back

Comunicate

20.06.2016

Reforma Sistemului de Azil al UE: O oportunitate de a redobandi conducerea in protectia refugiatilor

Apelu nostru pentru Sustinerea unor Standarde inalte
Cu ocazia Zilei Mondiale a Refugiatului, Biroul Crucii Rosii UE invita UE si Statele sale Membre sa se asigure ca solicitantii de azil si refugiatii, atât cei care au ajuns deja cât si cei care sunt pe drum spre UE, au acces la protectie efectiva, in deplin acord cu Conventia pentru Refugiati din 1951 si Protocolul sau din 1967.
Azi, mai mult decât oricând, facem apel la UE si la Statele sale Membre sa lupte pentru a ramâne promotorul protectiei refugiatilor asa cum au fost si in trecut, prin reafirmarea dreptului absolut la azil si prin implementarea unui sistem de protectie efectiv, cu standarde inalte.

in 2015, numarul solicitarilor de azil prezentate Statelor Membre ale UE a atins un nivel record: aproximativ 1,3 milioane comparativ cu 627.000 in 2014. in 2016, peste 200.000 de migranti, multi provenind din cele top 10 tari producatoare de refugiati din lume, au traversat, pâna acum bazinul mediteranian, in incercarea de a gasi refugiu in UE. in lumina acestor evenimente, este esential pentru UE si Statele sale Membre sa raspunda prin susținerea și consolidarea drepturilor refugiaților. Acum este momentul, pentru Europa, sa treaca de la masurile de urgenta la solutii sustenabile, pe termen lung.

Pentru a raspunde nevoilor imediate si pe termen mai lung ale noilor solicitanti de azil si refugiati, Societatile Nationale de Cruce Rosie din UE si-au intensificat actiunile de la inceputul acestei crize umanitare. De exemplu, in Germania si Suedia, Crucea Rosie si-a consolidat activitatile si programele, oferind servicii de baza, ca de exemplu: primul ajutor si ingrijiri medicale, hrana si apa, imbracaminte si paturi, produse de igiena, cazare, restabilirea legaturilor familiale, consiliere juridica si suport psihosocial precum si cursuri de invatarea limbii si asistenta pentru integrare. Promovarea incluziunii, solidaritatii si sustinerea comunitatilor gazda continua sa fie critice in prezent si pe termen lung.

Societatile Nationale de Cruce Rosie din UE s-au angajat sa continue sa acorde asistenta tuturor migrantilor vulnerabili, inclusiv solicitantilor de azil si refugiatilor. Totusi, este important pentru UE sa raspunda provocarilor umanitare continue prin schimbari structurale si solutii durabile care sa respecte standardele si obligatiile legale privind drepturile internationale, UE si drepturile omului. UE si Statele sale Membre au responsabilitatea de a apara institutia azilului si de a se asigura ca politicile si procedurile UE vor atenueze, si nu vor exacerba vulnerabilitatile tuturor migrantilor.

Reforma in curs a Sistemului Comun European pentru Azil si a Reglulamentului Dublin trebuie sa fie considerata o oportunitate pentru reafirmarea si consolidarea progreselor anterioare cum ar fi, scheme de evaluare individualizate, proceduri de receptie bine organizate si proceduri de apel eficiente. Acestea nu trebuie sa fie periclitate, in nici o situatie. indemnam UE sa dezvolte un mecanism de solidaritate uman si eficient care respecta drepturile fundamentale inerente ale tuturor solicitantilor de azil. Contam pe UE ca se va indrepta rapid catre o astfel de solutie si va sprijini progresul in politicile si procedurile de azil care sustin demnitatea si drepturile celor care cauta protectie.

Din experienta vasta a Societatilor Nationale de Cruce Rosie din UE in domeniul migratiei si azilului, este nevoie, in mod evident, de implementarea unor cai de migratie mai sigure, legale pentru ameliorarea vulnerabilitatilor solicitantilor de azil si a refugiatilor. „in ultimele luni, au murit mii incercând sa ajunga in UE. Trebuie sa fie folosite rute sigure si legale pentru cei care fug din calea conflictelor armate, a violentelor si persecutiilor in regim de urgenta. in caz contrar, oamenii vor continua sa moara", afirma Denis Haveaux, Director al Biroului Crucii Rosii UE.

Facem apel la UE sa-si reafirme angajamentul privind protectia refugiatilor prin implementarea unui raspuns la situatia prezenta, care sa respecte drepturile refugiatilor si sa permita indeplinirea promisiunii si potentialului refugiatilor, sarbatoriti, azi, de Ziua Mondiala a Refugiatului. Numarul, relativ mare de sosiri, n-ar trebui sa fie o scuza pentru UE si Statele sale Membre sa compromita realizarile anterioare, rlaudabile, in politica si legea azilului. Sunt in joc, viata a mii de refugiati si umanitatea care ne uneste.

Pentru mai multe informaţii, rugăm, contactaţi:
Eva Oyon, Communications Officer, Red Cross EU Office,
+32(0)2 235 09 22, eva.oyon@redcross.eu

Conturi deschise la BRD - Piata Romana: RO44BRDE410SV20462054100 LEI RO36BRDE410SV24659404100 EUR RO85BRDE410SV18987804100 USD