back

Comunicate

27.09.2013

Crucea Rosie a lansat un nou punct de prim ajutor in comunitatea izolata Satu Nou din judetul Bacau

Crucea Rosie Romana a lansat un nou punct de prim ajutor in comunitatea izolata Satu Nou din judetul Bacau
Bacau, 27 septembrie 2013: Crucea Rosie Romana a lansat un punct de prim ajutor in comunitatea izolata Satu Nou din comuna Colonesti. Punctul de prim ajutor este sustinut financiar de catre PA&CO International.
40% din populatia Romaniei locuieste in sate. In satele izolate, servicii medicale de urgenta ajung in cateva ore. Mii de persoane sunt ranite sau ucise anual de leziuni cauzate de diferite situatii neprevazute din cauza unui raspuns inadecvat sau a lipsei de interventie in timp util. Luarea unor masuri imediate si aplicarea tehnicilor corespunzatoare imediat dupa producerea accidentului, poate reduce considerabil decesele si vatamarile, precum si impactul dezastrelor si situatiilor de urgenta de zi cu zi. Primul ajutor nu este un inlocuitor pentru serviciile de urgenta. Este un prim pas vital pentru furnizarea de masuri eficiente si rapide, care ajuta la reducerea leziunilor grave si la imbunatatirea sanselor de supravietuire. Pentru satele unde nu exista servicii medicale permanente, timpul pana la sosirea ambulantei, face diferenta intre viata si moarte.
Satu Nou din comuna Colonesti, judetul Bacau este situat la 40 de km de primul serviciu medical. Pentru ca ambulanta sa ajunga in acest sat izolat are nevoie de 1 ora. Din cauza traseului accidentat, pe timp de iarna sau cand sunt ploi abundente, accesul in Satu Nou este aproape imposibil.
Crucea Roşie Romana si-a propus sa vina in sprijinul cetatenior din Satul Nou prin instruirea a patru persoane, care sa acorde primul ajutor de baza celor din comunitate. Punctul de prim ajutor va functiona in casa domnului Nicuta Ion si a fost dotat cu o trusa de prim ajutor care contine pansamente, un glucometru, un tensiometru si un dispozitiv EKG cu telecitire intr-un serviciu de cardiologie . Familia de "salvatori comunitari" are rolul de a sprijini rezolvarea urgentelor minore din comunitate si prevenirea agravarii situatiei in cazul unor urgente majore, care necesita asistenta medicala.
Efortul financiar pentru implementarea acestui proiect pilot in 41 de localitati izolate din fiecare judeţ din tara este de aproximativ 100.000 euro. Pana in prezent, proiectul a fost lansat in 5 judete, Arges, Braila, Cluj, Hunedoara si Timis si urmeaza sa fie lansat in judetele Dambovita, Harghita, Iasi si Teleorman. Pana la sfarsitul anului 2013, intentionam sa dezvoltam proiectul si in celelalte judete din tara.
Conturi deschise la BRD - Piata Romana: RO44BRDE410SV20462054100 LEI RO36BRDE410SV24659404100 EUR RO85BRDE410SV18987804100 USD