back

Campania nationala de prevenire a dezastrelor

Imediat dupa inundatiile care au avut loc in primavara si vara anului 2005, Crucea Rosie Romana impreuna cu compania Petrom S.A. au initiat un parteneriat de responsabilitate sociala, care are ca scop derularea unei campanii nationale de pregatire a populatiei pentru dezastre. Proiectul isi propune sa imbunatateasca rezistenta si capacitatea de reactie a comunitatilor din diverse zone ale tarii expuse riscurilor de dezastre, cum ar fi dezastrele naturale (inundatii, cutremure) sau provocate de om.

Crucea Rosie Romana si Petrom au in vedere sustinerea unui parteneriat pe termen lung adresandu-se unui numar de beneficiari directi de cca 30.000 de persoane.Obiectivul general al acestui program este dezvoltarea unei culturi a pregãtirii pentru dezastre si a reducerii riscurilor în comunitatile vulnerabile.

In prima etapa a colaborarii dintre Crucea Rosie Romana si Petrom, s-au stabilit regiunile in care va fi derulata faza pilot a proiectului si anume judetele Prahova, Dambovita si Arges, zone in care populatia este expusa unor riscuri majore privind producerea dezastrelor naturale si tehnologice.

Prevenire si interventie dezastreVoluntari instruiti ai Crucii Rosii au organizat sesiuni de informari publice, In comunitatile expuse la riscuri de dezastre, sesiuni in care au fost prezentate cetatenilor actiunile recomandate a fi urmate in caz de dezastre. De asemenea, s-au organizat cursuri de pregatire pentru liderii comunitari informali - cadre didactice, medici, preoti - urmand ca si acestia sa isi informeze concetatenii asupra modalitatilor de prevenire, pregatire si chiar de interventie in caz de dezastre.

In anul 2007 proiectul si-a propus sa raspunda unor nevoi extrem de urgente datorate caniculei prin care a trecut jud. Dolj, si anume, forarea a 3 puturi de mare adancime, în 3 localitati - Goicea, Teslui, Talpas – unde, din cauza secetei excesive au secat foarte multe fântâni, iar cele care au rămas funcţionale, nu au primit avizul de „apă bună de băut” din partea Autorităţii de sănătate publică Dolj.

Tot in anul 2007, in 6 scoli din Bucuresti au fost sustinute de experti japonezi, seminarii de educare a elevilor din clasele V-VIII cu privire la riscurile si modalitatile de actiune in caz de cutremure.

Unul din instrumentele de informare in cadrul campaniei este pagina de internet a proiectului, unde sunt publicate toate materialele specifice de informare. Aici pot fi gasite descrierea principalelor tipuri de dezastre: inundatii, cutremure, alunecari de teren, incendii, tornade, accidente tehnologice, precum si reguli generale de comportament care trebuie cunoscute de populatie inaintea, in timpul, si dupa un astfel de dezastru.

Pentru a afla mai multe informatii despre proiect si despre ce trebuie sa faceti In caz de dezastru, accesati pagina de internet a campaniei la adresa www.preveniredezastre.ro.

Conturi deschise la BRD - Piata Romana: RO44BRDE410SV20462054100 LEI RO36BRDE410SV24659404100 EUR RO85BRDE410SV18987804100 USD