back

Stiri

11.09.2012

Crucea Rosie Romana a sarbatorit Ziua Mondiala a Primului Ajutor

Crucea Rosie Romana a marcat, la sfarsitul saptamanii trecute, Ziua Mondiala a Primului Ajutor, prin mai multe manifestari.

 

 


Anul acesta, Federatia Internationala de Cruce Rosie si Semiluna Rosie a stabilit ca Ziua Mondiala a primului Ajutor sa aiba ca tema ‘’Primul ajutor pentru populatia vulnerabila’’. Potrivit Federatiei, orice persoana poate invata sa acorde primul ajutor de baza si sa salveze vieti, punand accent pe capacitatea comunitatilor vulnerabile in acordarea primului ajutor.

Majoritatea filialelor de Cruce Rosie din tara au organizat simulari ale interventiei in acordarea primului-ajutor de baza in cazul unor accidente sau situatii ce pot provoca victime, iar la ora 12, in cele mai multe filiale voluntarii au format lanturi umane, simbol al solidarităţii de care oamenii trebuie sa dea dovada in toate situatiile critice pe care le intalnesc,  pentru a marca Ziua Mondiala a Primului Ajutor.

In Bucuresti, a fost organizata Competitia Nationala de Prim Ajutor in complexul studentesc al Universitatii de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara., la care au participat echipaje ale filialelor de Cruce Rosie din cele opt euroregiuni.
 
Echipajele au trecut printr-o proba teoretica, unica pentru toti, si cinci situatii ipotetice in care detasamentele de interventie ar trebui sa stie sa intervina, respectiv inundatii, cutremur, accident rutier, accidente casnice.

Fiecare echipa a fost alcatuita din cinci membri plus o rezerva. Echipele au fost constituite din persoane careiîn situatii de dezastre, prin profilul profesiei pe care o au, nu sunt obligati sa ramana la locul de munca, ci pot sa ajute Crucea Rosie in calitate de voluntari.

Juriul a fost format din 20 de cadre medicale, cu studii  medii si superioare, care au evaluat calitatea tehnica a interventiei de prim ajutor, precum si modul in care echipierii asigura si suportul psihologic al victimei, componenta importanta in exercitiu sau in interventia de prim ajutor.

Castigatorii concursului de anul acesta au fost echipajele din Dambovita – locul I, Tulcea – locul al II-lea si Arad – locul al III-lea. Echipajul din Dolj a obtinut mentiune.

 Castigatorii vor reprezenta Romania la urmatoarea Conventie Europeana de Prim Ajutor din 2013. Anul  acesta Conventia s-a desfasurat in Irlanda, iar in 2013 se va desfasura in Suedia.

 

 

Conturi deschise la BRD - Piata Romana: RO44BRDE410SV20462054100 LEI RO36BRDE410SV24659404100 EUR RO85BRDE410SV18987804100 USD