back

Comunicate

10.10.2015

Gala Crucii Rosii Romane a strans fonduri pentru continuarea proiectului “Puncte de prim ajutor în zone izolate”

Vineri, 9 octombrie, a avut loc cea de-a IX-a editie a Galei Crucii Rosii, gazduita de Televiziunea Romana. Evenimentul umanitar din acest an a avut ca tema continuarea si extinderea proiectului „Puncte de prim ajutor în zone izolate" care se adreseaza comunitaţilor izolate din mediul rural ce nu dispun de servicii medicale permanente iar serviciul de ambulanta se afla la distanta. Alteta Sa Regala Principesa Mostenitoare Margareta, Presedintele Crucii Rosii Romane, a deschis oficial gala în prezenta Altetelor Lor Regale Principele Radu si Principele Lorenz al Belgiei, invitat de onoare, precum si a conducerii Societatii Nationale de Cruce Rosie din Romania.
Evenimentul din acest an si-a propus sa aiba si un rol de informare si constientizare a populatie cu privire la importanta cunoasterii tehnicilor de prim ajutor. Campania a fost sustinuta în cadrul Galei de peste 400 de voluntari de Cruce Rosie si Semiluna Rosie sositi din 24 de tari. Acestia au venit în Romania pentru a promova primul ajutor în randul populatiei si totodata pentru a participa la Competitia FACE (First Aid Convention in Europe ) - un concurs international de acordare a primului ajutor, organizat pentru prima data în Romania, de Crucea Rosie.

"Imi face o deosebita placere sa urez bun venit, la Bucuresti, celor mai bune echipaje de prim ajutor ale Societaţilor de Cruce Rosie si Semiluna Rosie din Europa. Multumesc Comitetului Internaţional de Organizare pentru încrederea, consilierea si sprijinul acordate Crucii Rosii Romane în buna desfasurare a acestui prestigios eveniment.

Crucea Rosie Romana promoveaza importanţa primului ajutor, transformand aceasta competiţie într-un festival. Oamenii trebuie sa stie ca primul ajutor nu este numai un serviciu asigurat de experţi, ci poate fi oferit de oricine, oricand. Este o dovada de solidaritate, de prietenie si de iubire." a spus Alteta Sa Regala Principesa Mostenitoare Margareta.

Momentele artistice din cadrul Galei Crucii Rosii Romane au fost sustinute de mai multi artisti care s-au alaturat campaniei: Direcţia 5, Alexandra Ungureanu si Crush, Mellina, Mircea Eremia, JO, Uddi, Maxim, Proconsul si corul de copii Allegretto împreuna cu Margareta Paslaru. Importanta primului ajutor în Romania a fost promovata voluntar si de Cornel Ilie (VUNK), Nicole Cherry, Florin Groza (Hi-Q), Andrei Lacatus (Shurubel), Dan Costea (Coma), Monica Davidescu, Alex Velea, Liana Stanciu, Mihai Constantin (TVR), Zoli Toth (Sistem).

Editia a IX-a a Galei Crucii Rosii Romane fost prezentata, ca de fiecare data, de Iuliana Tudor - Ambasador al Crucii Rosii Romane. "În Romania sunt zone izolate în care serviciul de ambulanta ajunge în mai mult de doua ore. Am fost personal într-o astfel de zona, în satul Titcov din judetul Braila. Pentru acesta zona, instruirea unei persoane din mijlocul comunitatii, care sa stie sa acorde primul ajutor la timp si corect, este vitala. Într-un singur an, salvatorii comunitari instruiti de Crucea Rosie au intervenit în mii de situatii pentru a acorda primul ajutor. Acesta realitate demonstreaza înca odata necesitatea acestui proiect. Speram ca populatia va continua sa sprijine Crucea Rosie sa înfiinteze puncte de prim ajutor în cat mai multe zone izolate din tara", a spus Iuliana Tudor.

La finalul Galei Crucii Rosii s-a strans suma de 31 000 de euro din donaţiile prin SMS si apeluri telefonice, la care se adauga donaţiile din partea partenerilor si sponsorilor. Carrefour Romania, Fundatia Vodafone Romania, Metro Romania, Help Net si Persil sunt companiile care au raspuns pozitiv apelului Crucii Rosii Romane în vederea înfiintarii punctelor de prim ajutor în zone izolate.

Toti romanii vor putea sprijini înfiintarea de noi puncte de prim ajutor în zone izolate, prin donatii. Pana la sfarsitul lunii octombrie, numerele de telefon si de SMS vor ramane la dispozitia celor care doresc sa sustina primul ajutor în Romania. La numarul scurt de SMS 8840 se pot face donatii de 2 euro/SMS în retelele Vodafone, Orange si Telekom Romania Mobile. În reteaua de telefonie fixa Telekom se pot face donatii de 2 euro/apel la numarul : 0900 900 004 sau 10 euro / apel la numarul 0900 900 007. Pe site-ul www.crucearosie.ro se pot face donatii online.

Proiectul "Puncte de prim ajutor în zone izolate" (PAZI) a fost lansat de Societatea Nationala de Cruce Rosie din Romania la Gala Crucii Rosii din 23 septembrie 2012. Din fondurile colectate proiectul "Puncte de prim ajutor în zone izolate" a fost implementat în 40 de zone izolate din tara, cate un punct în fiecare judet, exceptînd judetul Mures. În aceste sate unde nu exista servicii medicale permanente iar timpul pana la sosirea ambulantei face diferenta între viata si moarte, Crucea Rosie a instruit 126 de "Salvatori comunitari". Acestia sunt voluntari si au pus la dispozitia comunitatii atat timpul lor cat si o camera din locuinta personala pentru înfiintarea Punctului de Prim Ajutor. Rolul lor este acela de a sprijini rezolvarea urgentelor minore din comunitate si prevenirea agravarii situatiei în cazul unor urgente majore care necesita asistenta medicala. Timp de 1 an numarul total de interventii ale salvatorilor comunitari, pentru acordarea primului ajutor, este de 15 535 din care 390 situatii foarte grave care au necesitat solicitarea ambulantei.

Avand în vedere rezultatele proiectului si necesitatea implementarii acestuia în zonele izolate, Crucea Rosie Romana spera sa atraga participarea autoritatilor locale pentru preluarea finantarii, continuarea si multiplicarea proiectului la nivel local.

Mai multe detalii depre proiect gasiti pe http://www.crucearosie.ro/proiecte/puncte-de-prim-ajutor-in-zone-izolate.html

Eveniment sustinut de: Primaria Sector 4 Bucuresti
Partener: Fundatia Vodafone Romania
Sponsori: Carrefour Romania, Persil, Help Net, METRO Romania, Tymbark si Albrau Prod
Parteneri media: Televiziunea Romana, Radio Romania, Itsy Bitsy FM, LOWE Romania, KidsNews.ro

Conturi deschise la BRD - Piata Romana: RO44BRDE410SV20462054100 LEI RO36BRDE410SV24659404100 EUR RO85BRDE410SV18987804100 USD