back

Comunicate

11.07.2013

Crucea Rosie Romana a lansat primul punct de prim ajutor in satul izolat Titcov din județul Braila

Crucea Rosie Romana a lansat primul punct de prim ajutor in satul izolat Titcov. Punctul de prim ajutor este susținut financiar de catre METRO Romania, precum si prin fonduri obținute in cadrul Galei Crucea Rosie din 2012.
Satul Titcov din comuna Frecaței, județul Braila este situat la 60 de km de primul serviciu medical. Pentru ca ambulanța sa ajunga in acest sat izolat, trebuie sa treaca cu Bac-ul si apoi sa parcurga un traseu accidentat. Din momentul apelului de urgența si pana la sosirea ambulanței este nevoie de aproape 3 ore, in funcție de condițiile meteorologice. Daca sunt inundații sau caderi masive de zapada, accesul in zona se poate face doar cu elicopterul.
Crucea Roşie Romana si-a propus sa vina in sprijinul comunitații izolate Titcov prin instruirea unei familii, care sa acorde primul ajutor de baza celor din sat. Familia instruita a primit o trusa de prim ajutor care conține pansamente, un glucometru, un tensiometru si un dispozitiv EKG cu telecitire intr-un serviciu de cardiologie . Familia de "salvatori comunitari" are rolul de a sprijini rezolvarea urgențelor minore din comunitate si prevenirea agravarii situației in cazul unor urgențe majore, care necesita asistența medicala.
"Fiecare punct de prim ajutor inființat in zone izolate inseamna salvarea unor vieti. O acțiune rapida cu aplicarea tehnicilor de prim ajutor adecvate si corecte in primele minute, critice, de la producerea unui accident sau aparitia unei situații de urgenta, poate salva vieți. Mulțumim familiei care a acceptat voluntar sa faca parte din acest proiect si si-a asumat misiunea de a veni in sprijinut tutur celor care vor avea nevoie de ajutor", a declarat doamna Mihaela Geoana, preşedintele Crucii Roşii Romane.
Proiectul "Puncte de prim ajutor in zone izolate" a fost lansat de Crucea Rosie Romana la Gala Crucii Rosii din 23 septembrie 2012 si se adreseaza comunitatilor izolate din mediul rural care nu dispun de servicii medicale permanente, iar serviciul de ambulanța se afla la distanța. In aceste sate izolate, in cazul producerii unui accident sau al acutizarii unei boli cronice, au loc foarte multe tragedii pana la sosirea ambulanței.
Cu acest proiect, compania METRO Cash & Carry Romania continua un parteneriat de peste cinci ani cu organizația Crucea Rosie. Ne-am bucurat sa putem contribui cu alimente pentru cei nevoiasi, prin Banca de Alimente, sa dezvoltam programe de asistența pentru varstnici si, nu in ultimul rand, sa dezvoltam programe de prim ajutor in Romania. Suntem intru totul in sustinerea unor astfel de cauze socio-umanitare cu un mare impact pozitiv in comunitatile locale si, prin care, sa putem ajuta la imbunatatirea calitatii vietii in zonele rurale izolate.", a declarat Adina Timplaru, sef Departament Comunicare de Corporație METRO Cash & Carry Romania.
Efortul financiar pentru implementarea acestui proiect pilot in 41 de localitați izolate din fiecare judet din țara este de aproximativ 100.000 euro. Pana in prezent, proiectul este in faza de implementare in alte 9 județe Arges, Bacau, Cluj, Dambovița, Harghita, Hunedoara, Iasi, Teleorman si Timis. Pana la sfarsitul anului 2013, intenționam sa dezvoltam proiectul si in celelalte județe din țara.
Conturi deschise la BRD - Piata Romana: RO44BRDE410SV20462054100 LEI RO36BRDE410SV24659404100 EUR RO85BRDE410SV18987804100 USD