back

Comunicate

25.07.2012

Societatea Nationala de Cruce Rosie din Romania este partener al campaniei Stop TB Romania

Parteneriatul Stop TB Romania lanseaza campania „Sta in puterea ta sa salvezi vieti! Actioneaza astazi pentru o Romanie fara Tuberculoza!”.
Scopul campaniei este informarea factorilor decizionali cu privire la masurile imperios necesare pentru controlul Tuberculozei (TB) in Romania şi conştientizarea, de catre autoritaţi, a raspunderii care le revine in adoptarea acestor masuri.

Parteneriatul StopTB Romania este alcatuit din 18 organizatii, cu sprijinul Institutului de Pneumoftiziologie “Marius Nasta” – Programul National de Control al Tuberculozei (PNCT), al Biroului pentru Romania al Organizaţiei Mondiale a Sanataţii (OMS) şi al antropologului american Jonathan Stillo.

Motivatia campaniei
Romania se afla pe primul loc in Uniunea Europeana in ceea ce priveşte numarul de cazuri de Tuberculoza: aproximativ 20.000 de persoane se imbolnavesc anual si 1.500 de persoane mor din cauza Tuberculozei. Din cauza sub-finantarii cronice a Programului National de Control al Tuberculozei si a lipsei masurilor de suport social pentru pacientii cu Tuberculoza, Romania este in pragul confruntarii cu o problema majora de sanatate publica. Lasata nerezolvata, va avea efecte dramatice, pe termen lung, asupra populatiei, a sistemului de sanatate si a economiei.
Provocarea majora este reprezentata de Tuberculoza multi-drog rezistenta (TB-MDR) si cea extensiv rezistenta la tratament (TB-XDR), Romania situandu-se pe primul loc in Uniunea Europeana si in primele 18 tari cu incarcatura inalta de TB-MDR si TB-XDR din regiunea europeana a OMS. Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, Romania ar trebui sa diagnosticheze anual peste 1.000 de persoane cu TB-MDR. Cu toate acestea, doar 384 de persoane au fost diagnosticate in 2011. Cazurile nediagnosticate si netratate infecteaza, la randul lor, alte persoane, ducand la acumularea unui important rezervor de TB-MDR/XDR. Prin agresivitatea, durata lunga a tratamentului si sansele reduse de vindecare, Tuberculoza multi-drog rezistenta afecteaza profund si ireversibil viata pacientilor.

„Toate problemele mele au inceput cu Tuberculoza. Tuberculoza mi-a distrus familia, de cand tata s-a imbolnavit. A fost internat in spital foarte mult timp, mama a ramas singura, fara nici un ajutor material. Familia mea s-a straduit foarte mult ca sa reziste, facand datorii, ceea ce in cativa ani ne-a adus in situatia de a nu mai avea nici casa... Am ajuns in strada din cauza Tuberculozei.” – Mariana, 30 ani, pacienta cu TB-XDR.
„Suntem niste oameni invinsi ai societatii. si cand ne vedem asa cum suntem acum si stim cum eram cand contam, cand aveam un loc de munca, este greu... De aceea spunem ca ne este rusine, pentru ca nu mai insemnam nimic, pentru nimeni.” – Mircea, 50 de ani, fost miner, acum caz social, pacient cu TB-XDR in faza terminala.
In Romania anului 2012, Tuberculoza nu mai este izolata doar la persoane din categoriile defavorizate. in Romania se vine zilnic in contact cu Tuberculoza şi oricine, indiferent de clasa sociala sau standard de viaţa, se poate imbolnavi. Un singur bolnav de TB netratat poate transmite boala altor 10-15 persoane. Iar bolnavii de Tuberculoza multi-drog rezistenta sau extrem de rezistenta transmit mai departe nu tuberculoza simpla, ci direct formele de boala rezistente la tratament.
Contextul
Recenta misiune de evaluare a Programului National de Control al Tuberculozei, desfaşurata de Organizatia Mondiala a Sanatatii – Green Light Committee (OMS – GLC) a relevat o serie de masuri pe care factorii de decizie din Romania trebuie sa le adopte in cel mai scurt timp pentru a asigura protectia populatiei fata de Tuberculoza multi-drog rezistenta, intre care:
1. Implementarea metodelor de diagnostic rapid,
2. Asigurarea tratamentului complet, continuu si sub stricta supraveghere, pentru toti pacientii cu TB si TB-MDR/XDR,
3. Asigurarea suportului social pentru toti pacientii cu Tuberculoza.

Campania
Conştienţi de ameninţarea reala pe care o reprezinta Tuberculoza in acest moment ţara noastra, membrii Parteneriatului StopTB Romania lanseaza astazi campania „Sta in puterea ta sa salvezi vieti! Actioneaza astazi pentru o Romanie fara Tuberculoza!” – campanie de conştientizare şi responsabilizare a factorilor decizionali din Romania.
Campania are o durata de 6 luni, iar principalele sale obiective sunt:
Recunoaşterea TB ca problema de sanatate publica majora,
Creşterea capacitaţii şi finanţarea adecvata a Programului Naţional de Control al Tuberculozei (PNCT),
Aprobarea şi finanţarea adecvata a Planului Naţional de Prevenire şi Management al TB-MDR, conform angajamentului asumat de Ministerul Sanatatii prin semnarea in 2011, la Baku, a Planului European de Acţiune privind Prevenirea şi Managementul TB-MDR/XDR,
Adoptarea masurilor de suport social pentru pacienţii cu Tuberculoza si asigurarea tratamentului continuu, cu medicamente eficace, pentru toti pacientii.
„Daca Programul Naţional de Control al Tuberculozei ar fi finanţat adecvat, daca Romania ar aproba şi aplica Planul National de Prevenire si Management al TB-M/XDR pentru 2012 – 2015 şi daca ar adopta masuri de suport pentru bolnavii de TB, pana in 2015 ar putea fi diagnosticate cel puţin 85% din cazurile de TB-MDR/XDR şi ar putea fi vindecate cel puţin 75% (3 din 4) din cazurile de aceste tipuri diagnosticate”, afirma Dr. Gilda Popescu, Coordonatorul Tehnic National al Programului National de Control al Tuberculozei.
“Ne dorim sa facem mai mult decat sa tragem un semnal de alarma. Ne dorim sa determinam autoritatile sa actioneze concret si asta in cel mai scurt timp, deoarece tuberculoza este o problema de sanatate publica majora!”- Dr. Silvia Asandi, Director General al Fundatiei Romanian Angel Appeal, organizatie membra a Parteneriatului StopTB Romania.

Parteneriatul StopTB Romania:
Societatea Nationala de Cruce Rosie din Romania
Asociatia pentru Sprijinirea Pacientilor cu Tuberculoza Multidrog Rezistenta
Asociatia Romana a Bolnavilor de Tuberculoza
Centrul pentru Politici şi Servicii de Sanatate
Fundatia Romanian Angel Appeal
Coalitia Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice din Romania
Uniunea Nationala a Organizatiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA
scoala Nationala de Sanatate Publica, Management si Perfectionare in Domeniul Sanitar Bucuresti
Asociatia Romana Anti-SIDA
Romanian Harm Reduction Network
ACCEPT Romania
World Vision Romania
Asociatia Jurnalistilor din Domeniul Medical
Societatea Studentilor in Medicina din Bucuresti
Organizatia Studentilor Medicinisti din Cluj
Societatea Studentilor in Medicina din Timisoara
Societatea Studentilor Medicinisti Iasi
Liga Studentilor Medicinisti Targu Mures

Conturi deschise la BRD - Piata Romana: RO44BRDE410SV20462054100 LEI RO36BRDE410SV24659404100 EUR RO85BRDE410SV18987804100 USD