back

Concursul de Drept Umanitar si Dreptul Refugiatilor "Nicolae Titulescu"

Ediţia II
8-10 decembrie 2009
A doua editie a concursului academic de drept umanitar si dreptul refugiatilor

Universitatea Nicolae Titulescu in parteneriat cu Agentia Organizatiei Natiunilor Unite pentru Refugiati (UNHCR) Reprezentanta in Romania, Crucea Rosie Romană, Comisia Nationala de Drept Umanitar si Centrul de Drept Umanitar al Armatei Romane organizeaza in perioada 8 – 10 decembrie 2009, a doua editie a concursului interuniversitar de drept umanitar si dreptul refugiatilor, „Nicolae Titulescu”.

Regulament concurs
Bibliografie Concursul de Drept International Umanitar
BibliografieConcurs Dreptul Refugiatilor

 

La concursul de drept umanitar si dreptul refugiatilor  din 2008 au participat sapte universităti: Academia de Politie „Alexandru Ioan Cuza” din Bucuresti, Universitatea Romano-Americană din Bucuresti, Universitatea Danubius din Galati, Universitatea Ovidius din Constanta, Universitatea de Vest „Vasile Goldis” din Arad, Universitatea Transilvania din Brasov si Universitatea Nicolae Titulescu din Bucuresti. Pe parcursul a 3 zile, cele sapte echipe, formate din cate 3 studenti si un cadru didactic coordonator, au participat la probe tematice: reuniune a Comisiei de anchetă ONU cu părtile implicate in conflict international, intalnire bilaterală intre reprezentantii guvernului si reprezentantii săi juridici, reuniune de coordonare a organizatiilor umanitare, vizita delegatiilor CICR intr-un centru de detentie, conferintă de presă a reprezentantilor statelor in conflict.

La proba finală, care a avut loc pe data de 10 decembrie, si-au disputa premiul cel mare „Bene Merenti”, echipele din Universitatea Nicolae Titulescu din Bucuresti si Universitatea Transilvania din Brasov. Castigătoare a iesit Universitatea Transilvania din Brasov. Premiul „Nicolae Titulescu” pentru cel pentru cel mai bun orator a revenit unui membru al echipei Academia de Politie „Alexandru Ioan Cuza” din Bucuresti. Premiul „Vox Populi” a fost acordat Universitatii Ovidius din Constanta pentru echipa care a demonstrat cea mai mare coeziune intre membrii precum si pentru capacitatea de a socializa cu ceilalti concurenti.

„Participantii la concurs au experimentat provocarile dreptului umanitar si ale dreptului refugiatilor intr-o maniera inedita pentru ei. Suntem convinsi ca situatiile in care au trebuit sa reactioneze pe parcursul concursului i-au ajutat sa inteleaga ca, practicarea dreptului poate sa ofere satisfactii uriase si ca poate servi in cel mai inalt grad realizarii scopurilor umanitare. Avem speranta ca participantii la concurs se vor dedica practicarii dreptului, cu aceeasi pasiune cu care s-au implicat in probele concursului si ca, in curand vom asista la debutul unor cariere juridice de succes. Vom continua acest proiect cu credinta ca se va crea o traditie in mediul academic. Concursurile viitoare vor aduce si instituirea unei burse de studiu pentru unul dintre premianti, tocmai pentru a sustine tinerele sperante ale dreptului in Romania.” a declarat coordonatoarea proiectului, Lect. Univ. Dr. Beatrice Onica Jarka.

Juriul competitiei a fost format din specialisti in domeniul dreptului umanitar si al dreptului refugiatilor de la Centrul de Drept International Umanitar al Armatei, UNHCR, Crucea Rosie Romană precum si experti independenti in acest domeniu. Concursul a beneficiat de sprijinul organizatoric si financiar al: Societatii Civile de Avocati Cunescu, Balaciu, Asociatii precum si Editura C.H.Beck. Societatea Civila de Avocati a acorda si premiul „Constantin Cunescu” pentru cel mai bun orator in concurs, unui membru al echipei Universitatea Transilvania din Brasov.

Conturi deschise la BRD - Piata Romana: RO44BRDE410SV20462054100 LEI RO36BRDE410SV24659404100 EUR RO85BRDE410SV18987804100 USD