back

Comunicate

25.06.2009

Declaratia Presedintiei UE cu ocazia aniversarii a 150 de ani de la Batalia de la Solferino

Cu ocazia aniversarii a 150 de ani de la Batalia de la Solferino, Uniunea Europeana aminteste importanta extraordinara a empatiei si solidaritatii fata de persoanele afectate de conflicte armate si alte situatii de violenta.
In urma teribilei batalii ce a avut loc pe data de 24 iunie 1859 la Solferino, datorita eforturilor lui Henry Dunant, omenirea a facut posibil crearea impulsului umanitar impresionant care a dus la infiintarea Miscarii Internationale a Crucii Rosii si Semilunii Rosii (in continuare denumita Miscarea), care reprezinta astazi cea mai mare organizatie umanitara activa in aproape toate tarile din lume. Aceasta batalie constituie de asemenea fundamentul pe care comunitatea internationala a Statelor a dezvoltat si a adoptat instrumente de Drept International Umanitar, reguli de drept international care guverneaza in timp de conflict armat, in special cele 4 Conventii de la Geneva din 1949, a caror aniversare de 60 de ani va fi sarbatorita in acest an.

Miscarea, formata din Comitetul International al Crucii Rosii, cele 186 de Societati Nationale de Cruce Rosie si Semiluna Rosie si Federatia Internationala a Societatilor de Cruce Rosie si Semiluna Rosie, se bazeaza pe sapte Principii Fundamentale. In urma unei practici indelungate, acestea au fost recunoscute oficial si definite in cadrul Conferintei Internationale a Crucii Rosii ce a avut loc in Viena in 1965, la care au luat participat toate statele care sunt parte la Conventiile de la Geneva. Aceste principii – Umanitate, Impartialitate, Neutralitate, Independenta, Voluntariat, Unitate si Universalitate – sunt specifice Miscarii si reprezinta instrumentul operational pentru taote activitatile sale.

UE reaminteste angajamentul statelor de a respecta in orice moment aderarea componentelor Miscarii la aceste sapte Principii Fundamentale.

La 150 de ani dupa batalia marcanta de la Solferino, Uniunea Europeana, care a fost de asemenea creata din cenusa unui teribil conflict, ramane devotata activitatilor pentru a alina suferinta victimelor conflictelor armate din intreaga lume.

Uniunea Europeana saluta activitatea efectuata de Miscare in cadrul si in afara UE si este pe deplin devotata sustinerii acesteia.

Tarile Candidate Croatia* si Fosta Republica Iugoslava Macedonia*, Tarile din Pactul de Stabilitate si Asociere si cadidatele potentiale Albania, Bosnia si Hertegovina, Montenegro, Serbia si Tarile EFTA Islanda, Lichtenstein si Norvegia, membrii Zonei Economice Europene ca si Ucraina, Republica Moldova, Armenia si Georgia subscriu la aceasta declaratie.

* Croatia si Fosta Republica Iugoslava Macedonia continua sa faca parte din Procesul de Stabilizare.
Conturi deschise la BRD - Piata Romana: RO44BRDE410SV20462054100 LEI RO36BRDE410SV24659404100 EUR RO85BRDE410SV18987804100 USD