back

Stiri

28.12.2012

Apel pentru Siria

In urma escaladarii violentelor in Siria, care afecteaza in prezent diferite zone ale tarii, criza umanitara se agraveaza. Din cauza luptele continue intre fortele guvernamentale si grupuri armate de opozitie, numarul victimelor creste de la zi la zi.


Contributiile in bani pot fi facute :

- Online, pe site-ul www.crucearosie.ro
- In conturile bancare deschise de Crucea Rosie Romana la  BRD GSG AG Piata Romana:
Lei   RO21BRDE410SV19785454100
Euro  RO33BRDE410SV06871604100

Invitam pe toti cei care vor sa sprijine acest apel umanitar, companii, oameni de afaceri, organizatii guvernamentale si neguvernamentale, sa doneze bani in conturile Crucii Rosii Romane.

RASPUNSUL MISCARII INTERNATIONALE DE CRUCE ROSIE SI SEMILUNA ROSIE LA VIOLENTELE DIN SIRIA

Comitetul International al Crucii Rosii (CICR), Societatile Nationale din 188 de tari si Federatia Internationala a SN formeaza impreuna Miscarea Internationala a Crucii Rosii si Semilunii Rosii.  Toate aceste componente imparatsesc principiile fundamentale comune, dar nu sunt legate in mod ierarhic.  In situatii de conflict armat, Comitetul International are rol de lider si directioneaza activitatea partenerilor sai.
Ce fac Societatile Nationale: in interiorul tarilor lor, societatile nationale sunt organizatii autonome care lucreaza cu personal specializat si cu voluntari pregatiti.  Acestia isi desfasoara activitatile umanitare in conformitate cu nevoile locale si in acord cu statutul lor, fiind subiecte de drept intern.
Atunci cand izbucnesc conflicte: CICR si societatea nationala vor agrea o precedura de lucru comuna, pe cat este posibil pentru a ajuta victimele.  In conformitate cu Acordul de la Sevilla din 1997, CICR are responsabilitatea principala in zonele de conflict.
http://www.icrc.org/eng/resources/documents/misc/57jp4y.htm - Acordul de la Sevilla

Actiune umanitara neutra si independenta (Neutral and Independent Humanitarian Action - NIHA)
Conceptul de actiune umanitara neutra si independenta (NIHA) ia in considerare faptul ca in timpul unui conflict armat, tulburari sau tensiuni interne, accesul la populatia locala poate fi restrictionat si poate creste insecuritatea persoanelor vulnerabile si a personalului umanitar.  Pentru a furniza asistenta in astfel de contexte, agentiile umanitare si activitatile acestora trebuie sa fie acceptate si respectate de State, de gruparile armate non-statale si de populatia locala.

Abordarea NIHA consta in furnizarea serviciilor umanitare efective, relevante si bazate pe nevoile comunitatilor, in conformitate cu principiile Fundamentale si alte politici relevante ale Miscarii Internationale de CR/SR.  Acestea sunt interdependente cu celelalte elemente ale abordarii: perceptia, acceptarea, securitatea si accesul.  Atunci cand se acorda accesul, activitatile umanitare - ca si relatia cu membrii comunitatii - va influenta perceptiile, care vor avea consecinte la randul lor pentru acceptare si securitate si asa mai departe.Din ianuarie pana in decembrie 2012, CICR a facut urmatoarale:

  • Impreuna cu Semiluna Rosie Siriana a distribuit ratii de alimente lunare catre 1,5 milioane persoane si articole de menaj (kituri de igiena, saltele, paturi, seturi de bucatarie, etc) catre mai mult de jumatate de milion de persoane;
  • A livrat apa curata catre 10 miloane de persoane si a furnizat Ministerului Resurselor de Apa si a partenerilor sai tratamente pentru apa, componente mecanice, generatoare si reparatii de urgenta;
  • A livrat articole medicale pentru tratamentul a zeci de mii de persoane bolnave sau ranite.

Un pachet de alimente pentru o familie formata din 5 membri:

5 kg de orez, 5 kg bulgur, 2 kg fasole, 1 kg linte, 2 l ulei de floarea soarelui, 1 kg ghee, 5 kg zahar, 0,8 kg ton, 1 kg ceai

Un pachet de mancare conservata pentru o familie formata din 5 membri:

2,4 kg foul (amestec de fasole), 2,4 kg humus, 2 kg paste, 1 kg amestec de legume, 1 kg zatar (amestec de ierburi), 0,5 l ulei de masline

Pachet de menaj pentru o familie formata din 5 membri:

Kit de igiena, set de bucatarie, 3 paturi, 2 saltele, prosop, 15 lumanari.  La cerere, au fost distribuite galeti, becuri si covoare de dormit.

Pachete de alimente generice pentru 1.390.000 persoane
Pachete de mancare conservata pentru 140.000 persoane
Articole de menaj pentru 390.000 persoane
Seturi pentru scoala pentru 30.000 elevi


Intre 25 octombrie si 5 decembrie, CICR impreuna cu Semiluna Rosie Siriana:
  • Au furnizat comunitatilor locale 250 tone de sulfat de aluminiu si si cantitati semnificative de produse pentru tratarea apei pentru a se asigura ca este disponibila apa curata pentru 10 milioane de persoane timp de 3 luni;
  • Au continuat sa livreze apa cu camioanele in zone de langa Damasc, Homs si Deir Ezzor, pentru persoanele deplasate intern;
  • Au consolidat facilitatile de apa, toalete si adapost in centrele unde sunt cazate persoane deplasate intern, inclusiv in scoli si in alte cladiri publice din Homs, Aleppo, al-Raqqa, al-Sweida si Idlib. Munca a fost finalizata in 270 de centre care adapostesc mai mult de 80.000 persoane si se continua inca in 145 de centre;
  • Au furnizat 4 generatoare pentru a fi instalate in Homs. Generatoarele vor ajuta la cresterea presiunii apei.
Impreuna cu Semiluna Rosie Siriana, CICR livreaza de asemenea apa cu camioanele in zona rurala a Damascului, Homs si Deir Ezzor.  In cazuri exceptionale de extrema urgenta, CICR a inceput distributia apei imbuteliate catre persoanele care tocmai ce au fost deplasate intern.
In plus, CICR a pus la dispozitia Semilunii Rosii Siriene materiale si expertiza tehnica necesara pentru a consolida facilitatile de apa si toalete in scoli si alte cladiri publice unde se adapostesc persoane deplasate.  
CICR a livrat de asemenea fluide intravenoase, anestezice si alte medicamente necesare pentru interventii chirurgicale, materiale chirurgicale, fese si alte materiale medicale catre orasul Homs.  In plus, au fost livrate o masa de operatii, echipament chirurgical si medicamente anestezice catre Spitalul Ibn al Nafees din Damasc.  CICR a facut de asemenea o evaluare a spitalului privat al-Nahda din Homs, ca parte a unei evaluari a facilitatilor medicale din alte parti ale tarii.


INTREBARI FRECVENTE:
Cum stiu ca banii donati de mine vor ajunge la cauza respectiva?
Crucea Rosie actioneaza la nivel international prin intermediul unei retele de Societati Nationale de Cruce Rosie si Semiluna Rosie, care livreaza ajutorul la nivel local.  Toti banii donati catre apelul de urgent al CRR sau al altor SN ramane in cadrul Miscarii de Cruce Rosie si este canalizat direct catre beneficiari.
Delegatii Crucii Rosii sunt intotdeauna prezenti pe teren pentru a monitoriza situatia si a gestiona operatiunea transparent si responsabil, asigurandu-se ca ajutorul primit ajunge la cei care au cea mai mare nevoie de el.

Pot sa donez paturi, imbracaminte, mancare sau alte bunuri pentru cei afectati de o situatie de urgenta undeva in lume?
Nu. Atunci cand este posibil, achizitionam bunurile necesare pentru a raspunde unei situatii de urgenta in tara respectiva sau in regiunea respectiva.  Aceata aduce un beneficiu economiei locale (ajutand pietele si comerciantii locali) si ne permit sa luam in considerare gusturile, traditiile si cultura locala.
Achizitia la nivel local ne ajta de asemenea sa reducem costurile de transprot si sa scurtam timpul de distributie.  De multe ori, costul transportului unei donatii din tara noastra este mai mare decat valoarea donatiei insasi.
De asemenea, achizitionam bunuri cu specificatii si calitate standard, pentru ca principiile impartialitatii si neutralitatii sa nu fie puse in pericol.  Facem acest lucru pentru ca beneficiarii sa nu se simta tratati diferit daca primesc ceva diferit fata de vecinii lor sau, mai grav decat atat, fata de partea adversa.
Asadar, cel mai simplu mod de a ajuta Crucea Rosie este donatia in bani.  Banii pot fi transferati instant sau schimbati in ceea ce este cel mai necesar, oricunde in lume.  Una dintre cele mai eficiente metode de a dona este facand o donatie online.

Alte surse de informare:
http://www.icrc.org/eng/where-we-work/middle-east/syria/index.jsp - Comitetul International al Crucii Rosii
http://www.sarc.sy/index.php - Semiluna Rosie Siriana
http://www.redcross.org.uk/syriacrisis/ - Crucea Rosie Britanica

 

 

Conturi deschise la BRD - Piata Romana: RO44BRDE410SV20462054100 LEI RO36BRDE410SV24659404100 EUR RO85BRDE410SV18987804100 USD