back

Campania Europeana de Siguranta Rutiera

Proiect european ce are ca obiectiv cresterea capacitatii Societatilor Nationale de a contribui la reducerea numarului de persoane ranite sau omorate in accidente rutiere.

Campania Europeana de Siguranta Rutiera, finantata de Comisia Europeana prin biroul Crucii Rosii UE (sponsorizari Toyota, Tom Tom), se desfasoara in urmatoarele tari europene: Austria, Bulgaria, Cehia, Cipru, Estonia, Finlanda, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Letonia, Lituania, Polonia, Portugalia, Romania, Slovacia, Slovenia, Spania si Marea Britanie.

Perioada de desfasurare:
22 Martie 2007 – 22 Iunie 2008

Public tinta:
copiii si tinerii cu varsta intre 7 - 20 ani

Printre activitatile ce vor fi desfasurate in cadrul campaniei se afla:

- Activitati de constientizare si informare in scoli – concursuri, echipaje de siguranta rutiera etc.
- Activitati in aer liber - concurs de desene pe asfalt, cross-uri, campanii de informare.
- Conferinte de presa etc.

Pentru detalii suplimentare, consultati site-ul camapaniei: www.1-life.infoCrucea Rosie lanseaza cea de-a 4-a Campanie Europeana de Siguranta Rutiera


Societatile Nationale de Cruce Rosie din toata Europa au lansat in 6 iunie a.c. un nou curs interactiv de siguranta rutiera. Acesta este conceput drept suport atat pentru Societatile de Cruce Rosie, cat si pentru alte organizatii, profesori, tineri profesionisti, practicieni în domeniul sigurantei rutiere ce doresc sa implementeze programe de siguranta rutiera în tarile lor.

Programul „Campania de Siguranta Rutiera si Prim ajutor a Crucii Rosii” este disponibil pentru descarcare pe pagina de internet a campaniei www.1-life.info, în 16 limbi straine.

Pachetul include statistici si informatii referitoare la accidentele rutiere, precum si exercitii si alte instrumente concepute cu scopul de a creste responsabilitatea asupra sigurantei rutiere. De asemenea, materialul contine metode de instruire a copiilor între 7-11 ani pentru a întelege pericolele traficului rutier si pentru a învata despre primul ajutor în situatii reale.

Conform recentului Raport Eurostat, accidentele de trafic rutier în statele membre ale Uniunii Europene, provoaca aproape 43 000 de victime anual si ranesc peste 1,8 milioane de oameni, reprezentand un prejudiciu estimat la 160 miliarde de euro.

„Incepand cu 2001, Societatile Nationale de Cruce Rosie, membre ale Uniunii Europene, si-au unit fortele si au adus contributii valoroase privind bunele practici de siguranta rutiera, puncte de vedere si initiative. Prin urmare, am hotarat facilitarea schimburilor de experienta si a crearii de legaturi, prin conceperea Programului si prin aducerea lui la cunostinta unui numar cat mai mare posibil de oameni, din interiorul sau din afara Crucii Rosii”, a declarat Luc Henskens, Directorul Biroului Uniunii Europene – Crucea Rosie.

Programul a fost testat de catre Societatile de Cruce Rosie în perioada octombrie 2007- martie 2008, în urmatoarele tari: Austria, Bulgaria, Republica Ceha, Cipru, Estonia, Finlanda, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Lituania, Polonia, Portugalia, Romania, Republica Slovaca, Slovenia si Regatul Unit al Marii Britanii. Peste 29 000 de participanti (copii, profesori, parinti, soferi si jurnalisti) au fost cooptati în procesul de testare a Programului.

Societatile de Cruce Rosie lucreaza la îmbunatatirea sigurantei rutiere prin mobilizarea indivizilor, a comunitatilor, a organizatiilor, a factorilor de decizie si a altor parteneri în legatura cu aceasta situatie. Cu ajutorul ultimelor patru campanii de siguranta rutiera, Societatile Nationale Europene de Cruce Rosie au contribuit în mod concret la obiectivul Uniunii Europene de a reduce pana în anul 2010 la jumatate numarul de decese pe sosele, prin cooperare cu numerosi parteneri, care includ o multitudine de asociatii, scoli, autoritati locale, voluntari ai Crucii Rosii, Comisia Europeana si societati private, precum Toyota si Tom Tom.

Pentru a sublinia importanta primului ajutor în sporirea sigurantei drumurilor, 27 de Societati Nationale membre ale Uniunii Europene inainteaza astazi o pozitie oficiala comuna catre Comisia Europeana.

Recomandarile catre CE, cu scopul de a reduce numarul de persoane ucise sau ranite pe sosele, sunt urmatoarele:
- Cerinta cursului de prim ajutor fiecarui candidat la obtinerea unui permis de conducere în statele membre.
- Fiecare sofer trebuie sa detina un certificat valabil de Prim Ajutor.
- Existenta unei metodologii comune pentru soferi cu privire la Primul Ajutor, metodologie adoptata de statele membre.

 

 

 

 

 

 

Conturi deschise la BRD - Piata Romana: RO44BRDE410SV20462054100 LEI RO36BRDE410SV24659404100 EUR RO85BRDE410SV18987804100 USD