back

Comunicate

26.02.2008

Inselatorie in numele Crucii Rosii Romane

Crucea Rosie Romana atrage atentia asupra tentativelor de inselatorie practicate de un individ in numele celei mai mari organizatii umanitare din tara.

Societatea Nationala de Cruce Rosie din Romania semnaleaza faptul ca in ultima perioada, o persoana pretinde sume de bani de la primariile din tara in numele Crucii Rosii, in schimbul unor transporturi cu ajutoare. Individul, sub numele de "Pavel Rus" sau "Ioan Rusu" suna, in general, la primariile comunale, se recomanda ca fiind angajat al Crucii Rosii Romane si sub pretextul ca urmeaza sa aduca un transport cu alimente, solicita coordonatele fiscale pentru a emite o factura fiscala, reprezentand contravaloarea transportului pana la primaria respectiva. Motivand ca nu mai are credit pe telefon, individul cere primarului sa-i reincarce cartela telefonica in valoare de aproximativ 100 euro si solicita trimiterea codului de reincarcare pentru a putea continua discutia legata de modalitatea de primire a transportului cu ajutoare. Dupa primirea banilor, infractorul isi pierde urma si primaria pierde banii.

Fata de faptele grave aratate mai sus, Crucea Rosie Romana face urmatoarele precizari:
1. Societatea Nationala de Cruce Rosie din Romania prin angajatii sau voluntarii sai, nu a solicitat si nu solicita astfel de servicii primariilor sau altor institutii.
2. Societatea Nationala de Cruce Rosie din Romania nu a solicitat niciodata si nu incaseaza contravaloarea transportului atunci cand efectueaza donatii.
3. Societatea Nationala de Cruce Rosie din Romania va solicitata inceperea urmaririi penale impotriva persoanelor vinovate de aceasta dezinformare frauduloasa, pentru savarsirea mai multor infractiuni prevazute de Codul Penal si pedepsite cu inchisoarea, cum ar fi inselaciune fata de persoanele apelate si concurenta neloiala fata de Societatea Nationala de Cruce Rosie din Romania, cu grave consecinte asupra imaginii sale.
4. Legea nr. 139/1995 a Societatii Nationale de Cruce Rosie din Romania, modificata prin Legea 524/2004, prevede in art. 5 ca, in timp de pace, emblema Crucii Rosii poate fi folosita doar de Crucea Rosie Romana, sau, cu acordul acesteia si in cazuri restrictiv prevazute, de terti. Codul Penal al Romaniei sanctioneaza, in art. 476, folosirea emblemei sau a denumirii de Crucea Rosie sau a unei imitatii a acestei embleme ori denumiri.
5. Societatea Nationala de Cruce Rosie din Romania roaga cetatenii si reprezentantii primariilor din tara sa fie atenti si sa respinga acest tip de apeluri, chiar daca datele de identificare ale persoanei apelante (nume, date personale, numar de telefon) par credibile. De asemenea, Societatea Nationala de Cruce Rosie din Romania are rugamintea fata de cei supusi acestor tentative de inselaciune sa obtina de la persoanele care le apeleaza toate informatiile posibile si sa informeze de urgenta Politia Romana din judet sau Societatea Nationala de Cruce Rosie din Romania ( Sediul Central 021 317 40 53).
6. Societatea Nationala de Cruce Rosie din Romania multumeste tuturor cetatenilor care ne-au sesizat asupra acestor acte grave de frauda, comise in dauna Crucii Rosii Romane si a interesului public.

Crucea Rosie Romana este o organizatie neguvernamentala, de interes national, bazata in principal pe voluntariat, si este membra a Miscarii Internationale de Cruce Rosie inca de la infiintarea sa in 1876. Fiind condusa in activitatea sa umanitara de Principiile Fundamentale ale Miscarii - Umanitate, Impartialitate, Neutralitate, Independenta, Voluntariat, Unitate, Universalitate – Crucea Rosie Romana contribuie la alinarea si prevenirea suferintei sub toate formele, protejeaza sanatatea si viata, asigura respectul fata de demnitatea umana, fara a face nici o discriminare legata de nationalitate, rasa, sex, religie, varsta, apartenenta militara, sociala sau politica. Principalele domenii de activitate sunt: pregatirea pentru interventie in caz de dezastre, interventia in caz de dezastre, educatia pentru sanatate, difuzarea dreptului international umanitar si a valorilor umanitare.

Contact:
Nadia LAZAR
Coordonator Relatii Publice si Comunicare
Tel: 0748 238024;
E-mail: comunicare@crucearosie.ro.Conturi deschise la BRD - Piata Romana: RO44BRDE410SV20462054100 LEI RO36BRDE410SV24659404100 EUR RO85BRDE410SV18987804100 USD