back

Comunicate

05.12.2013

Crucea Rosie Romana aniverseaza Ziua Internationala a Voluntarului

In fiecare an, pe 5 decembrie, Societatea Nationala de Cruce Rosie din Romania (SNCRR), aniverseaza "Ziua Internationala a Voluntarului". Anul acesta Crucea Roşie Romana doreşte sa atraga atenţia asupra contribuţiei de neegalat pe care voluntarii o aduc sistemului de sanatate. Experienţa a demonstrat ca voluntarii de Cruce Roşie reprezinta o resursa importanta şi unica de promovare a sanataţii la nivel mondial.
Potrivit unui raport al Bancii Mondiale, anual, cheltuielile din propriul buzunar pentru servicii de sanatate afecteaza aproximativ 100 milioane de oameni aflaţi intr-o stare de saracie extrema si cauzeaza dificultati financiare grave pentru alte 150 de milioane de oameni. De asemenea, la nivel global exista un deficit de 2,3 milioane de oameni in randurile personalului medical. Mai ales ţarile in curs de dezvoltare se confrunta cu aceasta lipsa acuta, inregistrand o medie de 1 medic la 250,000 pacienţi.
Conform Indicelui de consum european pentru serviciile de sanatate 2013, lansat la Bruxelles pe 28 noiembrie, anul acesta, Romania se afla pe locul al 33-lea in ceea ce priveşte indicele de consum european pentru serviciile de sanatate, cu un punctaj de 478 puncte din maxim 1.000, comparativ cu locul al 32-lea din 2012 (cu 489 puncte).

Dar daca ar exista o soluţie mai puţin costisitoare pentru a reduce aceasta povara economica şi ar imbunataţii accesul universal la servicii medicale? Un studiu recent demonstreaza ca activitatea anuala a voluntarilor poate fi cuantificata, in zona Europei de Est in care se regaseşte şi Romania, la suma totala de 25 milioane de dolari americani. Valoarea economica medie anuala a activitaţii voluntarilor din Europa de Est este de 114 USD pe voluntar, numarul total de voluntari de Cruce Roşie din aceasta regiune fiind de 217,000 ceea ce inseamna ca pentru fiecare angajat exista un numar de 19 voluntari.

"Voluntarii de Cruce Roşie joaca un important rol de liant intre comunitaţi şi serviciile medicale, mai ales in cazurile populaţiilor izolate sau mai puţin reprezentate. Ca parte a comunitaţii pe care o sprijina, voluntarii pot gasi raspunsuri locale la probleme de sanatate şi, in unele cazuri, pot furniza asistenţa directa. De altfel, s-a demonstrat ca voluntariatul reprezinta in sine un beneficiu pentru starea de bine şi de sanatate a persoanei care il practica, şi poate conduce la imbunataţirea spiritului civic, coeziunii sociale şi soluţionarii conflictelor. Multumim tuturor celor care au sprijinit prin actiuni de voluntariat activitatea umanitara a Crucii Rosii! Fara energia, pasiunea si responsabilitatea lor, misiunea Crucii Rosii Romane, de a veni in ajutorul celor aflati in suferinta, nu ar fi posibila ", a declarat domnul Ioan Silviu Lefter, director general al SNCRR.

In Romania, in anul 2013, Crucea Rosie Romana a infiintat 13 puncte de prim ajutor in sate izolate unde nu exista servicii medicale permanente si unde ambulantele ajung foarte greu. in fiecare comunitate izolata a fost instruita o familie sa acorde primul ajutor de baza. Aceste familii voluntare vor veni in sprijinul rezolvarii urgentelor minore si vor preveni agravarea situatiei in cazul unor urgente majore care necesita asistenta medicala.

Crucea Rosie Romana are ca preocupare permanenta sanatatea. Conform raportului de activitate din 2012, voluntarii Crucii Rosii s-au implicat in 157 de campanii de educatie pentru sanatate: promovarea normelor de igiena personala si colectiva, prevenirea si combaterea bolilor transmisibile, prevenirea si combaterea consumului de alcool, tutun si droguri, prevenirea si combaterea bolilor netransmisibile, campanii de constientizare a publicului larg asupra importantei donarii de sange voluntare si neremunerate, campanii de promovare a vaccinarii etc. Peste 10 000 de persoane au fost instruite gratuit de Crucea Rosie Romana in acordarea primului ajutor de baza si mai mult de 200 000 au beneficiat de servicii de prim ajutor acordate de voluntari in cadrul unor evenimente publice (zilele orasului, Noaptea Muzeelor, concerte, pelerinaje etc) sau in sezonul estival pe litoral, stranduri si in parcuri.

Astazi si in zilele urmatoare, voluntarii Crucii Rosii sunt recompensati, in cadrul unor evenimente festive organizate de filialele din tara, in semn de recunostinta pentru efortul si serviciile depuse pentru sprijinirea Misiunii fundamentale a Crucii Rosii.

Conturi deschise la BRD - Piata Romana: RO44BRDE410SV20462054100 LEI RO36BRDE410SV24659404100 EUR RO85BRDE410SV18987804100 USD