back

Comunicate

07.05.2009

8 Mai - Ziua Internationala a Crucii Rosii

40.000 de raniti si una dintre cele mai violente batalii din istoria umanitatii, un singur medic care sa ingrijeasca ranitii, Solferino si un vizionar elvetian pe nume Henry Dunant sunt premisele celei mai mari miscari umanitare din lume, o miscare ce implineste anul acesta 150 de ani.

Dincolo de importanta zilei de astazi, anul 2009 este unul cu multipla semnificatie pentru Societatile de Cruce Rosie si Semiluna Rosie din intreaga lume marcand deopotriva implinirea a 150 de ani de la batalia de la Solferino – momentul infiintarii Comitetului International al Crucii Rosii, 90 de ani de la infiintarea Federatiei Internationale de Cruce Rosie si Semiluna Rosie si 60 de ani de la crearea Conventiilor de la Geneva, care ofera protectie pentru cele mai vulnerabile persoane in timp de razboi.

„Siamo tutti fratelli (Suntem toti frati)” spunea Dunant acum 150 de ani privind ramasitele dezastrului de la Solferino. Astazi, la randul nostru, putem privi cu mandrie in urma, convinsi ca nu i-am tradat dezideratul!” spune Mihaela Geoana – Presedinte al Crucii Rosii Romane.

Istoria Miscarii Internationale de Cruce Rosie si Semiluna Rosie este o reflectare a modului in care lumea a evoluat, un motiv de incontestabila mandrie si, in acelasi timp, de recunoastere si de recunostinta fata de miile de oameni care de-a lungul celor 150 de ani si-au oferit sprijinul pentru ajutorarea celor vulnerabili. Federatia Internationala de Cruce Rosie si Semiluna Rosie numara astazi nu mai putin de 186 de societati membre si peste 100 milioane de voluntari, in aproape toate tarile lumii.

Pentru a marca toate aceste evenimente, Federatia Internationala de Cruce Rosie si Semiluna Rosie impreuna cu Comitetul International al Crucii Rosii a lansat pe 5 mai campania globala „Our world. Your move" (www.ourworld-yourmove.org), un program care invita oamenii din intreaga lume sa se angajeze in actiuni umanitare intr-un context economico social tulbure, in care sprijinul reciproc a devenit un factor sine qua non intru continuitate si echilibru.

Informatii suplimentare:
in fiecare an, Federatia Internationala de Cruce Rosie si Semiluna Rosie si Societatile Nationale ofera sprijin contribuind la ameliorarea dramelor cu care se confrunta mai mult de 200 de milioane de oameni din intreaga lume. Doar in cursul anului 2008, Societatea Nationala de Cruce Rosie din Romania a venit in sprijinul a peste 162 000 de persoane (aproximativ 34 000 de persoane afectate de inundatii, incendii sau alunecari de teren, peste 70 000 batrani, bolnavi, copii institutionalizati, familii cu venituri mici sau fara venituri, peste 56.000 de persoane au beneficiat de programe de educatie pentru sanatate). Crucea Rosie Romana a intervenit in zonele afectate de inundatii cu 5543 tone de ajutoare in valoare de aproximativ 3,5 milioane de lei, iar in tara s-au derulat 105 campanii de informare a populatiei cu privire la prevenirea si pregatirea in caz de dezastre.
Conturi deschise la BRD - Piata Romana: RO44BRDE410SV20462054100 LEI RO36BRDE410SV24659404100 EUR RO85BRDE410SV18987804100 USD