back

Comunicate

05.09.2012

Crucea Rosie Romana sarbatoreste Ziua Mondiala a Primului Ajutor

Crucea Rosie Romana marcheaza sambata, 8 septembrie, Ziua Mondiala a Primului Ajutor, prin mai multe manifestari.

Federatia Internationala de Cruce Rosie si Semiluna Rosie sarbatoreste  Ziua Mondiala a primului Ajutor cu tema ‘’Primul ajutor pentru populatia vulnerabila’’. Potrivit Federatiei, orice persoana are posibilitatea de a invata sa acorde primul ajutor si sa salveze vieti, punand accent pe capacitatea comunitatilor vulnerabile in acordarea primului ajutor.

Crucea Rosie Romana lanseaza, cu ocazia Zilei Mondiale a Primului Ajutor, un nou proiect – Centre de prim ajutor in comunitati izolate – care are ca scop formarea si instruirea unor persoane din comunitati izolate pentru a putea acorda primul ajutor in cazul unor urgente. Prin acest proiect va fi identificata, in fiecare judet, cate o localitate unde accesul la servicii medicale este dificil, si vor fi instruite familii pentru a putea acorda primul ajutor semenilor lor.

,,Unii dintre noi sunt, independent de vointa lor, mai vulnerabili din punct de vedere al accesului la serviciile medicale. Insa, toti avem capacitatea de a invata sa acordam primul ajutor si sa salvam o viata.Cu ocazia Zilei Mondiale a primului Ajutor, Crucea Rosie Romana lanseaza proiectul national „Centre de prim ajutor in comunitati izolate”, pentru a veni in sprijinul persoanelor vulnerabile.Credem cu tarie faptul ca acordarea primului ajutor trebuie sa fie accesibila tuturor, pentru ca, acordat corect si la timp, poate salva o viata”, a declarat doamna Mihaela Geoana, presedintele Societatii Nationale de Cruce Rosie din Romania.

Proiectul va fi lansat la Gala Crucii Rosii, care va avea loc duminica, 23 septembrie, evenimentul fiind transmis in direct de postul national de televiziune.

Majoritatea filialelor de Cruce Rosie din tara vor organiza simulari ale interventiei in acordarea primului-ajutor in cazul unor accidente sau situatii ce pot provoca victime, iar la ora 12, in cele mai multe filiale voluntarii vor forma lanturi umane pentru a marca Ziua Mondiala a Primului Ajutor.

In Bucuresti, va fi organizata Competitia Nationala de Prim Ajutor in complexul studentesc al Universitatii de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti, intrarea din bulevardul Expozitiei, la care vor participa echipaje ale filialelor de Cruce Rosie din intreaga tara.
Echipajele vor trece printr-o proba teoretica si mai multe probe practice, care vor simula acordarea primului- ajutor in mai multe scenarii ale unor evenimente soldate cu victime. Dupa amiaza, juriul va centraliza rezultatele, va desemna castigatorii si va avea loc festivitatea de premiere.

Jurnalistii sunt invitati sa asiste la probele competitiei care se vor desfasura in 8 septembrie, in Campusul Universitatii de Stiinte Agronomice si de Medicina Veterinara din Bucuresti, incepand cu ora 10.00.

Crucea Rosie Romana are o traditie neintrerupta de peste 135 de ani in acordarea primului-ajutor de baza si in pregatirea surorilor voluntare de Cruce Rosie. Cursurile sunt predate de medici, atestati ca formatori de prim-ajutor premedical, iar Crucea Rosie pune la dispozitie manuale si alte materiale didactice precum: manechine pentru resuscitare, truse de prim-ajutor, bandaje, atele, defibrilatoare etc. Cursul de prim-ajutor de baza se finalizeaza cu un examen, in urma caruia se primeste un certificat de absolvire si o legitimatie, care confirma ca persoana este instruita sa acorde primul-ajutor de baza.

În 2011, Crucea Roşie Română a organizat puncte de prim ajutor la competiţii sportive locale şi naţionale, în zone de agrement din toată ţara, pe litoral în sezonul estival, la stranduri sau în parcuri, la diverse competiţii organizate de instituţii de stat şi private, concerte şi spectacole.

Anul trecut, Crucea Roşie a răspuns unui număr crescut de solicitări venite de la diverse companii, instituţii si persoane, asigurând cursuri de Prim Ajutor de Bază angajaţilor acestora. Durata unui curs este de 12 ore, iar cursurile sunt predate de medici, atestati ca formatori de prim ajutor, Crucea Rosie punand la dispozitie manuale si alte materiale didactice precum: manechine pentru resuscitare, truse de prim ajutor, defibrilatoare etc.
Conturi deschise la BRD - Piata Romana: RO44BRDE410SV20462054100 LEI RO36BRDE410SV24659404100 EUR RO85BRDE410SV18987804100 USD