back

Comunicate

17.05.2010

Labirintul Umanitar

Cand vine dezastrul, cine o sa ajute? Aceasta este intrebarea lansata de campania de informare demarata astazi in Romania de Departamentul Comisiei Europene pentru Ajutor Umanitar (ECHO) si Crucea Rosie Romana.
“In fiecare an, in afara granitelor Uniunii Europene, conflictele armate, secetele si cutremurele declanseaza crize umanitare. In fiecare an, milioane de oameni se trezesc fara adapost, hrana, apa sau ingrijire medicala. ECHO si-a asumat un angajament pe termen lung, acela de a ajuta victimele acestor dezastre, devenind unul dintre cei mai mari donatori de ajutor umanitar din lume. ECHO este expresia concreta a felului in care Uniunea Europeana intelege sa ii sprijine pe cei care au nevoie de ajutor, oriunde in lume. Acesta este mesajul “Labirintului Umanitar” pe care il lansam astazi pentru vizitatori”, a declarat Raphaël BRIGANDI, ofiter de presa in cadrul Departamentului Comisiei Europene pentru Ajutor Umanitar.

“Campanii similare au fost organizate in multe alte state membre, cum ar fi Ungaria, Slovacia, Lituania, Austria, Olanda, Irlanda, Marea Britanie, Franta si Italia. Este acum randul Romaniei, in calitate de nou stat membru al UE, sa descopere rolul vital pe care Uniunea Europeana il joaca in asistarea victimelor crizelor umanitare”, a adaugat Raphaël BRIGANDI.

ECHO si Crucea Rosie Romana au dezvaluit aceasta campanie catre publicul larg in ziua de 15 mai, in timpul Noptii Muzeelor. Cei care au vizitat unul dintre cele patru muzee partenere, Muzeul Taranului Roman, Muzeul de Geologie, Muzeul Municipiului Bucuresti si Muzeul National de Arta Contemporana, au avut sansa sa vada unul dintre cele patru module ale Labirintului Umanitar. Fiecare modul este dedicat unui dezastru major care provoaca victime de-a lungul globului: cutremure, conflicte armate, inundatii, foamete; modulele sunt ilustrate cu fotografii, scurte inregistrari video si efecte audio.

Pe 17 mai, toate cele patru module au fost reunite in Parcul Herastrau, in Insula Trandafirilor, recreand intregul Labirintul Umanitar care va fi deschis pentru vizitatori pana duminica, 23 mai. Cei care viziteaza labirintul in decursul primelor doua zile vor fi, de asemenea, martorii unui experiment neasteptat. Lucian Mandruta, binecunoscutul prezentator TV, va locui timp de doua zile si o noapte in cortul Crucii Rosii, amplasat in fata labirintului, experimentand aceleasi conditii cu care se confrunta un refugiat: ratii alimentare limitate, lipsa de acces la apa curenta sau caldura, lipsa mijloacelor de comunicare.

Crucea Rosie Internationala este unul dintre principalii parteneri ai ECHO in domeniul ajutorului umanitar, iar Crucea Rosie Romania colaboreaza cu ECHO in cadrul acestei campanii locale.

Crucea Rosie este unul dintre cei mai importanti parteneri internationali ai ECHO pe teren, in locurile lovite de dezastre;astazi, prin aceasta campanie adresata Romaniei, am devenit parteneri si aici, la nivel local.”, a declarat Mihaela Geoana, presedintele Crucii Rosie Romane.
Conturi deschise la BRD - Piata Romana: RO44BRDE410SV20462054100 LEI RO36BRDE410SV24659404100 EUR RO85BRDE410SV18987804100 USD