back

Comunicate

11.05.2011

Ziua Internationala a Crucii Rosii si a Semilunii Rosii, sub semnul Anului Voluntariatului

Bucuresti, 6 mai 2011: Ziua Internationala a Crucii Rosii si a Semilunii Rosii, marcata in fiecare an la 8 mai, va fi sarbatorita in 2011 sub semnul Voluntariatului. Voluntariatul este un principiu fundamental al Crucii Rosii si Semilunii Rosii. Voluntarii reprezinta coloana vertebrala a tuturor activitatilor de Cruce Rosie, ajutand Societatea Nationala de Cruce Rosie din Romania sa deruleze programe de succes si asistand zeci de mii de persoane vulnerabile aflate in dificultate.

In toata lumea, sunt aproximativ 100 milioane de voluntari si membri de Cruce Rosie, care actioneaza in 186 de tari. Din numarul total al acestora, mai mult de 13,5 milioane sunt voluntari activi in programele de interventie pentru ajutorarea persoanelor vulnerabile.

"Anul acesta reprezinta nu doar a 10-a aniversare a Anului International al Voluntariatului, dar si Anul European al Voluntariatului. Pentru Crucea Rosie si Semiluna Rosie, acest fapt reprezinta o oportunitate pentru a promova si recunoaste rolul pe care l-au avut voluntarii in miscarea noastra de a deveni cea mai mare retea umanitara din lume. Astazi, una din 2.000 de persoane este voluntar al acestei miscari, ceea ce inseamna ca aproape fiecare comunitate de pe glob este asistata de un voluntar al Crucii Rosii sau al Semilunii Rosii. Este o realitate de care toti ar trebui sa fim mandri", au aratat, in mesajul transmis cu ocazia Zilei Internationale a Crucii Rosii si a Semilunii Rosii, Tadateru Konoé – presedintele Federatiei Internationale de Cruce Rosie si Semiluna Rosie si Jakob Kellenberger, presedinte al Comitetului International al Crucii Rosii.

In mesaj se subliniaza ca de multe ori, voluntarii sunt ei insisi victime ale acelorasi crize pentru care actioneaza. Curajul si simtul lor de solidaritate ii face sa lase deoparte propria suferinta si sa actioneze in spiritul salvarii celorlalti, ceea ce reprezinta un lucru cu adevarat remarcabil.

In Romania, peste 10.000 de voluntari daruiesc din timpul lor pentru a veni in sprijinul persoanelor care au nevoie de ajutor.

"Succesul actiunilor Crucii Rosii nu ar fi posibil fara implicarea unei echipe extraordinare de voluntari. Anul 2011 este Anul European al Voluntariatului si, din acest motiv, CRR trebuie sa intareasca reteaua de voluntari a Societatii Nationale. Crucea Rosie Romana isi pastreaza, si la 135 de ani, intreaga vitalitate, tinerete, sens al misiunii umanitare si unicitate in spectrul civic romanesc", a declarat presedintele Societatii Nationale de Cruce Rosie din Romania, doamna Mihaela Geoana.

Filialele Crucii Rosii Romane organizeaza diferite activitati pentru a marca aceasta zi: masoara tensiunea arteriala, promoveaza Banca de Alimente si spiritul de voluntariat pentru cei mai nevoiasi si organizeaza pregatiri si simulari in caz de dezastre.Conturi deschise la BRD - Piata Romana: RO44BRDE410SV20462054100 LEI RO36BRDE410SV24659404100 EUR RO85BRDE410SV18987804100 USD