back

Comunicate

24.09.2012

Proiectul Centre de prim ajutor în comunităţi izolate a fost lansat la Gala Crucii Roşii

Crucea Roşie Română, în parteneriat cu Televiziunea Română, a lansat duminică, 23 septembrie, un nou proiect – Centre de prim ajutor în comunităţi izolate – care are ca scop formarea şi instruirea unor persoane pentru a putea acorda primul ajutor de bază în cazul unor urgenţe. 
 

Proiectul se adresează comunităţilor izolate din mediul rural care nu dispun de servicii medicale permanente, iar serviciul de ambulanță se află la distanță. În aceste sate izolate, în cazul producerii unui accident sau al acutizării unei boli cronice, au loc foarte multe tragedii până la sosirea ambulanței.
 
Beneficiarii acestui proiect sunt locuitorii din comunităţile izolate din mediul rural, iar Crucea Roşie Română își propune să vină în sprijinul acestor comunități prin instruirea unei familii în fiecare zonă izolată, care să  acorde primul ajutor de bază. Familia respectivă va fi dotată cu o trusă de prim ajutor, va avea rolul de a va veni în sprijinul rezolvării urgențelor minore și va preveni agravarea situației în cazul unor urgențe care necesită asistență medicală. Astfel, se va reduce numărul persoanelor care își pierd viața din cauză că nu s-a intervenit la timp în zonele izolate. Diplomele pe care voluntarii de Cruce Roşie le vor primi în urma stagiilor de pregătire sunt recunoscute la nivel european.
 
Proiectul Centre de Prim Ajutor în comunităţi izolate, lansat la a V-a ediţie a Galei Crucea Roşie, vine în sprijinul comunităţilor rurale izolate, pentru care accesul serviciilor medicale de urgenţă este dificil.. Salvarea unei vieţi este primordiala, iar acordarea primului ajutor trebuie să fie accesibilă tuturor. Manevrele de prim ajutor executate corect si la timp pot salva viata unei persoane aflate în situaţie gravă. Gala transmisa de TVR pe 23 septembrie a fost un prim pas in colectarea de fonduri necesare derulării proiectului la nivelul national. Personalitătile care au acceptat sa sustina acest proiect sunt un exemplu de implicare in demersul Crucii Rosii de infiintare a centrelor de prim ajutor in localităţi izolate. Ii rog pe toti cei care doresc sa fie solidari cu persoanele care locuiesc in astfel de zone sa faca donatii catre Crucea Rosie, apeland sau trimitand sms la liniile deschise special pentru aceasta campanie", a spus presedintele Crucii Rosii Romane, doamna Mihaela Geoana.

La eveniment au participat artişti, sportivi, oameni de cultură, precum şi parteneri tradiţionali ai Crucii Roşii Române,  care au susţinut proiectul  demarat - trupele  Iris, Taxi, Bere Gratis, Animal X, dar si soliştii Margareta Paslaru, Monica Anghel, Nicolae Furdui Iancu, Sofia Vicoveanca, Maria Radu, Liviu Hodor & Mona, Alinka sI Nick Kamarrera, precum si campionul paralimpic Eduard Novak..


Gazda Galei Crucii Rosii, doamna Iuliana Tudor, a fost investita, de catre presedintele Crucii Rosii, doamna Mihaela Geoana, cu titlul de Ambasador al Crucii Rosii Romane, pentru implicarea in proiectele umanitare derulate de organizatie.
 
Efortul financiar pentru implementarea acestui proiect pilot în 41 de localități izolate din fiecare judeţ din țară este de aproximativ 100.000 euro. In urma Galei de duminica seara, raportul donatiilor este 31.031 euro din sms, apeluri telefonice si donatii parteneri.

Donaţiile se pot face pana in 17 octombrie, prin sms la 8834 în reţelele Vodafone, Orange şi Cosmote, valoarea unui sms fiind de 2 euro, dar şi prin apeluri la numerele 0900.900.550 (5 euro) şi 0900.900.552 (2 euro) în reţeaua Romtelecom.


 
 

Conturi deschise la BRD - Piata Romana: RO44BRDE410SV20462054100 LEI RO36BRDE410SV24659404100 EUR RO85BRDE410SV18987804100 USD