back

Puncte de prim ajutor în zone izolate

Descriere proiect
40% din populatia Romaniei locuieste in sate.  La unele dintre ele ajungi in cateva ore de mers cu masina.

Proiectul "Puncte de prim ajutor in zone izolate" a fost lansat de Societatea Naționala de Cruce Rosie din România la Gala Crucii Rosii din 23 septembrie 2012 si se adreseaza comunitatilor izolate din mediul rural care nu dispun de servicii medicale permanente, iar serviciul de ambulanța se afla la distanța. In aceste sate izolate, in cazul producerii unui accident sau al acutizarii unei boli cronice, au loc foarte multe tragedii pâna la sosirea ambulanței.

Crucea Roşie Româna si-a propus sa vina in sprijinul comunitaților izolate prin instruirea unei familii, care sa acorde primul ajutor de baza celor din sat. Familia instruita a primit o trusa de prim ajutor care conțiene pansamente, un glucometru, un tensiometru si un dispozitiv EKG cu telecitire intr-un serviciu de cardiologie. Familia de "salvatori comunitari" are rolul de a sprijini rezolvarea urgențelor minore din comunitate si prevenirea agravarii situației in cazul unor urgențe majore, care necesita asistența medicala.

Proiectul pilot "Puncte de prim ajutor in zone izolate" a fost implementat in 40 de zone izoalte in 40 de județe din țara. in aceste 40 de sate nu exista servicii medicale permanente, iar timpul pâna la sosirea ambulanței, face diferența intre viața si moarte. Cei 126 de "Salvatori comunitari" instruiți de Crucea Rosie Româna sunt voluntari si au pus la dispoziția comunitații, atât timpul lor, cât si o camera din locuița lor pentru Punctul de Prim Ajutor.

Timp de 1 an, rezultatele implicarii Salvatorilor comunitari in comunitatea acestora sunt impresionante. Numar total de intervenții pentru acordarea primului ajutor este de 15 535 din care 390 situații foarte grave care au necesitat solicitarea ambulanței.

Pentru continuarea, dar mai ales pentru extinderea proiectului "Puncte de prim ajutor in zone izolate", Crucea Rosie Româna a relansat campania de strângere de fonduri.

Face it! Orice gest e important. Implica-te!
Acest proiect se inscrie in programul Crucii Rosii Romane de pregatire a populatiei pentru a acorda prim ajutor de baza. Puteti gasi mai multe detalii privind cursurile de prim-ajutor aici.


Conturi deschise la BRD - Piata Romana: RO44BRDE410SV20462054100 LEI RO36BRDE410SV24659404100 EUR RO85BRDE410SV18987804100 USD