back

Comunicate

10.09.2016

Crucea Rosie Romana sarbatoreste Ziua Mondiala de Prim Ajutor

Crucea Rosie Romana marcheaza sambata, 10 septembrie, Ziua Mondiala de Prim Ajutor, avand ca tema "Primul Ajutor pentru copii si primul ajutor dat de copii".
In fiecare an, in toata lumea, aproape 1 milion de copii mor din cauza accidentelor. Alte zeci de milioane necesita ingrijiri spitaliceşti pentru accidente non-mortale. Mulţi raman cu dizabilitaţi permanente sau leziuni ale creierului. Luarea unor masuri adecvate imediate si aplicarea tehnicilor corespunzatoare de prim ajutor, pot reduce considerabil numarul de decese.

Copiii pot fi instruiti in acordarea primului ajutor, care le va permite sa reactioneze in mod eficient in situatii de urgenta si sa ofere asistenta colegilor si familiilor lor, daca este necesar. Abilitatile de prim ajutor permit copiilor sa devina mai receptivi si sa aiba o reactie mai buna in situatii de urgenta. In plus, copiii invata mai repede in primii ani de viata decat in orice alta perioada a vietii. Furnizarea cursurilor de prim ajutor pentru copii la o varsta timpurie va contribui la construirea bazei de cunostinte pentru deprinderi de prim ajutor pe care si le pot aminti in viitor.

„in acest an ne concentram asupra copiilor. Acestia sunt furnizori foarte importanti de prim ajutor si, de asemenea, ei sunt cei care beneficiaza cel mai des de prim ajutor in caz de urgenta. Noi credem ca insusirea abilitatilor de salvare de catre copii poate ajuta la construirea unei generatii viitoare mai pregatite in caz de urgenta", a declarat Ioan Silviu Lefter, director general al Crucii Rosii Romane.


Miscarea de Cruce Rosie reprezinta unul dintre liderii mondiali in educarea si furnizarea primului ajutor. De peste 140 de ani, primul ajutor a fost unul dintre principalele servicii prestate de voluntarii Crucii Rosii Romane.

Cursurile de prim ajutor desfasurate de Crucea Rosie Romana au acoperire nationala si certificare europeana. in cursul anului 2015, Crucea Roşie Romana a raspuns unui numar crescut de solicitari venite de la diverse companii, instituţii si persoane fizice, asigurand cursuri de prim ajutor de baza unui numar de aproximativ 35 000 de persoane. Din acest total, 6 972 este reprezentat de elevi din clasele V- VIII si IX-XII care au facut cursuri de prim ajutor gratuite si au participat la competitia "Sanitarii Priceputi", un concurs desfasurat de Crucea Rosie Romana fara intrerupere inca din anul 1962.
Ca o completare a serviciilor de prim ajutor oferite gratuit populatiei, Crucea Rosie Romana a pus la dispozitia utilizatorilor de telefoane mobile, o aplicatie de prim ajutor. Aceasta are rolul de a creste capacitatea oamenilor de a interveni in situatii de urgenta pana la sosirea ambulantei. Totodata aplicatia ofera utilizatorilor posibilitatea de a suna direct la ambulanta in caz de nevoie.

Primul ajutor reduce vulnerabilitatile si ajuta la construirea unor comunitati mai puternice.

Pentru a marca Ziua Mondiala de prim ajutor, Crucea Rosie Romana va organiza exercitii de simulare a unor accidente sau situatii ce pot provoca victime, demonstratii de prim ajutor pentru copii si demonstratii facute de copii prin filialele teritoriale.

***
Fapte si cifre - Conform Federatiei Internationale de Cruce Rosie si Semiluna Rosie (FISCR)

 in 2015, populatia globului a atins cifra de 7,3 miliarde de oameni. Aproape un sfert (26%) din populaţia globala este sub 15 ani. in 2050, vor fi, aproximativ 10 miliarde de oameni şi peste 2,6 miliarde dintre acestia vor fi sub 18 ani.

 Nu exista un interval de varsta universal acceptat pentru reprezentarea perioadei copilariei - un concept care variaza, in mod considerabil, de la o cultura la alta. Se ia in considerare definiţia biologica a copilului: fiinţa umana aflata in intervalul dintre momentul naşterii şi perioada pubertaţii.

 Accidentele in randul copiilor constituie o problema globala. in multe ţari, este principala cauza a deceselor copiilor incepand cu varsta de un an şi contribuie, din ce in ce mai mult, la rata globala a mortalitaţii pana cand copiii ajung la maturitate. Sute de mii de copii mor in fiecare an din cauza accidentelor sau a violenţei şi alte milioane de copii din toata lumea sufera din cauza consecinţelor accidentelor non-mortale.

 Copii acopera o parte importanta din populaţia mondiala care va ajuta la modelarea viitorului. Atenţia concentrata asupra copiilor se bazeaza pe convingerea FISCR ca aceşti copii constituie o investiţie cruciala pentru prezent şi viitor.

 Luand in considerare siguranţa şi protecţia copiilor, FISCR subliniaza importanţa educarii copiilor in acordarea primului ajutor astfel incat sa fie bine pregatiţi sa reacţioneze, in situaţii de urgenţa, in mod eficient salvandu-şi fie propria viaţa fie pe a celor din jur.

 Copiii sunt mult mai vulnerabili la riscuri decat adulţii deoarece ei au un control redus asupra mediului inconjurator şi au diferite tipare de expunere la risc. De aceea, este extrem de important sa subliniem rolul adulţilor care contribuie la salvarea vieţii copiilor precum şi angajarea in instruirea copiilor astfel incat acestia sa fie mai pregatiti sa actioneze in situaţii de urgenţa.

 Educarea copiilor in domeniul primului ajutor este esenţiala pentru pregatirea unei generaţii viitoare mai informata şi mai activa atat pentru propria protecţie cat şi pentru protectia oamenilor din jurul lor. De asemenea, instruirea adulţilor pentru a acorda primul ajutor copiilor va duce la creşterea ratei acestora de supravieţuire.

 

 

Conturi deschise la BRD - Piata Romana: RO44BRDE410SV20462054100 LEI RO36BRDE410SV24659404100 EUR RO85BRDE410SV18987804100 USD