back

Comunicate

03.07.2015

Crucea Rosie Romana implineste 139 de ani de activitate umanitara

Societatea Nationala de Cruce Rosie din Romania sarbatoreste, pe 4 iulie, 139 de ani de istorie si activitate umanitara. La invitatia Presedintelui Crucii Rosii Romane, Alteta Sa Regala Principesa Mostenitoare Margareta a Romaniei, angajati, voluntari si parteneri ai Crucii Rosii Romane vor marca acest eveniment, la Palatul Elisabeta, sambata, 4 iulie 2015.

Ca in fiecare an, voluntarii filialelor din toata tara vor sarbatori cei 139 de ani de activitate umanitara prin munca: vor asigura sprijin persoanelor vulnerabile. Totodata, voluntarii Crucii Rosii vor participa la diferite activitati destinate marcarii acestui eveniment: demonstratii stradale de prim ajutor, expozitii de fotografie, jocuri si concursuri pentru copii, spectacole in aer liber, lansari de lampioane etc.

Umanitate, Impartialitate, Neutralitate, Independenta, Voluntariat, Unitate si Universalitate sunt principiile fundamentale pe care Crucea Rosie Romana se bazeaza in actiunile sale.

Sarbatorim de Ziua Crucii Rosii Romane nume sonore ale istoriei si culturii romane - Regina Maria, Regina Elena, Regina Ana, George Enescu, Grigoras Dinicu, Cella Delavrancea - care au contribuit cu spiritul lor umanitar la alinarea suferintelor celor mai vulnerabile persoane. Primul sediu al organizatiei a fost deschis in Spitalul Coltea din Bucuresti, de un grup de oameni cu suflet nobil - Nicolae Cretzulescu, George Gr. Cantacuzino, Gr. G. Cantacuzino, C.A. Rosetti, Ion Ghica, Dimitrie Sturza, Carol Davila, semnatarii actului de infiintare al Crucii Rosii Romane.

Istoria Crucii Rosii Romane s-a impletit cu istoria tarii noastre. An de an, Crucea Rosie Romana a venit in sprijinul comunitatilor vulnerabile adaptandu-si raspunsul la nevoile acestora, a trait alaturi de populatia tarii greutatile razboiului, confuzia tranzitiei dintre diferite regimuri si a contribuit la efortul de refacere a comunitatilor din zonele afectate de dezastre naturale.

Numai anul trecut, Crucea Rosie Romana a sprijinit 272 968 de familii si persoane singure cu alimente de baza, produse de igiena, articole de imbracaminte si incaltaminte si rechizite. Desi anul trecut, Romania nu a fost afectata de dezastre semnificative, totusi Crucea Rosie Romana a avut 139 de interventii in situatii de urgenta precum incendii, canicula, inzapezire sau alunecari de teren, 30 635 de persoane beneficiind de sprijin material. Mai mult de 30 000 de persoane localizate in zone de risc, au beneficiat de programe de pregatire pentru a sti cum sa actioneze in caz de dezastre. Peste 20 000 de persoane au fost pregatite in acordarea primului ajutor de baza. Donarea de sange voluntara si neremunerata s-a situat, de asemenea in atentia noastra, astfel 3 807 persoane au donat sange. La nivel national s-au derulat 179 de programe si proiecte sociale si 205 de proiecte si campanii de educatie pentru sanatate. Prin serviciul „Cautari persoane" am solutionat 226 de cazuri pentru restabilirea legaturilor cu familia. Promovarea valorilor umanitare, activitate specifica Crucii Rosii, s-a materializat prin actiuni de informare adresate tinerilor, astfel peste 4 000 dintre acestia stiu mai mult despre toleranta, respect si umanitate.

Conturi deschise la BRD - Piata Romana: RO44BRDE410SV20462054100 LEI RO36BRDE410SV24659404100 EUR RO85BRDE410SV18987804100 USD