back

Comunicate

20.09.2012

Proiectul Centre de prim ajutor în comunităţi izolate va fi lansat la Gala Crucea Roşie

Crucea Roşie Română, în parteneriat cu Televiziunea Română, va lansa duminică, 23 septembrie, un nou proiect – Centre de prim ajutor în comunităţi izolate – care are ca scop formarea şi instruirea unor persoane pentru a putea acorda primul ajutor de bază în cazul unor urgenţe.


Proiectul se adresează comunităţilor izolate din mediul rural care nu dispun de servicii medicale permanente, iar serviciul de ambulanță se află la distanță. În aceste sate izolate, în cazul producerii unui accident sau al acutizării unei boli cronice, au loc foarte multe tragedii până la sosirea ambulanței.

Crucea Roşie Română își propune să vină în sprijinul acestor comunități prin instruirea unei familii în fiecare zonă izolată, care să  acorde primul ajutor de bază. Familia instruită care va fi dotată cu o trusă de prim ajutor, va avea rolul de a va veni în sprijinul rezolvării urgențelor minore și va preveni agravarea situației în cazul unor urgențe care necesită asistență medicală. Astfel, se va reduce numărul persoanelor care își pierd viața din cauză că nu s-a intervenit la timp în zonele izolate. Diplomele pe care voluntarii de Cruce Roşie le vor primi în urma stagiilor de pregătire sunt recunoscute la nivel european.

" Proiectul Centre de prim ajutor în comunităţi izolate, pe care îl lansăm în cadrul ediţiei a V-a a Galei Crucea Roşie, vine în sprijinul comunităţilor rurale izolate, în care accesul serviciilor medicale de urgenţă este dificil. Acordarea primului ajutor trebuie să fie accesibilă tuturor, iar dacă este făcută corect şi la timp poate salva vieţi. Fiecare dintre noi poate fi salvatorul unei persoane aflate în situaţie gravă. Vă puteţi implica făcând o donaţie către Crucea Roşie pentru înfiinţarea centrelor de prim ajutor în comunităţile izolate”, a declarat doamna Mihaela Geoană, preşedintele Crucii Roşii Române.

Proiectul va fi lansat la Gala Crucea Roşie, care va avea loc duminică, 23 septembrie,în intervalul 20,30 – 24,00, şi va fi transmis în direct pe TVR1 şi TVR Internaţional. La eveniment vor participa diverse personalităţi – artişti, sportivi, oameni de cultură, dar şi parteneri tradiţionali ai Crucii Roşii Române,  care vor susţine proiectul ce va fi demarat - trupele  Iris, Taxi, Bere Gratis, Mandinga, Animal X, dar si soliştii Monica Anghel, Nicolae Furdui Iancu, Sofia Vicoveanca, Maria Radu, Liviu Hodor & Mona, Elena&Electric Fence.

Efortul financiar pentru implementarea acestui proiect pilot în 41 de localități izolate din fiecare judeţ din țară este de aproximativ 100.000 euro. Evenimentul Gala Crucea Roşie din 23 septembrie 2012 are ca scop colectarea acestor fonduri prin donaţii în bani din partea diferitelor companii şi colectă de fonduri prin apeluri telefonice şi sms-uri cu valoare.
Donaţiile se pot face în intervalul 15 septembrie – 17 octombrie, prin sms la 8834 în reţelele Vodafone, Orange şi Cosmote, valoarea unui sms fiind de 2 euro, dar şi prin apeluri la numerele 0900.900.550 (5 euro) şi 0900.900.552 (2 euro) în reţeaua Romtelecom.

Parteneri – Carrefour, Real, Omniasig, Metro, Mediatique, Orange, Vodafone, Cosmote, Romtelecom, Automobile Dacia
Parteneri media – Radio Romania, Agerpres, Realitatea.net, Sanatatea Press Group, Comunicatemedicale.ro
Conturi deschise la BRD - Piata Romana: RO44BRDE410SV20462054100 LEI RO36BRDE410SV24659404100 EUR RO85BRDE410SV18987804100 USD