back

Stiri

28.08.2015

Cruce Rosie din Romania si Crucea Rosie Suedeza cauta solutii pentru comunitatea roma din Babadag (Tulcea)

Filiala Tulcea a Crucii Rosii Romane a gazduit in perioada 25 - 27 august a.c. vizita unei delegatii a Crucii Rosii Suedeze. Vizita a avut loc ca urmare a parteneriatului incheiat intre Societatea Nationala de Cruce Rosie din Romania si Crucea Rosie Suedeza si a avut ca scop cunoasterea, in mod direct, a problemelor cu care se confrunta populatia roma. In mod special s-a urmarit identificarea modalitatilor prin care pot fi imbunatatite conditiile de viata ale romilor din Babadag, in asa fel incat sa se reduca numarul din ce in ce mai mare al romilor care ajung in Suedia si cer ajutor pe strazile din Stockholm.

In acest sens, delegatia sosita la Tulcea a mers la Babadag unde s-a intalnit si a purtat discutii atat cu autoritatile locale, cat si cu reprezentanti ai romilor, in mod special cu cei care au fost in Suedia. Acestora le-au adresat mai multe intrebari legate de motivul care ii determina sa plece din tara, cum au fost tratati de populatia suedeza, cat au castigat si in ce fel le-a schimbat viata banii obtinuti acolo. De asemenea, au mers in casele mai multor familii, unele impozante, altele extrem de saracacioase si au incercat sa inteleaga care sunt nevoile romilor si in ce mod ii poate ajuta Crucea Rosie. De asemenea, au cunoscut si problemele familiilor de romi din municipiul Tulcea, mergand acasa la mai multe familii dintr-un cartier tulcean, locuit in cea mai mare parte de romi.

In ultima zi, la Prefectura Tulcea, delegatia suedeza a fost primita de prefectul județului, domnul Marin Badita, care este si vicepresedinte al Crucii Rosii Tulcea, precum si de lideri ai comunitătii de romi de la nivelul judetului, respectiv Irinel Calin, președintele Asociației Centrul de Informare, Consultanță și Promovare a Romilor Tulcea, Iosif Niculina, liderul Partidei Romilor Pro Europa Tulcea si Stoica Daniela, secretar Partida Romilor.

S-a concluzionat că la nivelul judetului Tulcea este nevoie de sprijin si că exista capacitatea necesara pentru a iniția și derula proiecte sociale care să poată îmbunătății in mod real viata populatiei rome, precum si a celorlalte categorii defavorizate.

 

Conturi deschise la BRD - Piata Romana: RO44BRDE410SV20462054100 LEI RO36BRDE410SV24659404100 EUR RO85BRDE410SV18987804100 USD