back

Comunicate

23.09.2008

Prevenirea si raspunsul la dezastrele naturale

Societatea Nationala de Cruce Rosie din Romania, Centrul European pentru Studii de Securitate George. C. Marshall

Societatea Nationala de Cruce Rosie din Romania, Centrul European pentru Studii de Securitate George. C. Marshall si Asociatia George C. Marshall – Romania a organizat, marti 23 septembrie a.c., conferinta „Prevenirea si raspunsul la dezastrele naturale; lectii invatate”. In cadrul conferintei a fost abordata tema modului de cooperare intre diferitele institutii la nivel national si international, in vederea prevenirii si pregatirii impotriva dezastrelor, a reducerii efectelor si mentinerii unui control asupra dezastrelor naturale.

La conferinta au participat in jur de 150 de reprezentanti ai principalelor institutii ale statului si societatii civile, directori ai filialelor de Cruce Rosie din tara si reprezentanti ai principalelor partide politice. Solutiile cel mai des invocate in cadrul prezentarilor expertilor romani si straini, au fost: crearea unei culturi a prevenirii dezastrelor, informarea publicului asupra riscurilor existente si educarea populatiei cu privire la masurile practice pe care le poate lua pentru reducerea vulnerabilitatii.

Strategia de reducere a efectelor dezastrelor constituie o provocare globala, prezenta si viitoare, care necesita o colaborare activa intre stat, organizatii umanitare si comunitatile predispuse la risc”, a declarat presedintele Crucii Rosii Romane, doamna Mihaela Geoana. Aceasta a mai spus ca „pentru ca interventia in caz de catastrofa sa fie eficienta, este indispensabil sa existe la toate nivelurile, planuri de interventie bine definite, care sa stabileasca responsabilitati fundamentale pentru toti factorii principali: autoritatile publice, Crucea Rosie si alte organizatii umanitare”.

Participantii au semnalat necesitatea elaborarii unui plan de interventie in zonele afectate, gasirea unor solutii pentru asigurarea locuintelor persoanelor care isi au casele in zonele de risc, dezvoltarea spiritului civic si solidaritatea persoanelor din comunitatea locala si, cel mai important aspect, utilizarea fondurilor europene pentru lucrari de amenajare a mediului (baraje, diguri, impaduriri etc) .

Rezumatul lucrarilor si propunerile facute de organizatiile prezente, vor fi cuprinse intr-un proiect de platforma de masuri pentru prevenirea, atenuarea efectelor si controlul dezastrelor naturale, care sa poata contribui la imbunatatirea sistemului national de management al situatiilor de urgenta.
Conturi deschise la BRD - Piata Romana: RO44BRDE410SV20462054100 LEI RO36BRDE410SV24659404100 EUR RO85BRDE410SV18987804100 USD