back

Comunicate

03.02.2016

Crucea Rosie Romana deschide trei centre de zi pentru copii si tinerii defavorizati în judetele Dolj, Hunedoara si Botosani

Societatea Nationala de Cruce Rosie din Romania inaugureaza primele doua Centre comunitare de zi pentru copii si tinerii defavorizati în judetele Dolj si Hunedoara. Actiunea face parte din proiectul "Incluziunea sociala a copiilor si tinerilor din Romania cu sprijinul si implicarea comunitatii - Centre comunitare de zi pentru copii si tineri din comunitati dezavantajate în trei zone din Romania", finantat de FUNDATIA VELUX prin Crucea Rosie Daneza. Pe fondul crizei economice, a nivelului ridicat al abandonului scolar, a efectelor marginalizarii si stigmatizarii copiilor apartinand grupurilor vulnerabile din Romania, Crucea Rosie Romana si Crucea Rosie Daneza si-au propus sa vina în sprijinul a peste 1500 de copii si tineri defavorizati din judetele Botosani, Dolj si Hunedoara.
Prin deschiderea acestor centre comunitare de zi, cate 500 de copii si tineri vulnerabili din fiecare judet, cu varste cuprinse intre 6 si 19 ani precum si familiile acestora vor beneficia de activitati care au ca scop prevenirea abandonului scolar, dobandirea de noi abilitati de viata, precum si îmbunatatirea competentelor personale si sociale. Zilnic, 150 de elevi vor servi o masa calda si vor fi ajutati la teme de voluntarii filialelor de Cruce Rosie din Botosani, Dolj si Hunedoara. In plus, 60 dintre copii vor merge o data pe an în tabere de vara gratuite. Tinerii între 14 - 20 de ani si parintii pot participa o data pe saptamana la activitati socio-educationale: sesiuni de consiliere individuala si de grup, cursuri de calificare, cursuri de operare PC, sesiuni de incluziune pe piata muncii, cursuri de prim ajutor etc.

"In Romania lipsurile materiale reprezinta cel mai invocat motiv al abandonului scolar. Imposibilitatea de a plati rechizitele copiilor, hainele si incaltamintea, lipsa hranei sunt factori care îi determina pe parinti sa renunte la scolarizarea copiilor lor. Prin acest proiect încercam sa acoperim aceste lipsuri materiale si sa acordam o sansa reala la educatie copiilor proveniti din familii nevoiase", a declarant domnul Ioan Silviu Lefter, director general al Societatii Nationale de Cruce Rosie din Romania.

Toate cele trei centre comunitare de zi sunt sustinute cu fonduri ale FUNDATIEI  VELUX pana la sfarsitul lunii septembrie 2017. Pentru continuarea acestuia, la nivelul fiecarui centru comunitar a fost înfiintat un Consiliu consultativ format din reprezentanti ai autoritatilor locale, investitori locali, parinti si cadre didactice care au misiunea de a gasi resursele necesare continuarii activitatilor socio-educative ale centrelor dupa încheierea finantarii.

Miercuri, 3 februarie 2016 va acea loc deschiderea Centrului Comunitar de Zi din Craiova, urmata joi, 4 februarie de deschiderea Centrului comunitar de zi din orasul Lupeni. Cel de-al treilea Centru comunitar de zi va fi inaugurat la Botosani pana la sfarsitul lunii februarie.

Conturi deschise la BRD - Piata Romana: RO44BRDE410SV20462054100 LEI RO36BRDE410SV24659404100 EUR RO85BRDE410SV18987804100 USD