back

Comunicate

31.07.2013

Crucea Rosie Romana a lansat al doilea punct de prim ajutor in satul izolat Rascoala, din judetul Hunedoara

Crucea Rosie Romana a lansat al doilea punct de prim ajutor in satul izolat Rascoala din judetul Hunedoara. Punctul de prim ajutor este sustinut financiar de catre Carrefour Romania, precum si prin fonduri obtinute in cadrul Galei Crucea Rosie din 2012. Satul Rascoala, din comuna Rascoala, judetul Hunedoara este situat la 15 km de primul serviciu medical. Pentru ca ambulanta sa ajunga in acest sat izolat, trebuie sa parcurga un traseu accidentat, precum si aglomeratia din doua orase. Din momentul apelului de urgenta si pana la sosirea ambulantei sunt necesare 50 de minute. Daca ploua abundent sau sunt caderi masive de zapada, accesul in zona se poate face doar cu elicopterul.
Crucea Rosie Romana si-a propus sa vina in sprijinul comunitatii izolate din Rascoala prin instruirea unei familii care sa acorde primul ajutor de baza celor din sat. Familia instruita a primit o trusa de prim ajutor care contine pansamente, un glucometru, un tensiometru si un dispozitiv EKG cu telecitire intr-un serviciu de cardiologie. Familia de "salvatori comunitari" are rolul de a sprijini rezolvarea urgentelor minore din comunitate si prevenirea agravarii situatiei in cazul unor urgente majore care necesita asistenta medicala.
"Uneori, o singura manevra de prim ajutor pe care o aplici unei persoane accidentate poate face diferenta intre viata si moarte. Pentru oamenii din satele unde lipseste accesul la serviciile medicale este crucial sa primeasca primul ajutor in primele minute dupa un accident. Infiintarea de puncte de prim ajutor in comunitatile izolate ofera o sansa la viata acestor oameni. In plus, persoanele in varsta isi pot monitoriza tensiunea sau glicemia chiar in satul lor fara a mai fi nevoiti merga pana la oras", a declarat Grecea Elena Floarea, directorul subfilialei de Cruce Rosie Petrila.
Proiectul "Puncte de prim ajutor in zone izolate" a fost lansat de Crucea Rosie Romana la Gala Crucii Rosii din 23 septembrie 2012 si se adreseaza comunitaţilor izolate din mediul rural care nu dispun de servicii medicale permanente, iar serviciul de ambulanta se afla la mare distanta. In aceste sate izolate, in cazul producerii unui accident sau al acutizarii unei boli cronice, au loc foarte multe tragedii pana la sosirea ambulantei.
Efortul financiar pentru implementarea acestui proiect pilot in 41 de localitati izolate din fiecare judeţ din tara este de aproximativ 100.000 euro. Pana in prezent, au fost lansate 2 puncte de prim ajutor si in alte 8 zone izolate, famiile sunt in plin proces de instruire pentru acordarea primului ajutor. Pana la sfarsitul anului 2013, intentionam sa implementam proiectul in toate cele 41 de zone izolate din tara.
Conturi deschise la BRD - Piata Romana: RO44BRDE410SV20462054100 LEI RO36BRDE410SV24659404100 EUR RO85BRDE410SV18987804100 USD