back

Comunicate

23.09.2014

Dezastre naturale mai multe şi mai puternice: Societăţile de Cruce Roşie din Europa şi Comisia Europeană lansează o campanie pentru îmbunătăţirea pregătirii la dezastre

Geneva/Bruxelles, 23 septembrie 2014 - Fenomenele meteorologice extreme s-au intensificat în ceea ce priveşte frecvenţa, gravitatea şi magnitudinea, atenţionează azi Federaţia Internaţională a Societăţilor de Cruce Roşie şi Semilună Roşie şi Comisia Europeană.

Orice persoană - de la cetăţenii europeni până la factorii de decizii politice - trebuie să fie mai bine pregăţiţi pentru impactul cu acest nou fenomen, în plan intern şi în întreaga lume. Pentru stimularea discuţiilor şi creşterea gradului de conştientizare privind tendinţele ascendente ale dezastrelor şi eforturile necesare pentru diminuarea acestora, FISCR, 12 Societăţi Naţionale de Cruce Roşie din Europa şi Comisia Europeană lansează o campanie cu privire la importanţa pregătirii pentru dezastre şi consolidarea rezilienţei comunităţii.

„Dezastrele curmă vieţi şi ruinează proiectele de viitor, adeseori, situaţia oamenilor împovăraţi de sărăcie devine şi mai grea", a spus Comisarul UE pentru Cooperare Internaţională, Ajutor Umanitar şi Răspuns la Situaţii de Criză, Kristalina Georgieva. „Datorită solidarităţii cetăţenilor europeni, sprijinim oamenii să se pregătească şi să se adapteze înainte, în timpul şi după producerea dezastrului, astfel încât să se poată proteja singuri. Pregătirea salvează vieţi - dar este eficientă şi din punct de vedere economic: fiecare euro investit în măsurile luate pentru reducerea riscului la dezastre are un randament de patru până la şapte ori".

În întreaga lume, finanţările UE facilitează activitatea FISCR în comunităţile expuse riscului - implicarea în reducerea riscului la dezastre şi activităţi de pregătire care ajută la consolidarea rezilienţei, reducerea pierderilor şi îmbunătăţirea timpului de recuperare. Această activitate poate fi urmărită într-un documentar interactiv pe internet, „Jurnalul Rezilienţei la Dezastre (www.disaster-resilience.com)

„Fiind integraţi în comunităţi şi înţelegând nevoile lor, putem anticipa problemele care pot aparea în timpul unei crize şi putem dezvolta un răspuns eficient pentru protejarea vieţii şi a mijloacelor de existenţă", a spus Secretarul general FISCR Elhadj As Sy. „Aceste acţiuni trebuie să fie sensibile faţă de cultură şi comunitate şi, totodată, să utilizeze optim resursele locale".

 

Context

În ultimii 20 de ani dezastrele au ucis 1,3 milioane de oameni şi au afectat 4,4 miliarde provocând, de asemenea, pierderi economice majore. Până în 2030, costurile anuale ale dezastrelor din punct de vedere economic sunt estimate să ajungă la 328 miliarde de euro.

Timp de 42 de zile, Campania desfăşurată de FISCR - Comisia Europeană va prezenta, zilnic, povestiri ale unor persoane reziliente prin intermediul mass-media social, bloguri sau în direct. „Jurnalul Rezilienţei la Dezastre" va transmite povestiri privind modul în care comunităţi din 24 de ţări diferite se pregătesc pentru dezastre, cum ar fi construirea de adăposturi mai sigure în Haiti şi Philippine, terasarea pentru evitarea eroziunii în Rwanda, efectuarea unor exerciţii de evacuare în Bangladesh şi plantarea unor grădini de legume în deşertul Mauritaniei. Jurnalul va arăta importanţa acestor realizări ale Societăţilor de Cruce Roşie şi Semilună Roşie în favoarea persoanele vulnerabile cu sprijin financiar din partea Uniunii Europene. Jurnalul este rezultatul unei colaborări cu câştigătorii Premiului Peabody 2014 Mike Robbins de la Helios Design Labs (A Short History of the High Rise) şi realizatorul de filme documentare, Elaine Sheldon (Hollow Documentary).

Jurnalul Rezilienţei la Dezastre este disponibil pe www.disaster-resilience.com

Lansarea oficială a Jurnalului Rezilienţei la Dezastre şi a campaniei va avea loc pe 22 septembrie 2014 online şi pe 23 septembrie la Viena, cu prilejul discuţiilor care se vor purta la o Masă rotundă cu tema „Ce trebuie să facem pentru a întări rezilienţa comunităţii?", la Crucea Roşie Austriacă, la Viena şi care vor fi transmise în direct pe internet (a se vedea programarea).

Vă puteţi alătura conversaţiilor prin găzduirea Jurnalului Rezilienţei la Dezastre pe web site-ul vostru şi încurajând audienţa să împărtăşească poveşti despre rezilienţa la desastre pe www.disasterjournal.tumblr.com .

 

 

Conturi deschise la BRD - Piata Romana: RO44BRDE410SV20462054100 LEI RO36BRDE410SV24659404100 EUR RO85BRDE410SV18987804100 USD