back

Comunicate

16.12.2015

Cea de-a 32-a Conferinta Internationala a Crucii Rosii si Semilunii Rosii

Organismele Miscarii Internationale de Cruce Rosie si Semiluna Rosie s-au reunit la Geneva, la lucrarile celei de-a 32-a Conferinte Internationale a Crucii Rosii si Semilunii Rosii.
Conferinta Internationala, care reuneste reprezentanti ai tuturor componentelor Miscarii (Federatia Internationala a Societatilor de Cruce Rosie si Semiluna Rosie, Comitetul International al Crucii Rosii si cele 190 de Societati Nationale de Cruce Rosie si Semiluna Rosie) si ai statelor semnatare ale Conventiilor de la Geneva, este singura reuniune de acest fel la nivel international, în care statele si Crucea Rosie sunt pe pozitii de egalitate.

Desfasurata sub egida "Puterea Umanitatii", conferinta internationala a Crucii Rosii si Semilunii Rosii a reunit reprezentanti din 190 de state ale lumii, de luni, 7 decembrie, pana joi, 10 decembrie 2015.

Alteta Sa Regala Principesa Mostenitoare Margareta a condus delegatia Societatii Nationale de Cruce Rosie a tarii noastre. Din partea Romaniei au mai fost prezenti la conferinta ES dl Andrei Vierita, ambasadorul Romaniei pe langa Oficiul Natiunilor Unite de la Geneva, si reprezentanti ai Ministerului roman al Afacerilor Externe, dna Alina Orosan, Directorul Direcţiei Drept Internaţional şi Tratate .

În zilele de 7 si 8 decembrie, Principesa Mostenitoare s-a întalnit cu presedinti si membri ai delegatiilor Olandei, Ungariei, Bulgariei, Suediei, Poloniei, Principatului Liechtenstein, Luxemburgului si Republicii Moldova. Alteta Sa Regala s-a întalnit, de asemenea, cu conducerea internationala a organizatiei.

Legatura dintre Crucea Rosie si Familiile Regale este una istorica. Astfel, multe dintre tarile lumii au în fruntea societatii nationale de Cruce Rosie sau Semiluna Rosie personalitati regale. Principesa Mostenitoare s-a întalnit, la conferinta de la Geneva, cu ASR Marea Ducesa Maria Tereza, care reprezenta Luxemburgul, ASR Principesa Margareta a Olandei, care activeaza în Crucea Rosie a tarii sale de cincizeci de ani, si ASR Principesa Mostenitoare Sophie, presedinta Crucii Rosii din Liechtenstein.

Miercuri, 9 decembrie 2015, Principesa Mostenitoare Margareta a luat cuvantul în cadrul conferintei, iar seara a participat împreuna cu Principele Radu la receptia oferita de autoritatile guvernamentale elvetiene, cu dl François Longchamp, presedintele Consiliului de Stat al Republicii si Cantonului Geneva.

Tot miercuri, 9 decembrie, Alteta Sa Regala si delegatia Crucii Rosii Romane au luat parte la simpozionul de Drept Umanitar International intitulat "Voluntary Reporting on national compliance with International Humanitarian Law", organizat de Misiunea Permanenta a Romaniei, Misiunea Permanenta a Poloniei si de Comitetul International al Crucii Rosii de la Geneva. Au condus lucrarile ambasadorul Romaniei, ES dl Adrian Vierita, si ambasadorul Poloniei, ES dl Piotr Stachanczyk.

În ultima zi a lucrarilor, joi, 10 decembrie, Principesa Mostenitoare a luat parte la sesiunea de alegeri a Comisiei Permanente Internationale, la prezentarea raportului referitor la conferinta si la adoptarea rezolutiilor ei.

In finalul zilei, Alteta Sa Regala a avut întalniri bilaterale cu delegatiile Societatilor Nationale de Cruce Rosie din Germania, Italia si Danemarca.

Conturi deschise la BRD - Piata Romana: RO44BRDE410SV20462054100 LEI RO36BRDE410SV24659404100 EUR RO85BRDE410SV18987804100 USD