back

Expozitie foto: Lumea noastra in razboi

Crucea Rosie Romana aniverseaza 60 de ani de la adoptarea Conventiilor de la Geneva

Crucea Rosie Romana marcheaza aniversarea a 60 de ani de la adoptarea Conventiilor de la Geneva prin lansarea unei expozitii foto la Muzeul National de Arta al Romaniei.


La data de 12 august 2009 de implinesc 60 de ani de la adoptarea Conventiilor de la Geneva privind protectia persoanelor care nu iau parte la ostilitati, acestea reprezentand la nivel mondial, o adevarata piatra de hotar in privinta modului in care sunt purtate razboaiele.

Crucea Rosie Romana aniverseaza acest moment prin lansarea unei expozitii de fotografii "Lumea noastra in razboi", care reflecta consecintele conflictelor armate, expozitie prezenta in marile capitale ale lumii. Cele 15 fotografii reprezinta diferite ipostaze surprinse de fotografi de razboi celebri, respectiv James Nachtwey, Ron Haviv, Chris Morris, Franco Pagetti si Antonin Kratochvil, in conflictele din Afganistan, Filipine, Liban, Columbia, Haiti, Georgia, Liberia, Republica Democrata Congo.

Imaginile reflecta realitatea si brutalitatea conflictelor armate, dar arata in acelasi timp faptul ca in cele mai negre clipe exista totusi un sentiment de speranta si demnitate.  "Atunci cand oamenii sufera, nu inseamna ca nu au demnitate. Atunci cand oamenilor le e frica, nu inseamna ca le lipseste curajul.  Atunci cand ii doare, nu inseamna ca nu au speranta", a spus James Nachtwey, unul dintre fotografi, cu ocazia lansarii expozitiei in New York.

Expozitia foto face parte din campania globala "Our World Your Move" a Miscarii Internationale de Cruce Rosie si Semiluna Rosie, care intentioneaza sa sublinieze cele mai mari provocari umanitare din zilele noastre si puterea fiecarui individ de a actiona pentru rezolvarea acestora.

Cele patru Conventii de la Geneva au fost concepute pentru a aboli ideea de "razboi total", exprimata in Cel de-al Doilea Razboi Mondial, prin legiferarea unor limite privind modul in care se desfasoara un razboi.  Astazi, aceste Conventii constituie fundamentul dreptului international umanitar, sau DIU, si sunt printre cele mai importante tratate care guverneaza protectia victimelor conflictelor armate.  Aceste victime includ ranitii si bolnavii, naufragiatii, prizonierii de razboi, civilii internati, civilii care traiesc in teritorii ocupate si alte categorii cum ar fi femeile, copii si persoanele deplasate.

Conventiile sunt ratificate de toate statele din lume – aceasta inseamna ca ele se aplica oricarui conflict armat, fie el international sau ne-international, oriunde pe glob.

Expozitia de fotografii "Lumea noastra in razboi" va fi prezenta pe gardul exterior al Muzeului National de Arta al Romaniei de pe Calea Victoriei nr. 49, in perioada 12 - 31 august a.c.


COLUMBIA
Stramutare
Oameni obisnuiti, fortati sa-si paraseasca casele in urma unor conflicte armate, isi gasesc acum adapost pe unde pot- despadurind paduri in zone rurale sau cartierele marginase ale unor orase. Pana la sfarsitul lui 2008, peste 2.5 milioane de persoane fara adapost au fost inregistrate de autoritatile columbiene: mai mult de jumatate sunt femei si copii. Numarul lor real este probabil mult mai mare.
Franco Pagetti/ICRC/VII


Foto 2 COLUMBIA
Supravietuire
In Octombrie 2008, Maria Elena a fost prinsa intr-un schimb de focuri intre fortele guvernamentale si factiuni armate. A fost ranita la brat in timp ce isi alapta fiica si a pierdut atat de mult sange incat a supravietuit doar printr-un miracol. Bratul, insa, i-a fost amputat. Cu toate acestea, ea continua sa ajute la intretinerea familiei.
Franco Pagetti/ICRC/VIIFoto 3 COLUMBIA
Rataciti intr-un camp minat
In 2009, Francisco, in varsta de 20 de ani, a pasit fara sa isi dea seama pe un camp minat, impreuna cu un prieten. Francisco si-a pierdut in explozie piciorul drept, iar prietenul sau si-a pierdut definitiv vederea. El se gaseste acum la spitalul Universitar din Pasto, unde primeste ingrijiri. Minele anti-personal si explozibilul lasat la voia intamplarii inca fac ravagii in multe comunitati rurale din Columbia. Cultivarea pamantului este imposibila in locuri minate - din cauza lor, oamenii sunt nevoiti sa-si paraseasca casele si pamanturile.
Franco Pagetti/ICRC/VII

Foto 4 COLUMBIA
Inchisoare
Aceasta inschisoare pentru femei din El Buen Pastor, Bogotá este ocupata de 75 de femei, impreuna cu sugarii lor si copiii mai mici. Aceste femei sunt inchise din cauza acuzatiilor ca ar avea legaturi cu grupuri rebele, si a unor infractiuni comise in cadrul acestora.
Delegati ai Comitetului International al Crucii Rosii le viziteaza si lupta sa se asigure ca acestor prizoniere de razboi li se respecta dreptul la viata si demnitate si incearca sa previna tortura, abuzurile si tratamentele nedemne, ce violeaza drepturile de baza ale omului. Vizitele regulate le permit delegatilor Crucii Rosii sa monitorizeze prizonierele si sa faca recomandari autoritatilor pentru eventuale imbunatatiri ale conditiilor de detentie si evitarea oricaror forme de abuz.
Franco Pagetti/ICRC/VII

Foto 5 REPUBLICA DEMOCRATA CONGO
Asteptare
Ozias, un baietel de 11 ani, si-a gasit un refugiu temporar in aceasta casa. Asteptand aici, el se intreaba acum daca parintii lui mai sunt in viata. Prin eforturile Comitetului International al Crucii Rosii, familia sa a ajuns sa fie reunita. Atunci cand oamenii sunt pusi pe fuga de conflicte armate, familiile ajung sa fie despartite. Numarul orfanilor sau copiilor separati de parinti creste cu fiecare nou conflict in Congo. Un voluntar Crucea Rosie explica: "In razboiul acesta femeile sunt violate, copiii ajung pe strazi ca niste vagabonzi fara familie iar barbatii sunt ucisi."
Ron Haviv/ICRC/VII

Foto 6 HAITI
Tata de familie
Prins intr-un schimb de focuri intre fortele onusiene si factiuni armate in aprilie 2005, Brice Osmer a fost impuscat de 3 ori si si-a pierdut un brat. El inca incearca sa isi intretina familia, vanzand cartele de telefon si sticle de apa pe strazile din Port-au-Prince. "Intr-o zi profitabila castig si un dolar. Dar sotia mea este cea care lucreaza de dimineata pana seara pentru ca copii nostri sa nu moara de foame."
Ron Haviv/ICRC/VII


Foto 7 LEBANON
Razboi in oras
In Tripoli, conflictul implica grupari armate, secte si civili una impotriva celeilalte. E o problema complexa ale carei origini dateaza inca de la razboiul civil din Liban, ultima runda de lupte avand loc la inceputul lui mai 2008 si a avut apogeul in iulie si august. Conflictul a rabufnit in Beirut unde membrii a ceea ce era atunci opozitia i-au infruntat in strada pe cei loiali puterii. Lupta a ajuns curand la Tripoli, punand in pericol aproximativ 150.000 de locuitori.Foto 8 LIBERIA
Dansul mortii
Intr-o biserica lutherana din Monrovia, programul de vindecare a traumelor si impacare este in curs de desfasurare. In sedintele de grup, femeile isi impartasesc experientele  de razboi si se consoleaza una pe cealalta. Cantatul si dansul sunt folosite ca mijloace de impacare cu trecutul lor dureros. Conflictul din Liberia a adus suferinte inimaginabile femeilor. O poveste care a fost spusa in timpul unei vizite a Comitetului International al Crucii Rosii s-a remarcat prin brutalitate: “Rebelii au intrat cu forta in casa unei femei.  Au pus-o sa stea in mijlocul camerei si i-au ordonat sa cante, sa bata din palme si sa danseze. Apoi i-au torturat si i-au omorat sotul. Nu-mi imaginez cat de mult a putut sa sufere. In acelasi timp, i-au violat cu totii fiica, care nu avea inca 12 ani. Ori de cate ori se forta sa se uite, a vazut lucruri neinimaginabile. In tot acest timp, desigur, ea canta, aplauda si dansa. Cand au terminat, i-au spus sa caute o galeata de apa si sa curete cutitul de sange. Ea canta in continuare, aplauda si dansa cand am gasit-o intr-o tabara pentru deportati.”
Christopher Morris/ICRC/VII

Foto 9 LIBERIA
Fotbalul salveaza vieti
Fotbalul invalizilor este sursa unor mari sperante pentru unul din cele mai marginalizate grupuri ale tarii: tinerii. Ei sunt, marea majoritate, victime ale razboiului. Faptul ca unii dintre ei au participat la razboi adauga si mai mult la stigmatizarea grupului. "Cand ii intrebi cum s-au simtit dupa ce au fost amputati, multi dintre ei spun ca au vrut sa se sinucida" spune Paul A.Tolbert, antrenor principal la echipa nationala a invalizilor. "Viata nu mai avea sens pentru ei. Fotbalul invalizilor le-a redat speranta. Sa luam de exemplu barbatul care a fost numit cel mai valoros jucator in recenta Cupa de Fotbal pentru invalizi a Africii. El a fost un jucator foarte bun, dar si-a pierdut speranta cand piciorul i-a fost amputat. Cand m-am dus sa-l recrutez i-am spus "Poti s-o faci. Mai e inca o sansa pentru tine." El a devenit mai increzator si, ce e cel mai important, stie acum ca ceea ce nu a putut face, sa castige un razboi cand a avut doua picioare, face acum cu un singur picior."
Christopher Morris/ICRC/VII

Foto 10 FILIPINE
Ingerii gardieni ai prizonierilor
Detinutii dorm pe podeaua din biserica la inchisoarea din Manila City. Voluntari ai Comitetului International al Crucii Rosii viziteaza peste 60 000 de prizonieri in 95 de locuri de detentie de lungul Filipinelor. Ei trec in revista conditiile de detentie, acordand o atenie deosebita nevoilor femeilor si minorilor. Eforturile CICR includ activitati precum imbunatatirea ventilatiei, instalarea de cusete pentru a diminua supra-aglomerarea si asigurarea materialelor pentru igiena si recreere.
James Nachtwey/ICRC/VII

Foto 11 FILIPINE
Culcusuri din cutii
Pe insula Mindanao, un copil se joaca in fata adapostului temporar al familiei, intr-un centru pentru evacuati la granita dintre fortele guvernamentale si luptatorii inarmati ai opozitiei. Pe cand unele familii au reusit sa-si gaseasca adapost in scoli si cladiri publice, altele traiesc mai precar, uneori dormind pe nimic altceva decat bucati de cutii de carton.
James Nachtwey/ICRC/VII


Foto 12 FILIPINE
Inca o tragedie
Acest tanar de doar 24 de ani e bolnav de tuberculoza pulmonara in ultima faza. Doctorul de serviciu spune ca nu se mai poate face nimic pentru el, ca si pentru multi alti refugiati grav bolnavi care au fost fortati sa fuga din cauza conflictelor din sudul Filipinelor. Acest conflict uitat a produs cel putin 300 000 de refugiati. Odata cu fuga si parasirea mijloacelor de subzistenta, ei devin din ce in ce mai saraci, lipsiti chiar si de mijoacele pentru a obtine tratament medical la timp. Desi tanarului i s-a acordat ajutor medical si a fost transferat in rezerva speciala pentru tuberculoza, el a murit 48 de ore mai tarziu.

GEORGIA
Adapost
In acest garaj, transformat intr-un centru pentru refugiati, traiesc 20 de familii fara adapost. Rata oficiala a somajului in Zugdidi se apropie de 70%. Cei mai multi traiesc dintr-un ajutor de stat de 22 lari (10 dolari americani) pe luna.
Antonin Kratochvil/ICRC/VII


GEORGIA
Solidaritate
In perioada imediat urmatoare conflictului din 2008, Crucea Rosie a impartit hrana si ajutoare pentru aproape 20 000 de oameni in 27 de sate georgiene de la granita cu Ossetia de Sud. Echipe de sateni ajuta la descarcarea proviziilor, distribuite pe baza de liste scrise de reprezentantii satelor, astfel incat ajutorul sa ajunga la persoanele cele mai vulnerabile.
Antonin Kratochvil/ICRC/VIIConturi deschise la BRD - Piata Romana: RO44BRDE410SV20462054100 LEI RO36BRDE410SV24659404100 EUR RO85BRDE410SV18987804100 USD