back

Comunicate

05.12.2007

Ziua Voluntarului de Cruce Rosie

In fiecare an, pe 5 decembrie 2007, Societatea Nationala de Cruce Rosie din Romania aniverseaza "Ziua Internationala a Voluntarului".

Voluntarii sunt recompensati, in cadrul unor evenimente festive organizate de filialele din tara, in semn de recunostinta pentru efortul si serviciile depuse pentru sprijinirea Misiunii fundamentale a Crucii Rosii Romane.

Societatea Nationala de Cruce Rosie din Romania este cea mai mare organizatie umanitara din tara, bazata in principal pe voluntariat. La sfarsitul anului 2006, numarul voluntarilor de Cruce Rosie era de aproximativ 15 000 de persoane, dar numarul acestora se schimba permanent. Chemati de spiritul civic, altruism, dorinta de a face bine si convingerea ca actiunea lor va schimba ceva, voluntarii sunt resursa cea mai importanta a Crucii Rosii, ei sunt puterea umanitatii si aparatorii valorilor umanitare.

Voluntarii Crucii Rosii se afla in centrul activitatilor destinate sa asiste persoanele vulnerabile.

„Multumim tuturor celor care au sprijinit prin actiuni de voluntariat activitatea umanitara a Crucii Rosii! Fara energia, pasiunea si responsabilitatea lor, misiunea Crucii Rosii Romane, de a veni in ajutorul celor aflati in suferinta, nu ar fi posibila “, a declarat presedintele Societatii Nationale de Cruce Rosie din Romania, doamna Mihaela Geoana, voluntar la randul sau in cadrul Miscarii. Acesta si-a exprimat increderea ca tot mai multi tineri vor intelege importanta activitatii de voluntariat si se vor implica activ in comunitatea din care fac parte. “Activitatea de voluntariat este o alternativa constructiva de petrecere a timpului liber, prin care iti poti descoperi si dezvolta abilitatile, ea fiind apreciata tot mai mult de angajatori”, a mai spus doamna Mihaela Geoana.

Despre originea voluntariatului in Crucea Rosie

Actiunea voluntara s-a aflat la baza conceptului Crucii Rosii in momentul infiintarii acesteia. Dupa batalia de la Solferino din 1859, tanarul Henry Dunant a organizat satencele pentru a asista ranitii si muribunzii care zaceau pe campul de lupta, lasati in urma de propriile trupe. El s-a intors acasa pentru a scrie cartea O amintire de la Solferino, lucrare care a dus peste cativa ani la infiintarea Crucii Rosii. „Nu s-ar putea organiza, pe timp de pace si liniste, societati de ajutorare in scopul ingrijirii celor raniti pe timp de razboi de catre voluntari zelosi, devotati si bine calificati?” scrie el. „Pentru aceasta munca ajutorul remunerat nu este ceea ce se cauta… Prin urmare este nevoie de persoane si surori voluntare, zeloase, antrenate si cu experienta, a caror statut sa fie recunoscut de comandantii sau armatele din teren si misiunea lor sa fie facilitata si sustinuta.” Din aceste cuvinte a crescut intreaga Miscare de Cruce Rosie si Semiluna Rosie, raspandindu-se de la o tara la alta, pe masura ce oamenii s-au intrunit, au infiintat o societate, au ales o conducere voluntara si au inceput sa recruteze voluntari.

Ce este un voluntar. O Societatea de Cruce Rosie sau Semiluna Rosie tipica din prezent depinde de voluntari pentru conducere si furnizarea serviciilor proprii, desi personalul remunerat joaca de asemenea un rol important in asigurarea functionarii organizatiei si a serviciilor acesteia. Totusi, reteaua imensa de voluntari este factorul care defineste orice Societate Nationala. In prezent Miscarea Internationala de Cruce Rosie si Semiluna Rosie are aproximativ 97 de milioane de membri/voluntari. Definitia voluntarului si membrului poate varia de la o tara la alta, ca si nivelul de implicare al acestora. Definitiile Federatiei Internationale a Societatilor de Cruce Rosie si Semiluna Rosie sunt evidentiate in Politica de voluntariat adoptata in 1999. Statutul, drepturile si obligatiile voluntarului in cadrul Crucii Rosii Romane sunt reglementate de Codul de conduita pentru voluntarii Societatii Nationale de Cruce Rosie din Romania, adoptat in 2004. In majoritatea tarilor exista o definire traditionala a conceptului de voluntariat, adanc inradacinata in istoria si traditiile acestora si reprezentand in mare masura o reflectare a valorilor culturale. Prin urmare, aceasta definitie variaza de la o tara la alta, modificandu-se totodata de-a lungul timpului, concomitent cu evolutia societatilor.

Care este rolul voluntarilor. La nivel local, voluntarii Crucii Rosii se afla in centrul activitatilor destinate sa asiste persoanele vulnerabile. Lucrand sub coordonarea unui lider voluntar de grup, voluntarii primesc de obicei o sarcina specifica. Aceasta poate fi primul ajutor, distribuirea de alimente, pregatirea pentru dezastre, vizitarea persoanelor in varsta etc. Exista sute sau poate chiar mii de sarcini diferite preluate de grupuri locale in intreaga lume.

Voluntarii joaca un rol cheie si in conducere, presedintele Societatii Nationale fiind de asemenea voluntar. Voluntarii care sunt membri in comitetele de conducere sunt responsabili pentru activitatea si comportamentul organizatiei, participand la adunarile generale pentru a adopta regulamente, a decide politicile majore si activitatile viitoare. Ei pot fi alesi in comitetele de conducere existente la nivel local, judetean si national.

Persoana de contact:
Andreea Furtuna
Coordonator Departament Tineret si Voluntariat
Tel: 0748 238 018
Conturi deschise la BRD - Piata Romana: RO44BRDE410SV20462054100 LEI RO36BRDE410SV24659404100 EUR RO85BRDE410SV18987804100 USD