back

Comunicate

14.09.2011

Ziua Mondiala a Primului Ajutor

Bucuresti, 13 septembrie 2011 - In fiecare an, la 10 septembrie, marcam Ziua Mondiala a Primului Ajutor (World First Aid Day).  Viata unei persoane accidentate depinde, intr-o mare masura, de momentul acordarii primului ajutor si de priceperea celui care intervine primul la locul accidentului.

Crucea Rosie Romana are o traditie neintrerupta de peste 134 in acordarea primului ajutor de baza si in pregatirea surorilor voluntare de Cruce Rosie.  Primul curs “de bandaje” a fost organizat in 1877, in incinta Spitalului Coltea din Bucuresti. De atunci, mii de persoane au absolvit cursuri de prim ajutor sau de surori voluntare de Cruce Rosie.

Personalitati de seama ale istoriei au imbracat uniforma alba cu emblema Crucii Rosii. In timpul Primului Razboi Mondial, Regina Maria, imbracata in uniforma de infirmiera de Cruce Rosie, inspecta pe front sau in spatele frontului spitalele de campanie.
Primul ajutor de baza este doar un ajutor temporar acordat in caz de urgenta pentru salvarea vietii, prevenirea unor complicatii ulterioare si ameliorarea suferintelor, pana in momentul in care un serviciu medical adecvat poate sa intervina.

Cursurile sunt predate de medici, atestati ca formatori de prim ajutor premedical, iar Crucea Rosie pune la dispozitie manuale si alte materiale didactice precum: manechine pentru resuscitare, truse de prim ajutor, bandaje, atele, defibrilatoare etc. Durata unui curs este de 12 ore si se finalizeaza cu un examen, in urma caruia se primeste un certificat de absolvire si o legitimatie, care confirma ca persoana este instruita sa acorde primul ajutor de baza.
Crucea Rosie Romana organizeaza cursuri de prim ajutor si la locul de munca, acestea fiind concepute special pentru a satisface nevoile de informare ale angajatilor in functie de tipurile de risc sau de tipul de accidente  la care sunt expusi.  Anual, Crucea Rosie Romana instruieste peste 7 000 de persoane la locul de munca.
Anul acesta, Crucea Rosie Romana gazduieste la Bucuresti Competitia echipajelor de Prim Ajutor reprezentand capitalele tarilor din regiunea Sud-Est Europeana, care se va desfasura in perioada 15-18 septembrie in Campusul Universitatii de Stiinte Agronomice si de Medicina Veterinara din Capitala,  pentru a marca Ziua Mondiala a Primului Ajutor.
In 2011 si-au anuntat participarea echipele din Tirana (Albania), Sarajevo (Bosnia Hertegovina), Belgrad (Serbia), Ljubliana (Slovenia), Podgorica (Muntenegru), alaturi de Bucuresti.
Conturi deschise la BRD - Piata Romana: RO44BRDE410SV20462054100 LEI RO36BRDE410SV24659404100 EUR RO85BRDE410SV18987804100 USD