back

Conferinta Balcanica a Societatilor de Cruce Rosie si Semiluna Rosie

Bucuresti, 21 septembrie 2011 - Conferinta Balcanica a Societatilor de Cruce Rosie si Semiluna Rosie se deschide, miercuri, la Palatul Parlamentului.

Conferinta Balcanica este un forum creat pentru a consolida si extinde cooperarea in domeniile proprii de activitate umanitara, intre Societatile de Cruce Rosie si Semiluna Rosie din cadrul, dar si din afara regiunii Balcanice. Aceasta ofera un cadru de discutie a provocarilor umanitare comune, impartasirea experientelor si a informatiilor, a celor mai bune practici si proiectelor de succes.

In acest an, Crucea Rosie Româna gazduieste acest eveniment, care va aduce in prim plan provocarile din domeniul managementului dezastrelor si domeniul social, in contextul "Aspectelor practice ale unei cooperari sustenabile intre Societatile Nationale de Cruce Rosie si Semiluna Rosie din regiune".

La evenimentul care va dura timp de trei zile, pâna in 23 septembrie, vor participa 15 Societati de Cruce Rosie/Semiluna Rosie: Crucea Rosie Albania, Crucea Rosie Austria, Crucea Rosie Bosnia si Hertegovina, Crucea Rosie Bulgara, Crucea Rosie Britanica, Crucea Rosie Macedonia, Crucea Rosie Muntenegru, Crucea Rosie Sârba, Semiluna Rosie Turca, Crucea Rosie Croata, Crucea Rosie Slovena, Crucea Rosie Germana, Crucea Rosie Italiana, Crucea Rosie Moldova, Crucea Rosie Suedia.

Joi, 22 septembrie, la ora 10,30, va avea loc lansarea publicatiei anuale a Federatiei Internationale a Societatilor de Cruce Rosie si Semiluna Rosie - World Disasters Report 2011, având ca tema cea mai importanta provocare umanitara globala in prezent: securitatea alimentara. Sefii delegatiilor straine prezente la Bucuresti vor prezenta modul in care Societatile de Cruce Rosie/Semiluna Rosie actioneaza pentru a combate efectele crizei alimentare si ale crizei economice in tarile pe care le reprezinta.

Acest eveniment face parte din suita de lansari la nivel mondial, ce vor avea loc in aceeasi zi in Geneva, Bruxelles, Panama City si Delhi.Document final conferinta balcanica

Participantii la a XVII-a Conferinta Balcanica a Societatilor Nationale de Cruce Rosie si Semiluna Rosie au adoptat documentul final


Bucuresti, 26 septembrie 2011 – Delegatiile care au reprezentat Societatile Nationale de  Cruce Rosie si Semiluna Rosie din Albania, Bulgaria, Bosnia si Hertegovina, Macedonia, Muntenegru, Romania, Serbia, Turcia la a XVII-a Conferinta Balcanica a Societatilor Nationale de Cruce Rosie si Semiluna Rosie, gazduita intre 21-23 septembrie 2011, la Bucuresti, au adoptat documentul final.

Documentul  se refera la subiectele importante abordate la lucrarile conferintei - imbatranirea activa, managementul dezastrelor, migratia, suportul psiho-social .

Potrivit documentului,  Societatile Nationale din regiunea Balcanilor recunosc pe deplin impactul social si economic al schimbarilor demografice reprezentate de numarul in crestere al persoanelor in varsta, evidentiind ca vulnerabilitatea acestei categorii de cetateni este amplificata de problemele specifice regiunii, precum nivelul de saracie, sprijinul social redus si dezvoltarea economica lenta. Prin documentul final al Conferintei Balcanice, Societatile Nationale din regiunea Balcanilor isi reconfirma adeziunea fata de angajamentele de  la Viena, perspectiva Anului european pentru imbatranire activa si solidaritate intre generatii (2012) si se angajeaza sa isi intensifice eforturile in abordarea problemelor persoanelor in varsta, promovand in mod activ voluntariatul ca principala cale de integrare, dezvoltare a relatiilor sociale, consolidare a sentimentului de apartenenta, mentinere a sanatatii si bunastarii,   recunoscand public persoanele  in varsta ca fiind o resursa a societatii si sprijinind dialogul si solidaritatea intre generatii .

Totodata, documentul final al Conferintei  Balcanice recunoaste migratia ca fiind o schimbare demografica semnificativa in regiunea noastra, din cauza saraciei in crestere, a migratiei fortei de munca, a instabilitatii sociale si politice la nivel mondial si isi reafirma Angajamentele asumate la lstanbul in 2007, privind sanatatea, serviciile sociale si migratia, angajandu-se  sa consolideze colaborarea regionala si schimbul de experienta privind problemele migrantilor.

In conformitate cu Obiectivul Strategic 1 al Strategiei 2020 a Federatiei Internationale a Societatilor de Cruce Rosie si Semiluna Rosie de a "salva vieti, a proteja mijloacele de trai si a intari capacitatea de reabilitare in urma dezastrelor si situatiilor de urgenta", si in conformitate cu Ghidul privind reglementarile asistentei internationale la dezastre, Societatile Nationale din regiunea noastra sunt incurajate sa consolideze cooperarea regionala si sa apeleze  la autoritati la nivel national, in scopul de a favoriza colaborarea si accesul transfrontalier imediat.

Potrivit textului documentului final, prevenirea si pregatirea pentru dezastre sunt recunoscute ca si chestiuni de importanta primordiala. Societatile Nationale din Balcani vor continua sa isi dezvolte capacitatea tehnica si operationala, sa actualizeze eforturile de coordonare cu autoritatile de stat si cu alte organizatii sau parti interesate in domeniul Managementul Dezastrelor si sa incurajeze schimbul de experienta si de informatii la nivel regional si international.

Mobilizarea  resurselor  este un efort continuu, iar potrivit Strategiei Globale pentru Mobilizarea Resurselor a FISCR, Societatile Nationale sunt angajate sa isi asume un rol activ in acest domeniu prin dezvoltarea capacitatii organizationale, incurajarea schimburilor de experienta, investigarea mai multor oportunitati de finantare in vederea diversificarii resurselor financiare, promovarea de proiecte regionale si transfrontaliere cu finantare internationala.

Alte puncte vizate de documentul final sunt suportul psihosocial si voluntariatul. Suportul psiho-social a fost recunoscut ca avand o importanta majora  in primul ajutor, managementul dezastrelor, sanatate si ingrijire, Societatile Nationale de Cruce Rosie din regiune angajandu-se sa  incurajeze cooperarea in cadrul Retelei Europene de Sprijin Psiho-social.

Voluntariatul va continua sa fie promovat, ca piatra de temelie a activitatii Societatilor Nationale de Cruce Rosie si Semiluna Rosie, promovand pozitionarea  Crucii Rosii si a Semilunii Rosii  in preferintele  persoanelor care doresc sa devina voluntari.

Conturi deschise la BRD - Piata Romana: RO44BRDE410SV20462054100 LEI RO36BRDE410SV24659404100 EUR RO85BRDE410SV18987804100 USD