back

Comunicate

03.07.2009

Pe 4 iulie Crucea Rosie Romana celebreaza 133 de ani de activitate umanitara!

Evenimentul va fi marcat prin evenimente speciale in toate marile orase ale tarii. Ca in fiecare an, voluntarii filialelor din toata tara vor serba ziua de 4 iulie, organizand diverse actiuni speciale si oferind suport persoanelor aflate in nevoie.

Vor avea loc baluri caritabile, tombole, spectacole de teatru, muzica si dans, jocuri pentru copii. Se vor institui de asemenea puncte de prim ajutor unde se va masura tensiunea, se va oferi apa si se vor organiza cursuri de prim ajutor. Voluntarii Crucii Rosii Romane, se vor deplasa la domiciliul varstnicilor si al altor categoriilor vulnerabile pentru ajutorarea acestora. 

Astfel, in Bucuresti se vor instala puncte de prim ajutor in parcurile Herastrau, Carol, Tineretului si Cismigiu si in strandurile Crangasi si Berceni , se vor distribui alimente in centrele de plasament din sectorul 5, se vor distribui materiale informative si se vor face demonstratii de prim ajutor. Nu in ultimul rand, autobuzele care circula pe linia 133 vor purta stegulete aniversare Crucea Rosie.

In Buzau se va organiza un bal caritabil cu strangere de fonduri pentru persoanele cu situatie financiara precara.

In Botosani se vor distribui materiale informative si se va derula o campanie de de donare voluntara si neremunerata de sange.

In Bacau se va organiza o expozitie de pictura cu vanzare cu sprjinul Uniunii Artistilor Plastici, o parte din bani urmand a fi directionati catre cazuri umanitare. Tot in Bacau se vor organiza demonstratii de prim ajutor, spectacole pentru copii, concerte si o expozitie de fotografii ale Crucii Rosii Romane.

In Parcul Central din Cluj Napoca se vor organiza demonstratii de acordare a primului ajutor, se vor distribui materiale informative si se vor organiza tutoriale de pregatire in caz de dezastre.

In centrul municipiului Galati se va instala un punct de informare si prim ajutor iar in Tulcea se va monta un centru mobil de informare si masurare a tensiunii arteriale si se va lansa concursul "Salvezi daca stii sa actionezi" adresat copiilor.

Filiala de Cruce Rosie Olt are planificate activitati stradale constand in amplasarea de corturi pentru demonstratii de prim ajutor, informare si masurarea tensiunii arteriale. Tot in Olt se va organiza un curs gratuit de prim ajutor pentru voluntarii altor organizatii neguvernamentale din judet.

In Salaj se va organiza o actiune de donare de jucarii si dulciuri la Centrul de Servicii Comunitare Jibou iar la sediul filialei va avea loc o dezbatere cu tema "Regimul de viata si sanatate". La Calarasi o persoana cu dizabilitati va primi un scaun cu rotile si alte echipamente necesare. 

In Mehedinti momentul aniversar va fi marcat printr-o festivitate de absolvire a cursului de Surori Cruce Rosie iar in Alba se vor distribui materiale informative, se va masura tensiunea arteriala si se vor organiza concursuri pentru copii. La Constanta se va organiza o conferinta de presa unde va fi prezentat un bilant al activitatii din anul precedent, incheiata cu o petrecere pe plaja pentru voluntari.

La Giurgiu, ziua Crucii Rosii Romane a fost sarbatorita inca din 2 iulie, cand 50 de voluntari au facut o demonstratie de prim ajutor in caz de dezastru in Parcul Central Giurgiu. Cu aceasta ocazie aniversara va fi semnat un Protocol de Colaborare cu Filiala Russe a Crucii Rosii Bulgaria, la Russe - Bulgaria.

"Aniversam astazi 133 de ani de cand cei aflati in suferinta stiu ca pot intinde o mana si o alta va veni in intampinarea ei. Dincolo de schimbarile concrete pe care Crucea Rosie Romana le-a adus in istoria tarii noastre, cred ca cea mai mare avere este cea pe care o purtam in suflete. Crucea Rosie este si in Romania, ca peste tot in lume, un simbol datorita caruia oamenii se simt in siguranta. Multumesc tuturor celor care au  contribuit la scrierea istoriei Crucii Rosii Romane pana astazi dar si celor care o vor face de acum inainte!" a declarat  presedintele  Societatii Nationale de Cruce Rosie din Romania, doamna Mihaela Geoana.

Istoria Crucii Rosii Romane
La 4 iulie 1876, se infiinteaza Societatea "Crucea Rosie" din Romania, prin hotararea Principelui Ghica de a organiza o societate de ajutor pentru militarii raniti pe campul de lupta.

Regina Maria a fost patroana Crucii Rosii Romane la incepul secolului XX fiind una dintre personajele care au marcat fundamental evolutia organizatiei in Romania.

Activa in Razboiul de Independenta, in Primul si al Doilea Razboi Mondial, prezenta alaturi de cei in nevoie - oameni afectati de marile epidemii care au lovit tara, de cutremurele din 1940 si 1977, de secetele din Moldova, de inundatiile din anii 1970 si cele care au urmat, Crucea Rosie a reusit de fiecare data, cu sprijinul voluntarilor, sa vina in ajutorul celor vulnerabili.

In fiecare an, Societatea Nationala de Cruce Rosie din Romania, ofera sprijin si ajuta la imbunatatirea vietii a mii de oameni din intreaga tara. In cursul anului 2008, a venit in sprijinul a peste 162.000 de persoane (aproximativ 34.000 de persoane afectate de inundatii, incendii sau alunecari de teren, peste 70.000 batrani, bolnavi, copii institutionalizati, familii cu venituri mici sau fara venituri, peste   56.000 de persoane au beneficiat de programe de educatie pentru sanatate).

Doar in cursul anului trecut, Crucea Rosie Romana a intervenit in zonele afectate de inundatii cu 5.543 tone de ajutoare in valoare de aproximativ 3,5 milioane de lei, iar in tara s-au derulat 105 campanii de informare a populatiei cu privire la prevenirea si pregatirea in caz de dezastre.

Baloane

Foto: Mihai Ursu

Conturi deschise la BRD - Piata Romana: RO44BRDE410SV20462054100 LEI RO36BRDE410SV24659404100 EUR RO85BRDE410SV18987804100 USD