back

Comunicate

15.01.2008

Crucea Rosie si Petrom realizeaza un program educativ in caz de cutremur cu elevii din Bucuresti

Crucea Rosie Romana si Petrom continua seria seminariilor "Educatia si protectia elevilor in caz de cutremur" incepute pe parcursul anului trecut in scolile din Bucuresti. Gazda seminarului de marti, 15 ianuarie, va fi Scoala Generala nr. 117 din Capitala.

Elevii vor fi instruiti cum sa reactioneze in caz de cutremur si vor asista la demonstratii practice, realizate de experti seismologi romani si japonezi de la Japan International Cooperation Agency (JICA). Demonstratia se va realiza cu ajutorul unui minisimulator mobil de cutremure numit sistemul "bururu" si cu un simulator de tip carucior cu modele si structuri de case din lemn, cu care se poate observa efectul diferentiat al oscilatiilor.

Cursul va fi precedat de un exercitiu practic de interventie in caz de cutremur. O echipa de pompieri de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta (ISU) va simula o actiune de salvare in caz de cutremur. Scenariul este unul complet, incepand cu evacuarea scolii, salvarea unor victime aflate la etajele superioare ale scolii, interventia echipajului de ambulanta si acordarea primului ajutor ranitilor de catre echipajul "Sanitarii priceputi" al scolii.

Seria seminariilor dedicate educatiei in caz de cutremur se incheie cu un concurs de desen, care va avea ca tematica viziunea acestor elevi asupra posibilitatii prevenirii dezastrelor ce s-ar produce in urma unui seism. Castigatorul marelui premiu va petrece doua zile de poveste in parcul de distractii DisneyLand – Paris, iar castigatorii locurilor II si III vor primi biciclete, jocuri si dulciuri.

Pana in prezent, un numar de 600 elevi si liceeni de la cinci scoli din Bucuresti au participat la cursuri de educatie in caz de cutremure: Scoala Generala nr. 150, Liceul Jean Monnet, Scoala 84 si Scoala 39, Scoala Generala nr. 98 "Avram Iancu". Ca si in cazul acestor scoli, elevii de la Scoala Generala nr. 117 vor primi manualul de educatie in caz de cutremur, realizat de Crucea Rosie Romana in parteneriat cu Petrom si cu sprijinul JICA – INCERC, avizat de Ministerul Educatiei si Cercetarii.

Proiectul "Educatia si protectia elevilor in caz de cutremur" este parte componenta a "Campaniei Nationale de Prevenire a Dezastrelor", initiata impreuna cu Petrom, in anul 2005. Obiectivul principal al campaniei este imbunatatirea capacitatii de reactie a comunitatilor expuse riscurilor de dezastre. In cadrul acestui parteneriat mii de oameni au beneficiat de suport informational si material pentru a dezvolta o adevarata "cultura a prevenirii dezastrelor". Mai multe detalii despre aceasta campanie puteti afla accesand site-ul www.preveniredezastre.ro.

Despre Crucea Rosie

Infiintata in 1876, Crucea Rosie Romana, membra a Miscarii Internationale de Cruce Rosie, este o organizatie umanitara de interes national, bazata in principal pe voluntariat. Condusa in activitatea sa umanitara de Principiile Fundamentale ale Miscarii - Umanitate, Impartialitate, Neutralitate, Independenta, Voluntariat, Unitate, Universalitate – Crucea Rosie Romana contribuie la alinarea si prevenirea suferintei sub toate formele, protejeaza sanatatea si viata, asigura respectul fata de demnitatea umana, fara a face nici o discriminare legata de nationalitate, rasa, sex, religie, varsta, apartenenta militara, sociala sau politica. Principalele domenii de activitate sunt: pregatirea pentru interventie in caz de dezastre, educatia pentru sanatate, difuzarea dreptului international umanitar si a valorilor umanitare.

Petrom CSR

"Respect pentru Viitor" este un amplu program initiat de Petrom, la inceputul anului 2007, prin care raspundem nevoilor societatii si mediului inconjurator.

"Respect pentru Viitor" este concretizarea principiilor noastre, care stau la baza dezvoltarii durabile. Credem ca nevoile prezentului pot fi satisfacute cu respect pentru generatiile viitoare si pentru aceasta am ales sa tratam aspectele legate de mediu si cele sociale ca parte integranta a conduitei noastre de business.

Contact

Cristina Popa, Laura Moroianu,
Coordonator proiect Coordonator proiect
Crucea Rosie Romana Petrom
Telefon: 0748 238 016 Telefon: 0724 288 597
Conturi deschise la BRD - Piata Romana: RO44BRDE410SV20462054100 LEI RO36BRDE410SV24659404100 EUR RO85BRDE410SV18987804100 USD