back

Comunicate

11.12.2008

Prima editie a concursului academic de drept umanitar si dreptul refugiatilor

In perioada 8 – 10 decembrie 2008 s-a desfasurat prima editie a concursului inter-universitar de drept umanitar si dreptul refugiatilor - „Nicolae Titulescu”.

Bucuresti, 11 decembrie 2008 – Universitatea Nicolae Titulescu in parteneriat cu Agentia Organizatiei Natiunilor Unite pentru Refugiati (UNHCR) Reprezentanta in Romania, Crucea Rosie Romana, Comisia Nationala de Drept Umanitar si Centrul de Drept Umanitar al Armatei Romane au organizat in perioada 8 – 10 decembrie 2008, prima editie a concursului inter-universitar de drept umanitar si dreptul refugiatilor - „Nicolae Titulescu”.

La concursul de drept umanitar si dreptul refugiatilor au participat sapte universitati: Academia de Politie „Alexandru Ioan Cuza” din Bucuresti, Universitatea Romano-Americana din Bucuresti, Universitatea „Danubius” din Galati, Universitatea „Ovidius” din Constanta, Universitatea de Vest „Vasile Goldis”din Arad, Universitatea „Transilvania” din Brasov si Universitatea „Nicolae Titulescu” din Bucuresti. Echipele formate din cate 3 studenti si un cadru didactic coordonator au participat pe parcursul a 3 zile, la probe tematice sub forma de simulare: o reuniune a Comisiei de ancheta ONU cu partile implicate intr-un conflict international, o intalnire bilaterala intre reprezentantii guvernului si consilierii sai juridici, o reuniune de coordonare a organizatiilor umanitare care intentionau sa acorde asistenta umanitara intr-un conflict armat, vizita delegatiilor CICR intr-un centru de detentie in care o detinuta era supusa unor rele tratamente, iar pentru finala o conferinta de presa a reprezentantilor statelor in conflict.

La proba finala, care a avut loc pe data de 10 decembrie, si-au disputat trofeul „Bene Merenti”, echipele din Universitatea „Nicolae Titulescu” din Bucuresti si Universitatea „Transilvania” din Brasov. Castigatoare a fost echipa Universitatii „Transilvania” din Brasov. Premiul „Nicolae Titulescu” pentru cel pentru cel mai bun orator a revenit unui membru al echipei Academiei de Politie „Alexandru Ioan Cuza” din Bucuresti. Premiul „Vox Populi” pentru echipa care a demonstrat cea mai mare coeziune intre membrii precum si capacitate de a socializa cu ceilalti concurenti a fost acordat reprezentantilor Universitatii „Ovidius” din Constanta.

„Participantii la concurs au experimentat provocarile dreptului umanitar si ale dreptului refugiatilor intr-o maniera inedita pentru ei. Suntem convinsi ca situatiile in care au trebuit sa reactioneze pe parcursul concursului i-au ajutat sa inteleaga ca, practicarea dreptului poate sa ofere satisfactii uriase si ca poate servi in cel mai inalt grad realizarii scopurilor umanitare. Avem speranta ca participantii la concurs se vor dedica practicarii dreptului, cu aceeasi pasiune cu care s-au implicat in probele concursului si ca, in curand vom asista la debutul unor cariere juridice de succes. Vom continua acest proiect cu credinta ca se va crea o traditie in mediul academic. Concursurile viitoare vor aduce si instituirea unei burse de studiu pentru unul dintre premianti, tocmai pentru a sustine tinerele sperante ale dreptului in Romania.” a declarat coordonatoarea proiectului, Lect. Univ. Dr. Beatrice Onica Jarka.

Juriul competitiei a fost format din specialisti in domeniul dreptului umanitar si al dreptului refugiatilor de la Centrul de Drept International Umanitar al Armatei, UNHCR, Crucea Rosie Romana precum si experti independenti in acest domeniu. Concursul a beneficiat de sprijinul organizatoric si financiar al Societatii Civile de Avocati „Cunescu, Balaciu, Asociatii”, precum si de cel al Editurii C.H.Beck. Societatea Civila de Avocati a acordat si premiul „Constantin Cunescu” pentru cel mai bun orator in concurs, unui membru al echipei Universitatii „Transilvania” din Brasov.

Universitatea Nicolae Titulescu
www.crucearosie.ro
http://www.unhcr.org/country/rom.html
© Crucea Rosie

Conturi deschise la BRD - Piata Romana: RO44BRDE410SV20462054100 LEI RO36BRDE410SV24659404100 EUR RO85BRDE410SV18987804100 USD