back

Comunicate

01.12.2011

A 31-a Conferinta Internationala a Crucii Rosii si Semilunii Rosii a inceput la Geneva

Bucuresti, 30 noiembrie 2011 – Organismele Miscarii Internationale de Cruce Rosie si Semiluna Rosie s-au reunit la Geneva, la lucrarile celei de-a 31-a Conferinte Internationale a Crucii Rosii si Semilunii Rosii.

Conferinta Internationala, care reuneste reprezentanti ai tuturor componentelor Miscarii (Federatia Internationala a Societatilor de Cruce Rosie si Semiluna Rosie, Comitetul International al Crucii Rosii si cele 187 de Societati Nationale de Cruce Rosie si Semiluna Rosie) si ai statelor semnatare ale Conventiilor de la Geneva, este singura reuniune de acest fel la nivel international, in care statele si Crucea Rosie sunt pe pozitii de egalitate.

Obiectivul Conferintei Internationale este de a consolida dreptul international umanitar si activitatile umanitare.  Aceasta se va concentra pe domeniile de colaborare dintre state si componentele Miscarii la toate nivelurile (local, national, regional si global) pentru a ameliora conditiile de trai ale celor mai vulnerabile persoane.

Conferinta examineaza mijloacele in care se poate raspunde nevoilor curente si emergente ale persoanelor vulnerabile in situatii de urgenta, dezastre naturale, conflicte si alte situatii de violenta.

Un alt obiectiv-cheie al Conferintei este de a consolida protectia juridica a victimelor conflictelor armate. De asemenea, este discutata problema protectiei voluntarilor in situatii de urgenta.

Alaturi de Delegatia Crucii Rosii Romane, condusa de presedintele organizatiei, doamna Mihaela Geoana, la Conferinta participa si delegatia Guvernului Romaniei, condusa de E.S. Ambasador Maria Ciobanu, reprezentant permanent al Romaniei la Oficiul Natiunilor Unite de la Geneva si la organizatiile internationale cu sediul la Geneva,  cu participarea reprezentantului Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.  Aceasta participare are in vedere consolidarea statutului Crucii Rosii Romane de auxiliar al autoritatilor publice in domeniul umanitar si a sporirii cooperarii in domeniile de actiune ale organizatiei.

In cadrul discursului sustinut in sesiunea plenara, presedintele Crucii Rosii Romane, doamna Mihaela Geoana, a subliniat importanta dezvoltarii cooperarii dintre Crucea Rosie Romana si autoritatile publice in domeniul difuzarii Dreptului International Umanitar (DIU) si a valorilor umanitare catre fortele armate, in cadrul Universitatii de Aparare, dar si catre elevi si studenti,iin parteneriat cu Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului:

"Pentru a asigura respectarea dreptului international umanitar, trebuie sa transmitem valorile umanitare tuturor cetatenilor, inca de pe bancile scolii!  Includerea DIU in curricula scolara pentru liceu este un prim pas in recunoasterea importantei acestor valori, iar Crucea Rosie Romana este decisa sa sustina efortul autoritatilor in domeniul educatiei tinerilor, viitori factori de decizie, militari sau pur si simplu cetateni bine informati", a spus doamna Mihaela Geoana.

Presedintii Comitetului International al Crucii Rosii si Federatiei Internationale a Societatilor de Cruce Rosie si Semiluna Rosie, Jacob Kellenberg si respectiv, Taderu Konoe, au insistat asupra valorii Principiilor Fundamentale ale Miscarii Internationale de Cruce Rosie si Semiluna Rosie si au subliniat importanta abordarii principalelor teme ale Conferintei Internationale, intre care consolidarea Dreptului International Umanitar si a legislatiei privind raspunsul in caz de dezastre.

"Declaratiile de intentie nu vor fi suficiente niciodata pentru a salva vieti si pentru a proteja demnitatea umana", a declarat Kellenberg in interventia sa.

La randul sau, Konoe a afirmat, in discursul sau in plen, ca "niciun guvern, indiferent cat de puternic ar fi, nu poate spera sa faca totul". "Prin consolidarea Societatii sale Nationale (de Cruce Rosie/Semiluna Rosie), un guvern poate folosi resursele mobilizate de acea societate, astfel incat sa poata realiza mai mult, cu precadere in sprijinul grupurilor marginalizate, lucru mai dificil de realizat prin mijloace oficiale", a spus Konoe.

Philip Spoerri, director al Departamentului de drept si cooperare din cadrul Comitetului International al Crucii Rosii, a subliniat importanta consolidarii Dreptului International Umanitar.

"Dreptul International Umanitar poate raspunde provocarilor conflictelor armate si poate oferi solutii juridice care vor face cu adevarat diferenta pentru victimele unui conflict armat", a declarat Spoerri.

Conturi deschise la BRD - Piata Romana: RO44BRDE410SV20462054100 LEI RO36BRDE410SV24659404100 EUR RO85BRDE410SV18987804100 USD