back

Comunicate

08.03.2011

De Ziua Internationala a Femeii, Crucea Rosie si Semiluna Rosie din Europa sarbatoreste toate femeile care fac parte din aceasta mare familie

Femeile au acum, mai mult ca oricand, o pondere importanta in functiile de presedinte, secretar general si director in aproape fiecare societate de Cruce Rosie/Semiluna Rosie din Europa si Asia Centrala.


 


 

Ca lideri in cea mai mare organizatie umanitara a lumii, ne putem face auzite vocile pentru a aduce in discutie problemele cu care se confrunta femeile de pretutindeni.

Studiile arata ca femeile sunt cele care, in urma dezastrelor, conflictelor, crizelor economice, sufera cel mai mult. Barbatii de mult ori pleaca – sa lupte, sa munceasca sau sa isi pazeasca proprietatea – lasand familia in grija femeii, in cele mai grele timpuri.

Chiar si atunci cand problemele de zi cu zi privind gasirea unui adapost, a hranei si apei au luat sfarsit, femeile trebuie sa-si protejeze copiii si pe ele insele de abuzuri, violenta si exploatare.
Pe timp de pace sau in absenta dezastrelor majore, femeile poarta povara asigurarii celor necesare pentru traiul familiei. Femeia este cea care renunta prima -  negljandu-si sanatatea si hrana, astfel incat copiii sa poata manca si merge la scoala. In cele mai grave situatii, femeia este nevoita sa isi vanda ultima posesie – propriul trup – pentru a garanta supravietuirea familiei sale. Aceasta o face si mai predispusa la boli si violenta.

Din fericire, lucrurile nu trebuie sa fie asa. Noi – lideri ai Crucii Rosii si Semilunii Rosii, noi – Femeile, suntem dovada. Datorita sacrificiilor mamele noastre, avem o educatie buna, ne ingrijim cu responsabilitate de familie si cariera si suntem modele de urmat pentru fiicele noastre.

Ce forta puternica pentru schimbare putem fi! Desigur, trebuie sa insistam pentru obiectivele diversitatii noastre, sa cream si sa asiguram conditiile necesare pentru ca femeile sa se poata dezvolta in carierele lor. Iar daca investim in leadership feminin la nivel local, in zecile de mii de filiale ale Crucii Rosii si Semlunii Rosii din intreaga Europa, atunci vom putea pleda direct, de la nivel de sate si mai departe, pentru servicii mai bune in domeniul sanatatii, acces la educatie si ingrijirea copiilor.

Ne putem proteja fetele in fata abuzurilor la care pot fi expuse. Putem asigura copiilor ingrijire, vizite la medic, nutritie adecvata, apa curata si vaccinari. O lume in care toti copiii, dar in special fetele, pot avea acces la educatia necesara pentru a-si gasi un loc de munca. Putem ajuta la crearea de familii sanatoase, ceea ce va contribui la rezistenta comunitatilor.

Astazi este timpul sa sarbatorim rolul nostru, sa ne felicitam reciproc pentru realizarile noastre si sa pornim impreuna pe acest lung drum pe care il avem de parcurs.

Mihaela Geoana,
Presedinte
Crucea Rosie Romana
Conturi deschise la BRD - Piata Romana: RO44BRDE410SV20462054100 LEI RO36BRDE410SV24659404100 EUR RO85BRDE410SV18987804100 USD