back

Comunicate

04.07.2010

Crucea Rosie Romana, 134 de ani de istorie si de actiune umanitara

Se implinesc astazi 134 de ani de cand o mana de oameni vizionari si valorosi au semnat  actul de infiintare a Crucii Rosii Romane.
Pe 4 iulie 1876, Nicolae Cretzulescu, George Gr. Cantacuzino, C.A. Rosseti, Ion Ghica, Dimitrie Sturza, Gr.G. Cantacuzino si Carol Davila au inscris Romania pe harta mondiala a Crucii Rosii, deschizand prima noastra „sucursala” in incinta Spitalului Coltea din Bucuresti.
Asa incepe o poveste care se impleteste de mai bine de un veac cu momentele cheie din istoria noastra nationala.

Crucea Rosie a fost martor activ si sprijin pentru populatie in razboaiele de independenta, in razboaiele mondiale, atunci cand natura a fost nemiloasa cu noi, atunci cand am fost loviti de epidemii sau dezastre ecologice, in perioadele de nesiguranta si suferinta, ori de cate ori am avut nevoie de speranta si alinare.
Personalitati de seama precum Regina Maria, Regina Elena, George Enescu sau Cella Delavrancea au imbracat uniforma Crucii Rosii de-a lungul timpului.

Astazi noi suntem Crucea Rosie!


Noi trebuie sa-i ducem mai departe mesajul si valorile!
Noi suntem responsabili sa transmitem mai departe aceasta mostenire de valoare pe care nobilii nostri predecesori ne-au incredintat-o!
Astazi, noi scriem istoria!
Va invit deci sa privim cu mandrie in urma, la cele cate au fost, si cu incredere si ambitie spre cele ce vor veni:
Numai anul trecut, peste 150.000 de persoane si 3.600 de familii afectate de inundatii, incendii sau alunecari de teren au beneficiat de ajutor de urgenta; mai bine de 84.000 de batrani, bolnavi, copii institutionalizati si familii nevoiase au beneficiat de alimente, produse de igiena si ingrijire la domiciliu; peste 55.000 de persoane au participat la programe de educatie pentru sanatate, in timp ce alte 5.000 de persoane si 1.500 de elevi au beneficiat de cursuri gratuite de prim ajutor si instruire cu privire la valorile umanitare.

Nimic din toate acestea nu ar fi fost posibile fara sustinerea dumneavoastra permanenta: voluntari, membri, donatori, parteneri.

Va multumesc si va invit sa ne ramaneti alaturi, pentru ca doar impreuna putem duce mai departe aceasta misiune uriasa.

Impreuna scriem istorie - istoria Romaniei si a unei lumi mai bune!

Fii solidar! Fii Crucea Rosie!

Mihaela Geoana,
Presedinte Crucea Rosie Romana

Conturi deschise la BRD - Piata Romana: RO44BRDE410SV20462054100 LEI RO36BRDE410SV24659404100 EUR RO85BRDE410SV18987804100 USD