;
- SC Danaur Com SRL;
- Complexul Hotelier Delta Tulcea;
- Sucursala Tulcea a SC Allianz Tiriac Asigurari SA Bucuresti;
- SC Europolis SA;
- SC Coral SA;
- SC Visa Union SA;
- SC Telena SA;
- SC Campofrio SA;
- SC Carniprod SA;
- SC Deltapan SA.

 

Conturi deschise la BRD - Piata Romana: RO44BRDE410SV20462054100 LEI RO36BRDE410SV24659404100 EUR RO85BRDE410SV18987804100 USD