back

Comunicate

08.05.2013

8 Mai 2013: Crucea Rosie si Semiluna Rosie, 150 de ani de actiune umanitara

In 2013, de ziua Crucii Rosii si Semilunii Rosii vom sarbatori 150 de ani de actiuni umanitare neintrerupte. Din 1863 pâna in 2013 Miscarea de Cruce Rosie si Semiluna Rosie a modelat dreptul international umanitar si a fost principalul mijloc de interventie umanitara la nivel mondial.

In ultimii zece ani voluntarii si angajatii Crucii Rosii si Semilunii Rosii au sprijinit peste 160 de milioane de oameni in situatii de urgenta, de la dezastre naturale la razboaie civile.

Principiile ce stau la baza acestor actiuni depasesc granitele de orice natura, fiecare dintre noi putând fi un posibil beneficiar al Crucii Rosii si Semilunii Rosii. Desi suntem organizati ca o retea la nivel global, rezultatele actiunilor noastre au impact la toate nivelurile : mondial, regional, local, fiind mereu aproape de cei aflati in nevoie. De aceea, deciziile ce privesc organizatia in ansamblul ei si stabilirea agendei umanitare internationale pleaca de la cei care inteleg cel mai bine problemele si solutiile : voluntarii, oamenii si comunitatile afectate de greutati.
Acesta este modul in care ne adaptam si evoluam. In cei 150 de ani de existenta, Crucea Rosie si Semiluna Rosie s-a adaptat mereu. Provocarile cu care ne confruntam azi sunt: cresterea numarului de dezastre naturale, scaderea continua a respectului pentru dreptul umanitar international sau probleme privind accesul sigur la ingrijiri medicale in tot mai multe tari.

Spre exemplu, din 1970 pâna in 2010, numarul dezastrelor naturale raportate a crescut cu 500%. Ca raspuns, in 2010, Crucea Rosie si Semiluna Rosie a pregatit peste 17 milioane de oameni in vederea reducerii riscurilor dezastrelor si a ajutat comunitatile sa se adapteze la schimbarile climaterice din ce in ce mai severe. Doar in 2012, Crucea Rosie Româna a pregatit pentru raspuns la dezastre peste 50 000 de persoane si in alte 36 000 de cazuri a acordat ajutor de urgenta celor afectati de inundatii, inzapeziri, canicula si incendii.

Suntem convinsi ca tinerii sunt cei care pot aduce schimbari pozitive intr-o lume aflata in permanenta miscare. Jumatate dintre cei 13 milioane de voluntari din toata lumea sunt tineri. Acestia sunt condusi de valori, cred in egalitate si non-violenta, actiunile lor urmarind un scop si o semnificatie a vietii. Sunt agenti ai unei schimbari independente de generatii si ideologii, promovând o cultura a pacii. Nu in ultimul rând, tinerii sunt inovatori, acceptând noi idei si tehnologii, mai repede decât orice generatie de pâna acum.

Actiunile noastre sunt si vor fi conduse de valori umanitare cum ar fi neutralitatea, protejarea demnitatii umane si a respectului pentru diversitate. Aceste principii sunt astazi mai relevante ca niciodata. De aceea, avem toate motivele sa credem ca acum, Crucea Rosie si Semiluna Rosie este la fel de tânara in spirit si bogata in valori ca si in momentul crearii ei, acum 150 de ani.

Sarbatoreste alaturi de noi 150 de ani de actiune umanitara. Fii voluntar! Fii Crucea Rosie!

Mihaela Geoana
Presedinte
Societatea Nationala de Cruce Rosie din Romania

Conturi deschise la BRD - Piata Romana: RO44BRDE410SV20462054100 LEI RO36BRDE410SV24659404100 EUR RO85BRDE410SV18987804100 USD