back

Comunicate

11.08.2009

Crucea Rosie Romana aniverseaza 60 de ani de la adoptarea Conventiilor de la Geneva

Crucea Rosie Romana marcheaza aniversarea a 60 de ani de la adoptarea Conventiilor de la Geneva prin lansarea unei expozitii foto la Muzeul National de Arta al Romaniei.
La data de 12 august 2009 de implinesc 60 de ani de la adoptarea Conventiilor de la Geneva privind protectia persoanelor care nu iau parte la ostilitati, acestea reprezentând la nivel mondial, o adevarata piatra de hotar in privinta modului in care sunt purtate razboaiele.

Crucea Rosie Romana aniverseaza acest moment prin lansarea unei expozitii de fotografii “Lumea noastra in razboi”, care reflecta consecintele conflictelor armate, expozitie prezenta in marile capitale ale lumii.  Cele 15 fotografii reprezinta diferite ipostaze surprinse de fotografi de razboi celebri, respectiv James Nachtwey, Ron Haviv, Chris Morris, Franco Pagetti and Antonin Kratochvil, in conflictele din Afganistan, Filipine, Liban, Columbia, Haiti, Georgia, Liberia, Republica Democrata Congo.

Imaginile reflecta realitatea si brutalitatea conflictelor armate, dar arata in acelasi timp faptul ca, in cele mai negre clipe exista totusi un sentiment de speranta si demnitate.  "Atunci cand oamenii sufera, nu inseamna ca nu au demnitate.  Atunci cand oamenilor le e frica, nu inseamna ca le lipseste curajul.  Atunci cand ii doare, nu inseamna ca nu au speranta", a spus James Nachtwey, unul dintre fotografi, cu ocazia lansarii expozitiei in New York.

Expozitia foto face parte din campania globala “Our World Your Move” a Miscarii Internationale de Cruce Rosie si Semiluna Rosie, care intentioneaza sa sublinieze cele mai mari provocari umanitare din zilele noastre si puterea fiecarui individ de a actiona pentru rezolvarea acestora.

Cele patru Conventii de la Geneva au fost concepute pentru a aboli ideea de “razboi total”, exprimata in Cel de-al Doilea Razboi Mondial, prin legiferarea unor limite privind modul in care se desfasoara un razboi.  Astazi, aceste Conventii constituie fundamentul dreptului international umanitar, sau DIU, si sunt printre cele mai importante tratate care guverneaza protectia victimelor conflictelor armate.  Aceste victime includ ranitii si bolnavii, naufragiatii, prozonierii de razboi, civilii internati, civilii care traiesc in teritorii ocupate si alte categorii cum ar fi femeile, copii si persoanele deplasate.

Conventiile sunt ratificate de toate statele din lume – aceasta inseamna ca ele se aplica oricarui conflict armat, fie el international sau ne-international, oriunde pe glob

Expozitia de fotografii “Lumea noastra in razboi” va fi prezenta pe gardul exterior al Muzeului National de Arta al Romaniei din Bucuresti, de pe Calea Victoriei nr. 49, in perioada 12 - 31 august a.c. Lansarea expozitiei se va face printr-un eveniment public la care vor fi prezenti jurnalisti – reporter si fotoreporteri - corespondenti din zonele aflate in conflict, precum si diverse alte personalitati.

Pentru a vizualiza o parte din fotografiile expozitiei
“Lumea noastra in razboi”, va rugam sa accesati: http://www.crucearosie.ro/proiecte/expozitie-foto-lumea-noastra-in-razboi.htmlConturi deschise la BRD - Piata Romana: RO44BRDE410SV20462054100 LEI RO36BRDE410SV24659404100 EUR RO85BRDE410SV18987804100 USD