back

Comunicate

29.02.2012

Crucea Rosie Romana este pregatita pentru situatii de urgenta cu materiale de prima necesitate

Societatea Nationala de Cruce Rosie din Romania, pricipala organizatie umanitara care actioneaza pentru ajutorarea persoanelor afectate de calamitati si  partenera a Agentiei ONU pentru reducerea riscului de dezastre (UNISDR), recomanda populatiei care locuieste in zonele expuse la risc de inundatii urmatoarele:
•    Interesati-va la oficialitatile locale daca proprietatea dvs. se afla intr-o zona predispusa la inundatii sau cu risc ridicat.
•    Identificati barajele existente in zona in care locuiti si determinati daca ele reprezinta un potential pericol pentru dvs.
•    Fiti pregatit pentru evacuare. Familiarizati-va cu rutele de evacuare din comunitatea dvs. si aflati unde puteti gasi zone inalte. Planificati si exersati cu familia dvs. o ruta de evacuare in caz de inundatii.
•    Pregatiti-va sa supravietuiti pe cont propriu cel putin trei zile. Adunati un set de provizii pentru dezastre: apa potabila, alimente, aparat de radio cu baterii, lanterna, baterii de schimb, imbracaminte calduroasa, medicamentele personale.
•    Invatati cum sa intrerupeti utilitatile, cum ar fi alimentarea cu curent electric, gaz si apa, de la intrerupatoarele si supapele principale.
•    Construiti bariere pentru a impiedica apa sa ajunga in cladire.
•    Intretineti santurile de scurgere din gospodarie si de la drumul de acces catre aceasta.
•    Fiti pregatiti sa scoateti animalele din gospodarie si sa le dirijati catre locuri care ofera protectie;

Crucea Rosie Romana este pregatita permanent sa intervina de urgenta in sprijinul populatiei afectate de dezastre, cu alimente, apa, corturi, cearsafuri, paturi, saci de dormit, cizme de cauciuc, paturi pliante, dezinfectant si alte materiale de stricta necesitate. Depozitele filialelor de Cruce Rosie din toata tara sunt aprovizionate cu materiale pentru acoperirea nevoilor a 5.000 de persoane. In functie de evolutia situatiei, Crucea Rosie Romana poate suplimenta depozitele zonale cu materiale de prima necesitate din stocul de urgenta al depozitului central al CRR.

Conform misiunii sale, aceea de a veni in sprijinul persoanelor vulnerabile in situatii de dezastre si de criza, Crucea Rosie Romana a intervenit inca de la debutul caderilor masive de zapada, cu alimente, apa, paturi, saci de dormit, imbracaminte  si materiale de igiena. Pana astazi, 29 februarie 2012, peste 60 de tone de alimente, apa, paturi, imbracaminte si lemne pentru foc au fost directionate in zonele afectate din judetele Buzau, Vrancea, Ialomita, Calarasi, Dambovita, Giurgiu, Tulcea si Mehedinti.

Reamintim ca in data de 11 februarie a.c., Crucea Rosie Romana a lansat un „Apel umanitar  pentru victimele afectate de caderile masive de zapada”, in cadrul caruia s-au strans alimente de baza prin Banca de Alimente a CRR in toate magazinele din retelele: Carrefour, Real, Mega Image si Metro.

Federatia Internationala a Societatilor de Cruce Rosie si Semiluna Rosie a alocat Crucii Rosii Romane suma de 165,927 CHF din Fondul pentru Interventii in Situatii de Urgenta (Disaster Relief Emergency Fund – DREF) pentru a veni in sprijinul populatiei efectate de ninsorile abundente.

Alti donatori precum Fundatia „Romtelecom pentru romani”, Banca Comerciala Romana, Fundatia Vodafone, Uniunea Transportatorilor Rutieri din Romania, Orange Romania, SC Elgeka-Ferfelis Romania SA, Federatia Romana de Haltere, GDF SUEZ, Elite Brand SRL, Basma P Consulting au raspuns apelului umanitar de urgenta cu bani si alimente de prima necesitate.    

Crucea Rosie Romana multumeste donatorilor Bancii de Alimente, partenerilor si voluntarilor care au reactionat si de aceasta data cu promptitudine. 
Conturi deschise la BRD - Piata Romana: RO44BRDE410SV20462054100 LEI RO36BRDE410SV24659404100 EUR RO85BRDE410SV18987804100 USD