back

Comunicate

11.01.2010

Drept la replica

Societatea Nationala de Cruce Rosie din Romania (SNCRR), considera ca articolul “Autospeciale, "cadou" pentru ONG-ul condus de Mihaela Geoana”, aparut in paginile 1, respectiv 4 ale ziarului dumneavoastra in data de 8 ianuarie 2010, aduce un grav prejudiciu de imagine organizatiei prin neadevarurile prezentate in cadrul acestuia.
Societatea Nationala de Cruce Rosie din Romania nu este organizatie guvernamentala si nici fundatie, ci este o organizatie non-guvernamentala, apolitica, reglementata prin lege proprie de functionare (Legea 139/1995, modificata prin Legea 504/2004).  Aceasta este condusa de Principiile Fundamentale ale Miscarii Internationale de Cruce Rosie si Semiluna Rosie, printre care se afla si principiul Independentei “Miscarea este independenta. Auxiliare ale autoritatilor publice in activitatile lor umanitare si supuse legilor care le guverneaza tarile, Societatile Nationale trebuie sa-si pastreze o autonomie care sa le permita sa actioneze intotdeauna numai conform Principiilor Fundamentale ale Miscarii”.

In ceea ce priveste cele cinci unitati mobile pentru donare de sange, acestea au fost achizitionate de Ministerul Sanatatii, sunt in proprietatea Institutului National de Hematologie Transfuzionala si vor fi date in comodat pe o perioada determinata Crucii Rosii Romane. Cele cinci unitati mobile nu vor trece in proprietatea SNCRR, mai mult decat atat, Crucea Rosie Romana vine in sprijinul Ministerul Sanatatii si Institutului National de Hematologie Transfuzionala prin sustinerea tuturor cheltuielilor de intretinere si functionare a autospecialelor respective.  La sfarsitul perioadei de comodat, SNCRR va trebui sa predea centrele mobile in aceeasi stare in care au fost primite. Deci, unitatile mobile pentru donare de sange nu au fost oferite “CADOU” Crucii Rosii Romane, dimpotriva SNCRR asigura toate cheltuielile de functionare si intretinere ale acestora (taxele de impozit pe fiecare an, asigurarea CASCO, cheltuieli pentru salariile soferilor, cheltuieli pentru combustibil, cheltuieli de intretinere a masinilor, cheltuieli de parcare).

Crucea Rosie Romana a estimat costurile de implementare a proiectului pe o perioada de un an, la suma de aproximativ 200.000 EUR – costuri de intretinere, functionare, personal si campania de comunicare, acestea fiind sustinute de SNCRR.

Voluntarii care vor fi implicati in recoltarea de sange in aceste centre mobile vor fi cadre medicale – medici si asistenti cu drept de libera practica – ce isi vor oferi gratuit serviciile.  Pregatirea de care vor beneficia acestia, din partea INHT va fi axata pe echipamentul specific centrelor mobile de donare de sange si nu o pregatire generica in domeniul medical.  O a doua categorie de voluntari implicati in activitatea acestor centre mobile, va fi axata pe campania de popularizare a acestor centre mobile.  Acestia din urma vor fi pregatiti de Crucea Rosie Romana pentru a putea raspunde intrebarilor potentialilor donatori de sange.  Partea inovativa a acestui proiect vine din partea Crucii Rosii Romane si consta in promovarea donarii de sange voluntare si neremunerate, conform cerintelor internationale.

In concluzie, Societatea Nationala de Cruce Rosie din Romania a raspuns apelului autoritatilor de stat cu responsabilitati in domeniul colectarii de sange prin sustinerea promovarii directe a conceptului de donare de sange voluntara si neremunerata, angajandu-se sa suporte o parte din costurile de implementare a proiectului.
Conturi deschise la BRD - Piata Romana: RO44BRDE410SV20462054100 LEI RO36BRDE410SV24659404100 EUR RO85BRDE410SV18987804100 USD