back

Comunicate

14.06.2017

14 iunie, Ziua Mondială a Donatorului de Sânge

Crucea Roşie Română, în colaborare cu Centrul de Transfuzie Sanguină București, marchează Ziua Mondială a Donatorului de Sânge.

Tema acestei zile pune accentul pe importanța constituirii de rezerve de sânge pentru situații de urgență, prin sensibilizarea populației privind importanța donării constante de sânge.

 

"Dezastrele se pot întâmpla oricând și atunci viața a milioane de persoane depinde de existența stocului de sânge din depozitele Centrelor de Transfuzie Sanguină. Este vital ca acest stoc de sânge să fie acoperitor înainte de a apărea o situație de urgență și acest lucru se poate realiza cu implicarea fiecăruia dintre noi, donând cu regularitate sânge.", a declarat Ioan Silviu Lefter, director general Crucea Roșie Română.

 

Pentru a creşte gradul de conştientizare asupra importanţei donării de sânge şi pentru a încuraja cât mai mulţi oameni să doneze, dar și pentru a-i sărbători pe cei care donează sânge în mod voluntar, Crucea Roşie Română și Centrul de Transfuzie Sanguină București marchează această zi printr-o serie de activități în Piața Universității din București. Un centru mobil de donare de sânge va fi amplasat în intervalul 09:00 - 14:00 în Piața Universității pentru persoanele care vor să doneze. Concomitent cu această activitate, voluntarii Crucii Roșii Române vor face simulări și demonstrații de prim ajutor. La ora 11:00, o picătură de sânge va fi formată din aproximativ 100 de persoane, timp în care se va intona pentru prima data în Bucuresti imnul donatorului de sânge, "Imnul vieții".

 

„Obiectivul acestei zile este de a creşte gradul de conştientizare asupra importanţei donării de sânge, dar, mai ales de a-i sărbători pe cei care donează sânge în mod voluntar, fără vreo recompensă, în afară de aceea că au ajutat la salvarea a milioane de vieţi. Este modul nostru unic de a reaminti lumii despre cei care aleg să doneze sânge pentru a ajuta bolnavii să supravieţuiască.", a declarant dr. Doina Goșa, director al Centrului de Transfuzie Sanguină București.

Sărbătoarea donatorului de sânge va continua mâine, 15 iunie a.c. în municipiul Călarași, unde se va deplasa un centru mobil de donare de sânge.

 

Amintim că în perioada 15 - 31 mai a.c., Crucea Roșie Română a desfășurat o campanie amplă de donare de sânge în mai multe judeţe din țară. Timp de 2 săptămâni, peste 100 de voluntari ai Crucii Roșii Române au fost pe străzile din București, Ploiești, Alexandria, Târgoviște și Buzău și au informat populația despre necesarul de sânge din România. Aceștia au făcut cunoscute condițiile pe care trebuie sa le îndeplinească o persoană pentru a dona sânge, dar și etapele procesului de donare. În urma acestor campanii de informare, desfășurate de Crucea Roșie Română, numărul donatorilor de sânge s-a dublat în județul Buzău, în Ploiești s-au prezentat la centrul mobil de donare de sânge 108 persoane, în Târgoviște au venit să doneze 102 persoane iar în Teleorman au răspuns apelului aproximantiv 70 de persoane.

 

Sponsori: Macromex (Edenia), Metro și Mega Image.
Parteneri media: MVcom, Phoenix Media, Hotnews, IQads.

Conturi deschise la BRD - Piata Romana: RO44BRDE410SV20462054100 LEI RO36BRDE410SV24659404100 EUR RO85BRDE410SV18987804100 USD