back

Comunicate

22.11.2011

A 31-a Conferinta Internationala a Crucii Rosii si Semilunii Rosii se va desfasura saptamana viitoare la Geneva

Bucuresti, 22 noiembrie 2011 - Statele mebre ale Miscarii Internationale de Cruce Rosie si Semiluna Rosie se intalnesc, saptamana viitoare, pentru a consolida actiunile umanitare.

Provocarile de ordin umanitar in conflictele armate contemporane si dezastre naturale se numara printre temele ce vor fi discutate la a 31-a Conferinta Internationala a Crucii Rosii si Semilunii Rosii care se va desfasura la Geneva, incepand cu 28 noiembrie 2011.

Manifestarea va reuni reprezentanti ai Miscarii Internationale de Cruce Rosie si Semiluna Rosie - cea mai mare retea umanitara din lume - precum si din statele semnatare ale Conventiilor de la Geneva, fiind asteptate sa participe la eveniment peste 2.000 de persoane.

Unul dintre obiectivele conferintei este de a insista pentru imbunatatirea securitatii, astfel incat serviciile de asistenta sanitara sa poata fi asigurate fara impedimente in situatii de conflict armat si alte situatii de violenta.

"Oamenii mor in numar mare din cauza ca un conflict armat sau alte violente impiedica accesul lor la serviciile de sanatate, sau pentru ca medicii, spitalele sau ambulantele sunt atacate direct. In urmatorii patru ani, vom reuni experti juridici, personal medical, factori de decizie politica si reprezentanti ai fortelor armate, pentru a elabora masuri corective practice pentru ceea ce a ajuns sa fie recunoscut drept unul dintre cele mai mari dezastre umanitare din zilele noastre",  a declarat Jakob Kellenberger, presedinte al Comitetului International al Crucii Rosii (CICR).

Participantii la conferinta urmeaza sa adopte o rezolutie care va sprijini o initiativa pentru patru ani in vederea abordarii acestei urgente la nivel mondial. La baza acestei initiative sta un studiu recent al CICR referitor la peste 650 de incidente in 16 tari, precum si un raport de monitorizare a consecintelor  acestor incidente pentru personalul medical si pacienti.

Rezultatele au aratat ca obstacole in asigurarea serviciilor medicale sunt raspandite pe arie larga si afecteaza milioane de oameni din intreaga lume, in tari precum Afganistan, Republica Democrata Congo, Columbia sau Libia.

Un alt obiectiv-cheie al Conferintei este de a consolida protectia juridica a victimelor conflictelor armate. In timp ce dreptul international umanitar ramane adecvat in ansamblu, mai sunt necesare imbunatatiri in domenii specifice. Cu precadere este nevoie de o mai buna protectie a detinutilor in conflicte armate non-internationale, cat si de mai multe mecanisme internationale eficiente pentru monitorizarea respectarii dreptului international umanitar.

De asemenea, la Conferinta Internationala va fi discutata problema protectiei voluntarilor in situatii de urgenta. Aproape un miliard de oameni din toata lumea lucreaza ca voluntari. Dintre acestia, peste 13 milioane sunt alaturi de Crucea Rosie / Semiluna Rosie pentru a ajuta persoanele aflate in situatii de dificultate, fara niciun castig financiar. Prin natura muncii lor, aceea de raspuns la situatii de urgenta, multi voluntari isi risca siguranta si de multe ori viata. In 2011, voluntari de Cruce Rosie si Semiluna Rosie din tari precum Libia, Sudan si Pakistan au fost raniti sau ucisi in timp ce ajutau alti oameni.

Asadar, consolidarea protectiei juridice pentru voluntari si crearea unui mediu pentru protejarea, promovarea si recunoasterea beneficiilor voluntarilor, vor fi obiective-cheie ale Conferintei.

"Deciziile pe care le vom lua la Conferinta Internationala, rezolutiile, politicile adoptate, au sens doar daca voluntarii pot traduce cuvintele noastre in actiuni concrete. Voluntarii isi ajuta dezinteresat semenii si uneori cad victime in calea raului. E timpul ca protectia voluntarilor sa fie este serios revizuita si sa se puna in practica masuri pentru ca se acestia sa isi poata desfasura munca fara teama", a declarat Bekele Geleta, secretar-general al FICR.

Miscarea Internationala de Cruce Rosie si Semiluna Rosie este alcatuita din Comitetul International de Cruce Rosie (CICR), Federatia Internationala de Cruce Rosie si Semiluna Rosie (FICR) si 187 de Societati Nationale de Cruce Rosie si Semiluna Rosie. Conferinta internationala, cel mai inalt organ deliberativ, se intruneste o data la patru ani.

Ordinea de zi completa a Conferintei se afla pe site-ul www.rcrcconference.org iar informatii suplimentare  pe site-urile www.ifrc.org si www.icrc.orgConturi deschise la BRD - Piata Romana: RO44BRDE410SV20462054100 LEI RO36BRDE410SV24659404100 EUR RO85BRDE410SV18987804100 USD