back

Difuzare valori umanitare

Societatea Nationala de Cruce Rosie din Romania in parteneriat cu Crucea Rosie Belgiana si cu sprijinul Uniunii Europene va derula, in perioada martie-decembrie 2010, proiectul Difuzare valori umanitare intr-o serie de unitati de invatamant din ciclul gimnazial si liceu din toate sectoarele Bucurestiului.

Obiectivul general al acestui proiect este de a sensibiliza populatia tanara cu privire la valorile umanitare, la consecintele nefaste ale conflictelor armate asupra procesului de dezvoltare durabila a unei tari si de a contribui la o mai buna intelegere a realitatilor din planul international.

Grup tinta
: elevi de gimnaziu si de liceu, cu varste cuprinse intre 10 si 19 ani.

Valorile umanitare sunt oglinda Dreptului International Umanitar (DIU), acestea sunt o forma accesibila a conceptelor juridice din dreptul international umanitar.  Difuzarea valorilor umanitare este importanta:
  • Pentru a reflecta asupra consecintelor conflictelor;
  • Pentru a dobandi un comportament umanitar si a adopta atitudini care incurajeaza respectul fata de ceilalti si fata de demnitatea umana;
  • Pentru a face cunoscuta actiunea umanitara in favoarea victimelor;
  • Pentru a deveni cetateni responsabili;
  • Pentru o mai buna intelegere a actiunilor organizatiilor umanitare cum este Miscarea Internationala de Cruce Rosie si de Semiluna Rosie.

Difuzarea in unitatile de invatamat va fi realizata de voluntari ai Crucii Rosii Romane pregatiti special in acest sens. Astfel, valorile umanitare sunt transmise tinerilor intr-o maniera atractiva si pe intelesul acestora; sesiunile sunt menite sa trezeasca interesul tinerilor, sa-i faca sa reflecte asupra importantei de a respecta regulile si demnitatea umana incurajand actele de solidaritate.

Prin sensibilizarea tinerilor asupra consecintelor conflictelor, valorile umanitare au rolul de a limita violenta in relatiile interpersonale si de a promova un comportament decent in situatiile de tensiune.

Parteneri externi:
Proiectul este derulat in parteneriat cu Crucea Rosie Belgiana, Comunitatea Francofona si finantat de Uniunea Europeana prin EuropeAid.

Parteneri locali
:
  • Filialele CR din cele 6 sectoare din Bucuresti, cu rol in asigurarea si gestionarea voluntarilor formati in proiect, stabilirea si mentinerea relatiei cu scolile din proiect in vederea promovarii si implementarii proiectului;
  • Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti (ISMB);
  • Inspectoratele din cele 6 sectoare ale Bucurestiului;
  • Scolile si liceele partenere (10 pe sector - lista va fi anexata dupa finalizarea semnarii parteneriatelor).

Conturi deschise la BRD - Piata Romana: RO44BRDE410SV20462054100 LEI RO36BRDE410SV24659404100 EUR RO85BRDE410SV18987804100 USD