back

Stiri

11.04.2014

Mihaela Geoană: Proiectele Crucii Roşii merg foarte bine. Cel în parteneriat cu SAJ, de succes

Preşedinta Crucii Roşii Române, Mihaela Geoană, a făcut o vizită de lucru în Bistriţa-Năsăud, pentru a vedea stadiul derulării proiectelor filialei judeţene, şi a avut cuvinte de laudă pentru cel derulat în parteneriat cu SAJ. În acest an ar putea apărea încă două puncte de prim ajutor în zone izolate, pe lângă cel existent în Agrieş, unde Mihaela Geoană a mers să vadă cum funcţionează.

 

"În fiecare judeţ a fost înfiinţat un centru de prim ajutor în zone izolate, în comunităţile unde ambulanţa ajunge mai greu. În Bistriţa-Năsăud punctul deschis anul trecut este la Agrieş, comuna Târlişua, e un centru care funcţionează şi cele două persoane care fac voluntariat acolo au avut 65 de intervenţii până acum. Centrul e dotat cu electrocardiograf, glucometru, bandaje, atele şi tot ce trebuie, iar cele două persoane au făcut training şi ştiu să intervină în cazuri critice", a spus Mihaela Geoană.

Crucea Roşie Bistriţa-Năsăud intenţionează să deschisă anul acesta încă două astfel de puncte de prim ajutor, locaţiile nefiind încă stabilite. "Acest judeţ are destule zone mai izolate şi astfel de centre sunt binevenite", a adăugat preşedinta Crucii Roşii Române.

Ea a spus că proiectul "Voluntar la Ambulanţă", realizat la iniţiativa lui Darius Ilieşiu şi derulat în parteneriat de Crucea Roşie şi Serviciul de Ambulanţă Judeţean, "este de mare succes, merge foarte bine": "Tinerii care doresc fac un curs de prim ajutor la Crucea Roşie şi apoi se înscriu voluntari la Ambulanţă". Prima serie de 100 de cursanţi a absolvit de curând, iar după Paşte va începe a doua serie, cu 120 de cursanţi, alţi 80 fiind în aşteptare. Taxa de înscriere la cursul teoretic şi practic care durează şase săptămâni este de 150 de lei. Majoritatea cursanţilor sunt elevi ai şcolilor postliceale sanitare.

Mihaela Geoană a adăugat că oamenii trebuie încurajaţi să se înscrie la cursurile de prim ajutor organizate de Crucea Roşie. "Printr-un proiect naţional finanţat cu bani norvegieni, în fiecare reşedinţă de judeţ s-a implementat un centru de predare a manevrelor de prim ajutor, este un curs acreditat european, de care au nevoie mai ales cei care lucrează în servicii pentru copii sau vârstnici. Inclusiv profesorii care însoţesc elevi în excursii trebuie să ştie să ofere primul ajutor, aşa că mulţi fac acest curs".

Ea a precizat că se derulează şi proiectul "Banca de alimente": "Chiar dacă nu este amenajat un spaţiu pentru colectarea alimentelor, în luna mai vor fi distribuite 250 de pachete, iar la finalul anului tichete sociale pentru familii nevoiaşe".

Conturi deschise la BRD - Piata Romana: RO44BRDE410SV20462054100 LEI RO36BRDE410SV24659404100 EUR RO85BRDE410SV18987804100 USD