back

Comunicate

16.09.2015

Rezultatele primei Competitii Internationale de Prim Ajutor FACE organizata in Romania

Societatea Nationala de Cruce Rosie a organizat, pentru prima data în Romania, Competitia Internationala de Prim Ajutor FACE, un concurs anual ce aduce împreuna echipele de prim ajutor ale Crucii Rosii si Semilunii Rosii din Europa. Aflat la cea de-a 28-a ediţie internationala, evenimentul a reunit la Bucuresti 28 de echipe de prim ajutor din 24 de tari europene. Timp de 10 ore fara întrerupere si contra cronometru, cele 28 de echipaje de prim ajutor si-au demonstrat maestria în acordarea primului ajutor în cele mai dificile scenarii de accidente care se pot întampla oricand în viata reala. Astfel, salvatorii Crucii Rosii au avut de rezolvat 14 tipuri de simulari de accidente: accident aviatic, accident feroviar, accident de masina, accident casnic, incendiu intr-o sala de sport, accident acvatic, accident de munca, simulare de cutremur, accident montan, etc. Fiecare proba a avut multiple victime în care salvatorii, avand la dispozitie 10 minute, au încercat sa aplice cat mai corect manevrele de prim ajutor. Competitia a fost foarte stransa, diferenta de punctaje între un echipaj si altul a fost mica. Cu toate acestea, echipajul de prim ajutor al Sloveniei a castigat trofeul FACE 2015. Pe locul doi s-a situat echipajul Crucii Rosii din Serbia, iar pe locul trei, echipajul Crucii Rosii Irlanda - Dublin. Premiile au fost oferite de vicepresedintele Crucii Rosii Romane, dl. Secretar de Stat, Raed Arafat si directorul general al Crucii Rosii Romane, dl. Ioan Silviu Lefter.

"Am fost placut impresionat de faptul ca acesti salvatori, persoane laice, au solutionat cazuri de o complexitate majora cu un minim de cunostinte medicale si materiale. De exemplu, cateva probe din concurs au avut un element surpriza: n-au putut intra imediat în proba din cauza unor pericole evidente, sau li s-a cerut sa intre fara truse de prim ajutor pentru ca în viata de zi cu zi nu ai asupra ta trusa de prim ajutor, ci doar un minim necesar si esti nevoit sa improvizezi", a declarat dl. Ioan Silviu Lefter. Referindu-se la competitia din acest an, acesta  a mai spus ca „a fost o demontratie evidenta ca oricine poate salva viata unui om, învatand sa acorde primul ajutor prin cursurile organizate de Crucea Rosie".

Evenimentul FACE a fost cea mai mare provocare de organizare a Crucii Rosii Romane din ultimii ani. Evenimentul a reunit la Bucuresti peste 400 de participanti si suporteri de la Societatile de Cruce Rosie si Semiluna Rosie din Zona Europa: Albania, Armenia, Austria,Bosnia si Hertegovina, Bulgaria, Cehia, Croatia, Finlanda, Germaia, Ungaria, Irlanda, Italia, Kazakhstan, Kargazstan, Letonia, Monaco, Muntenegru, Norvegia,Olanda, Polonia, Rusia, Serbia, Slovacia, Slovenia.
84 de medici din care 24 straini, reprezentand tarile participante si 60 de medici romani, au jurizat competitia de prim ajutor. Peste 250 de voluntari romani au fost implicati în activitati de logistica, machiaj, au avut rol de victime, au fost curieri, însotitori de echipaje, operatori de prelucrarea a datelor de concurs. Si toate acestea într-o competitie stransa cu conditiile meteorologice nefavorabile.

Cu aceasta ocazie, Crucea Rosie Romana, multumeste tuturor voluntarilor din toate zonele tarii pentru efortul depus aceste zile. Multumim totdata autoritatilor locale implicate în organizare: Primaria Sector 4 Bucuresti, Directia Administrare Parcuri si Zone Agrement Sector 4, Jandarmeria Romana, Politia Romana, Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta - Grupul de Interventie Pompieri Sector 4 Bucuresti, Politia Comunitara Sector 4, Televiziunea Romana, Radio Romania, Itsy Bitsy FM, Monopoly Media, LOWE Romania, Fundatia Vodafone Romania, Carrefour Romania, Help Net, METRO Romania, Tymbark Maspex SRL, Albrau Prod.

 

Rezultatele primei Competitii Internationale de Prim Ajutor FACE organizata in R

Conturi deschise la BRD - Piata Romana: RO44BRDE410SV20462054100 LEI RO36BRDE410SV24659404100 EUR RO85BRDE410SV18987804100 USD