back

Stiri

12.08.2009

Radu Sigheti - "Daca nu ar fi fotoreporterii, nimeni nu ar cunoaste drama si trauma provocata de conflicte"

Jurnalistul Radu Sigheti, recunoscut in lumea presei din tara si din strainatate pentru experienta sa ca fotoreporter in zonele de conflict a fost invitatul special al Crucii Rosii Romana la evenimentul de deschidere al expozitiei Lumea noastra in razboi.
Radu Sigheti este de parere ca "fotografii de presa sunt la randul lor atinsi de conflict si de suferinta semenilor. Sensibilitatea si emotiile fotoreporterului in fata unui asemenea subiect este esenta acestor imagini zguduitoare care in acelasi timp iti dau speranta. Un fotograf care a participat la un conflict armat cunoste foarte bine ce se intampla, este constient de riscuri dar cumva gaseste puterea de a merge intr-o zona de conflict urmandu-si dorinta de a arata lumii ceea ce se intimpla. Un fotoreporter reprezinta de fapt pe toata lumea, pe tine, pe prietenii, vecinii tai, colegii de servici sau orice om de pe strada, sunt acel Ochi Public, prin obiectivul aparatului lor imaginile ajung in fata tuturor celor care nu au ajuns intr-o zona de conflict si poate nu vor ajunge niciodata acolo. Daca nu ar fi ei, nimeni nu ar cunoaste drama si trauma provocata de conflicte". Cu aceasta ocazie, Radu Sigheti a declarat: "Hidosenia razboiului este enorma, multi oameni nici nu o pot imagina. Apa trece, pietrele raman. Conflictul trece, cum ramane cu supravietuitorii, cum ramane cu cei mutilati pe viata? Expozitia foto "Lumea noastra in razboiā€ ne da un raspuns, ne arata determinarea si hotararea oamenilor loviti de un conflict armat, puterea lor de a se adapta si de a supravietui cu multele cicatrici lasate. Nu poti trece nepasator prin fata imaginii cu oamenii care invata sa mearga in carje, prin fata imaginii femeii care are puterea sa cante dupa ce a fost violata si sotul ei a fost macelarit in fata sa, nu poti sa nu te uiti in ochii baiatului intins pe pat cu piciorul amputat. Privind oricare dintre fotografii vedem rezultatele razboiului, suferinta semenilor nostri care au fost transformati pentru totdeauna fizic si psihic".
Conturi deschise la BRD - Piata Romana: RO44BRDE410SV20462054100 LEI RO36BRDE410SV24659404100 EUR RO85BRDE410SV18987804100 USD