back

Deschideti o usa

Perioada de desfasurare:
ianuarie-octombrie 2008

Finantator:
United Way

Scopul proiectului:
Sa aline suferinta si singuratatea persoanelor varstnice cu venituri mici sau fara venituri care locuiesc singure si au domiciliul în sectoarele 3 si 4, prin asistarea lor spre revigorarea vietii lor sociale si prin furnizarea de hrana usor de preparat.

Grupul – tinta:
Persoanele varstnice cu domiciliul în sectoarele 3 si 4, cu venituri mici sau fara venituri, care locuiesc singure si se afla în evidenta Directiilor Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului.

Galeria foto "Deschideti o usa"

 

Obiective:
a) Asigurarea cate unui pachet lunar cu hrana usor de preparat, timp de 12 luni, unui numar minim de 150 de persoane varstnice cu venituri foarte mici sau fara venituri, care locuiesc singure si au domiciliul în sectoarele 3 si 4 din Bucuresti, aflate în evidenta Directiilor Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Sector 3 si 4;
b) Organizarea a minimum 10 evenimente sociale pentru beneficiarii proiectului: excursii, spectacole si alte evenimente culturale;
c) Asistarea la domiciliu a persoanelor varstnice: însotire la plimbare în parc, realizare de cumparaturi, multiplicarea unor documente – acte medicale, formulare, cereri, etc.

Activitatea de distribuire a pachetelor cu hrana la domiciliu
In cadrul acestei activitati vor fi distribuite varstnicilor produse alimentare usor de preparat ca de exemplu: ulei, zahar, compot, zacusca, pateu, conserve de peste, dulceata, tocana, lapte praf, cacao, ceai, supe la plic, biscuiti etc. Distributia va fi realizata cu sprijinul Consiliilor Locale ale Sectoarelor 3 si 4, în baza protocoalelor încheiate de sediul central al SNCRR cu Directiile Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului din Sectoarele 3 si 4 în urma aprobarii finantarii proiectului de catre United Way Romania.

Activitatile de socializare organizate de catre Clubul Varstnicilor (excursii, spectacole, etc.)
In cadrul proiectului vor fi realizate 10 excursii în locatii din apropierea Bucurestiului deoarece excursiile nu trebuie sa aiba o durata mai mare de 4 ore. Aceasta durata este determinata de tratamentele injectabile pe care unii dintre beneficiari sunt nevoiti sa le faca. Locatiile si datele excursiilor vor stabilite împreuna cu beneficiarii.

Activitati organizate saptamanal la domiciliul persoanelor varstnice
Saptamanal voluntarii Crucii Rosii Romane vor realiza vizite la domiciliu beneficiarilor si vor acorda servicii precum: însotire la plimbare în parc, realizare de cumparaturi, multiplicarea unor documente – acte medicale, formulare, cereri, etc., activitati pentru îmbunatatirea starii psihice a beneficiarilor – ascultarea activa a povestilor din tinerete, conversatii în limbile straine cunoscute, pe teme de literatura, executarea împreuna cu beneficiarii a unor produse artizanale prin împletit, cusut, crosetat, etc.), în functie de problemele concrete cu care acestia se confrunta. În urma activitatilor derulate vor rezulta rapoarte de vizita care vor fi atasate la dosarul fiecarui beneficiar.

"CARTA PROPRIE PRIVIND DREPTURILE BENEFICIARILOR"
Crucea Rosie Romana detine o Carta proprie privind drepturile beneficiarilor. Avand în vedere ca activitatea Centrului de Servicii de Îngrijire si Asistenta la Domiciliu pentru Persoane Varstnice „Deschideti o usa!" se deruleaza cu ajutorul voluntarilor, continutul acestei carte este urmatorul:
Voluntarii Crucii Rosii Romane:
1. vor ajuta persoanele varstnice fara deosebire de sex, varsta, religie, apartenenta etnica sau nationalitate;
2. vor sprijini egalitatea de sanse si de tratament precum si participarea egala la servicii;
3. vor respecta dorintele persoanelor varstnice, în baza principiului autodeterminarii, de a participa la serviciile pe care ei considera ca raspund nevoilor lor;
4. nu vor divulga informatii despre persoanele varstnice, le vor lasa sa îsi gestioneze propriile bunuri si vor respecta dreptul lor la intimitatea personala, conform legilor în vigoare;
5. vor încuraja persoanele varstnice sa participe la manifestarile si activitatile organizate de catre voluntari în cadrul proiectului;
6. vor discuta si solutiona eventualele reclamatii formulate de catre persoanele varstnice, familiile acestora sau reprezentantii lor legali;"

Istoricul proiectului:
Crucea Rosie Romana a derulat pentru prima data Proiectul „Deschideti o usa!", destinat persoanele varstnice, în perioada 15 februarie – 15 septembrie 2006 cu sprijinul Organizatiei United Way Romania. Rezultatele pozitive ale proiectului pilot si situatia dificila în care se gasesc persoanele varstnice din sectoarele 3 si 4 ale Capitalei (majoritatea au peste 70 de ani, cu un varf între 80 - 84 de ani, cu venituri intre 150-250 lei/luna, ceea ce face dificila asigurarea cu hrana suficienta nevoilor lor), a condus la continuarea acestui proiect.
Pe langa nevoiele de ordin material, vastnicii inscrisi in program au o acuta nevoie de socializare. Neputand sa iasa din casa datorita starii de sanatate, majoritatea nu au parasit incaperea de ani de zile, multi nu isi cunosc nici macar vecinii de palier. Acest fapt a facut ca, la incheierea proiectului pilot in 2006, majoritatea beneficiarilor sa declare ca principalul beneficiu obtinut în urma derularii proiectului a fost acela ca au putut sa se cunoasca cu alti batrani aflati in aceeasi situatie ca si ei, ca si-au facut prietenii si ca acum stiu ca în situatii dificile pot conta pe cineva apropiat.

Conturi deschise la BRD - Piata Romana: RO44BRDE410SV20462054100 LEI RO36BRDE410SV24659404100 EUR RO85BRDE410SV18987804100 USD